Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REALNO

Miletić: Romi najdiskriminisaniji

Autor: Tanjug | 23.12.2014 - 14:04:00h | Komentara: 1

Srbija je načinila nekoliko pozitivnih koraka kada je reč o poštovanju ljudskih prava u ovoj godini, ali je položaj Roma i dalje nezadovoljavajući, zaključak je sa današnjeg predstavljanje Zbornika određenih presuda Evropskog suda za ljudska prava koje se tiču kršenja prava te manjinske zajednice.

Romi

Romi večito na margini društva | Foto: Aleksandar Stanković

Programski direktor Civil rajt difendera Goran Miletić je na konferenciji za novinare rekao da smatra da je Srbija nazadovala u poštovanju ljudskih prava, a da su pozitivne stvari napravljene donošenjem seta medijskih zakona i organizovanja Parade ponosa.

Miletić je kazao da su najdiskriminisaniji pripadnici romske manjine, LGBT populacije i osobe sa invaliditetom i dodao da su te grupe ove godine bile još diskrimisanije i takvo će stanje, kaže, ostati i u narednom periodu.

"Ako možemo reći da je Parada ponosa bila uspeh, Romska zajednica u tom smilu nema čemu da se raduje jer problem prinudnih preseljenja je i dalje postoji, oni i dalje žive bez dokumenata, obrazovanje i dalje veliki problem a samim tim i zapošljavanje", naveo je.

Predstavnik romske manjine iz BiH Dervo Sejdić je rekao da su prema Ustavu te zemlje konstitutivni narodi Srbi, Hrvati i Bošljaci, te da je samo njima dozvoljeno da se kandiduju za Predsedništvo BiH.

On je podsetio da je zbog toga sa svojim sunarodnikom, inače Jevrejinom Jakobom Fincijem, 2006. godine tužio državu BiH Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Taj spor je rešen u njihovu korist, ali od objavljivanja presude do danas BiH nije implementirala presudu bez obzira na pritisak EU i Saveta Evrope.

Predstavnica Evropskog centra za prava Roma Andrea Čolak je rekla da su Romi u pravosudnom sistemu Srbije nevidljivi i po pravima i povrede prava dok u okviru Međunarodnog prava u Strazburu postoji više od 40 presuda povrede prava Romske zajednice, iako ni jedna na račun Srbije.

Ona je dodala da je ova publikacija važna kako bi kroz ove primere ovdašnji sudovi mogli da rade po istim principima kao sudije u Strazburu, i da nauče šta to znači delotvorna istraga.

Javnost treba da bude upoznata sa problemima odnosa u javnoj sferi društvenog života koji često ostanu neprimećeni kao što su socijalna zaštita, prislino iseljavanje bez alternativnog smeštaja za Rome, pitanje legalizacije neformalnih naselja, nemaju pravo na socijalne stanove i romska deca koja nemaju pravo da se upisuju u vrtiće, rekao je koordinator Koalicije protiv diskriminacije Saša Gajin.
Poslednji komentari
  • Ricardo Vreme: 24.12.2014 09:50h

    Vadite ga malo. Lako je praviti decu u 16 odina.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP