Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA SAV GLAS

Milanović: HDZ će i svoje ime pisati na ćirilici!

Autor: Tanjug | 01.07.2014 - 16:42:00h | Komentara: 0

Predsednik hrvatske vlade Zoran Milanović izjavio je danas da je kandidat HDZ za gradonačelnika Vukovara Ivan Penava pobedio "za dlaku" i ocenio da će se ta stranka sada preokrenuti toliko da će i svoj naziv pisati na ćirilici.

Zoran Milanović

Zoran Milanović | Foto: AP

"Sada će ćirilica prestati da bude tema a verovatno će i natpis na HDZ-u biti na ćirilici", rekao je Milanović komentarišući nedeljne vanredne izbore u Vukovaru.

"Izbori su bili demokratski. Nije nijedan glas ukraden. Ljudi koji su došli autobusom, imali su pravo glasa i sve je po zakonu", rekao je Milanović, misleći na Srbe koji imaju prijavljeno prebivalište u Vukovaru, a žive drugde.
Hrvatski premijer dodao je i da od onih koji su "za dlaku dlake" dobili izbore očekuje da shvate posao odgovorno, a ne, kako je podsetio, "huškački kako su se ponašali do sada".

Poručio je da će se prava manjina u Vukovaru poštovati kao do sada jer za njih jamči hrvatska vlada, objavila je agencija Hina.

"Hrvatski zakoni će se sprovoditi, i to svako, pa i oni koji su dobili izbore, moraju da shvate, ali sada očekujem da potpuno promene ploču. Sad će to prestati da bude tema i verovatno će i natpis na HDZ-u biti na ćirilici, i to sto posto", ocenio je Milanović u razgovoru sa novinarima, prilikom obilaska nedavno poplavljenog područja županjske Posavine.

Novi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, izabran sa liste HDZ, poručio je juče da želi da bude "gradonačelnik svih Vukovaraca", ali je istovremeno ocenio da je dvojezičnost u tom gradu, u kome trećinu stanovništva čine Srbi, uvedena "na silu i protivno zakonu".

Penava je pobedio u drugom izbornom krugu za 191 glas protivkandidata Željka Sabu. Za Penavu je glasalo 7.137 birača, što je 50,19 odsto, a za Željka Sabu, koji je na izbore izašao kao nezavisni kandidat, iako je u SDP, bilo je 6.946 birača ili 48,85 odsto.

U Vukovaru su raspisani i održani prevremeni izbori pošto gradska vlast nije na vreme usvojila budžet.

U tom gradu aktivan je štab za odbranu hrvatskog Vukovara, desničarsko udruženje, blisko HDZ-u, koje se skoro godinu dana bori protiv postavljanja dvojezičnih, latinično-ćiriličnih tabli, na zgrade državnih institucija.

Udruženje je bilo inicijator protesta na kojima su te table skidane i lomljene. Takodje je pokrenulo i inicijativu za održavanje referenduma o ćirilici, kojim bi se upotreba jezika nacionalnih manjina dozvolila isključivo u sredinama gde manjine čine polovinu stanovništva, a ne trećinu kao što je sada slučaj.
Do izjašnjavanja gradjana Hrvatske na tu temu još nije došlo, jer Ustavni sud treba da proceni opravdanost takvog referendumskog pitanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP