Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KRALJ BAKRA U OFANZIVI

Milan Popović želi da kupi RTB Bor

Autor: Tanjug | 17.04.2014 - 09:51:00h | Komentara: 0

Srpski biznismen Milan Popović veoma je zainteresovan da zajedno sa preduzećem "Ruska bakarna kompanija" kupi većinski paket Rudarsko-topioničarskog basena Bor, pišu današnje Večernje novosti.

Slobodan za nove ljubavi: Milan  Popović

Milan Popović | Foto: M. Milanković

List navodi da bi tu trebalo uložiti pola milijarde evra u novu topionicu i rudnike.
Novosti pišu da je reč o jednom od najvećih proizvođača bakra u Ruskoj Federaciji, pošto Ruska bakarna kompanija godišnje proizvodi oko 270.000 tona bakra u katodnom ekvivalentu, odnosno gotovo sedam puta više nego što se trenutno proizvodi u RTB Bor.
"Potencijalno, RTB bi, imajući u vidu rezerve bakra i zlata, mogao u bliskoj budućnosti da postane najbolja i najprofitabilnija kompanija u Srbiji", kaže Popović za Novosti.
On ocenjuje da tome naruku ide i dugoročna perspektiva kretanja cene bakra na svetskom tržištu, jer "crvenog metala" na planeti ima sve manje, dok je potražnja za njim sve veća.
Po njegovim rečima, bakar se danas u svetu tretira, maltene, kao hrana, jer je potrošnja tog metala, po glavi stanovnika, godišnje između 400 i 500 grama.
"Kada se govori o investiciji od 300 miliona evra za izgradnju nove topionice, laicima to može izgledati kao velika cifra", dodaje Popović, kojeg mediji nazivaju i "srpskim kraljem bakra".
"Međutim, pošto je ta suma primerena izgradnji tog metalurškog agregata, veličini i značaju kompanije kao što je RTB i odgovarajućim zalihama rude, onda izgradnju nove topionice nikako ne bi, ni na koji način, trebalo dovoditi u pitanje. Trebalo bi čak razgovarati o ulaganju dodatnih 200 miliona u osvajanje novih rudnika koji bi zadovoljili u potpunosti apetite nove topionice", dodao je on.
Na pitanje o nasleđenim dugovima koje RTB ima, Popović odgovara da to nije ništa sporno, jer su, kaže, "sve velike kompanije, na neki način, opterećene dugovima i kreditima".
Po njemu, država nikako ne sme da dozvoli da se preduzeće rasparča i da na bilo koji način bude uvučeno u bilo kakve pravne bitke za oduzimanje i deljenje imovine, sve dok se ne uradi realno restrukturisanje.
On kaže da bi voleo da sa budućim premijerom razgovara o važnosti Bora, i da proba da mu objasni koliko je to preduzeće bitno za srpsku ekonomiju.
"Mora da se sedne za isti sto sa državom i da se na razgovor pozovu investitori. Svi zajedno treba da naprave realnu šemu koja će dozvoliti RTB da opstane kao celo preduzeće i da preraste ponovo u giganta, kakav je nekad bio. Ja bih, recimo, voleo da učestvujem u tim razgovorima, zajedno sa mojim partnerima iz Rusije. Oni su jedni od najvećih investitora u bakarnoj industriji i u poslednjih šest-sedam godina uložili su dve i po milijarde dolara investicija u izgradnju rudnika, topionica, rafinerija", kaže Popović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP