Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ĐINĐIĆEVOM TELOHRANITELJU DOSUĐENA DALEKO MANJA ODŠTETA ZA ATENTAT

Milan Veruović: „Ćeraćemo se mi još"

Autor: D. Ćuruvija - A. Dimitrovska | 07.06.2013 - 19:31:00h | Komentara: 10

Prvi osnovni sud je dosudio Veruoviću 5,2 miliona dinara što je milion više u odnosu na prethodnu presudu, ali daleko manje od 20 miliona dinara koje bivši šef Đinđićevog obezbeđenja traži od policije

Nekadašnji Đinđićev telohranitelj: Milan Veruović

Nekadašnji Đinđićev telohranitelj: Milan Veruović | Foto: Beta

Milan Veruović (42), bivši telohranitelj premijera Zorana Đinđića, dobio je 5,2 miliona dinara, umesto 20 miliona koliko je tražio na ime odštete zbog ranjavanja prilikom atentata na predsednika Vlade Srbije, 12. marta 2003, saznaje “Alo!”. Veruović za “Alo!” kaže da neće odustati od svog zahteva jer je “pravda spora, ali dostižna”.

Novom presudom nekadašnji šef Đinđićevog obezbeđenja dobio je milion dinara više u odnosu na prethodnu presudu koju je Apelacioni sud početkom godine ukinuo. Naime, u ponovljenom postupku beogradski Prvi osnovni sud je nedavno samo delimično usvojio Veruovićeve zahteve i odlučio da mu isplati 4,7 miliona dinara, od čega milion dinara na ime pretrpljenih fizičkih bolova, isto toliko zbog pretrpljenog straha, dok je na ime umanjene opšte životne aktivnosti od 75 odsto dosuđeno 2,7 miliona dinara. Država se po ovoj presudi obavezala da na ime estetskog naruženja Veruoviću plati pola miliona dinara.

Dok je čuvao pokojnog premijera

Dok je čuvao premijera | Foto: AP

 “Prilikom odlučivanja o visini naknade sud se rukovodi okolnostima svakog pojedinačnog slučaja. Tako je bilo i u ovom predmetu. Sudija je smatrao da će ovi iznosi biti pravična i zadovoljavajuća naknada za pretrpljenu štetu”, rekla je za “Alo!” Gordana Vuković, portparol Prvog osnovnog suda i dodala da ova odluka suda nije konačna jer na nju postoji pravo žalbe.
“Sada je jasno da je moj tužbeni zahtev potpuno validan, ali ne bih komentarisao odluku suda. To je sada u rukama advokata. Pravda je, u šta verujem spora, ali dostižna. Ćeraćemo se”, rekao je za “Alo!” Veruović, koji se trenutno nalazi u Njujorku, gde obezbeđuje Vuka Jeremića, predsednika Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija. Njegov advokat Miodrag Glomazić najavljuje da će uložiti žalbu na presudu.
Veruović je tužio srpsku policiju jer je na njega pucao neposredni ubica premijera Zvezdan Jovanović, koji je u vreme atentata bio pomoćnik komandanta JSO. Jovanović je pucao s prozora zgrade u ulici Admirala Geprata 14. Iz puške “hekler i koh” ispalio je dva hica od kojih je jedan pogodio premijera u grudi, a drugi Veruovića u stomak.

Odštete za zločine JSO
Svojevremeno su supruga i deca bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića vodili spor protiv države, jer je pravosnažnom presudom utvrđeno da je Stambolića ubio Branko Berček, pripadnik JSO. Na ime naknade štete za pretrpljen duševni bol dobili su od države 250.000 evra. Vuk Drašković, lider SPO je na ime odštete zbog pokušaja ubistva u Budvi i na Ibarskoj magistrali, u čemu su učestvovali pripadnici JSO, dobio 19 miliona dinara. Porodicama Veselina Boškovića, Zvonka Osmajlića, Vučka Rakočevića i Dragana Vušurovića, koji su stradali u pokušaju ubistva Draškovića na Ibarskoj magistrali, država je isplatila po 250.000 evra.
 


 

Poslednji komentari
  • Roki Vreme: 07.06.2013 19:52h

    Dobio odstetu za 75% umanjenu radnu aktivnost, a radi u nasoj ambasadi???

  • ivan patris Vreme: 07.06.2013 23:31h

    Kao nekadašnjem sudiji, nešto mo ovde, kod zahteva tužioca Veruovića, za naknadu štete, nije jasno: nije zadovoljan visinom novčane naknade za jedan od vidova pretrpljene štete-umanjenje opšte životne sposobnosti. Sud je utvrdio da mu je ista umanjena za 75% što je, prema mome znanju i stručnom iskustvu, izuzetno visok stepen. Narodski rečeno, čovek "jedva da je živ" tj. njegov život, kod ovako visokog stepena umanjenja sposobnosti, ne bi trebalo ni na šta da liči! Jer, "umanjena opšta životna sposobnost" je najteži oblik lične štete, u svakom pogledu. Kad ono-medjutim. Veruović se nalazi u New York-u gde radi u obezbedjenju Vuka Jeremića??!! Ili je procena veštaka o stepenu umanjenja njegove opšte životne sposobnosti bila sasvim pogrešna, ili je neko ovde lud, a sud zbunjen.

  • ana Vreme: 08.06.2013 03:54h

    Ovdje nesto ne stima.Kako moze da radi ,ako je 75% umanjena. radna sposobnost?Covjece budi srecan sto nisi toliki invalid,nema love na foru.Naravno zap mi je Djindjica.

  • Nikola Vreme: 08.06.2013 08:03h

    Prosto neverovatno. Jel Ruzica Djindjic dobila odstetu za 100% umanjenje zivtne sposobnosti Zorana. Ovaj covek, kojem je posao bio da svojim zivotom brani zivot pokojnog premijera drzava placa odstetu zato sto je on preziveo, tj zato sto nije uradio ono sto je trebalo, dao zivot za Zorana. Ako se podsetimo dogadjaja, kada je pogodjen Veruovic, on je ladno sa jos jednim telohraniteljem odmah prevezen u Urgentni, dok su Djindjica ostavili da lezi ranjen na ulazu u zgradu. Bejec i ekipa, izmedju Djindjica i Veruovica biraju Veruovica za operaciju i tek nakon nekih pola sata neko je skontao da je covek koji lezi u invalidskim kolicima premijer. Veruovica treba uhapsiti i terati ga da plati za to sto mu je ostalo ovih 25% jer je trabalo da mu se ove godine izdaje 10godisnji pomen.

  • Baka Nena Vreme: 08.06.2013 09:04h

    Sram vas bilo!!!Stavite se u njegovu poziciju.Pucali su i tesko ga ranili pripadnici drzavne sluzbe.I treba da plati zlocinacka drzava,koja je ubijala politicke protivnike.Tako da sutra nikome iz vlasti ne padne napamet da ubija zarad opstanka na vlasti.Malo je para dala ova drzava porodicama zrtava politickih ubistava i tortura.Svima zajedno ni 1,5 mil.evra.Trebalo je ubicama i zlocincima-nalogodavcima uzeti svu imovinu i dodeliti porodicama zrtava.Ovako, ZIVOT U SRBIJI ne vredi N i s t a !!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP