Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

15 GODINA TUGE

Milicu vam nikada nećemo oprostiti!

Autor: R. Ćoralić | 17.04.2014 - 20:11:00h | Komentara: 7

Na današnji dan, pre tačno 15 godina, u Batajnici je od NATO bombe stradala trogodišnja Milica Rakić dok je u kupatilu sedela na noši.

Dražen Janković Foto: Miloš Perić

Dražen Janković: Ranila ga ista bomba koja je ubila malu Milicu Foto: Miloš Perić

Ista bomba povredila je i Miličinog komšiju Dražena Jankovića, koji je prošao „samo“ sa gelerima u nogama i opekotinama. On danas ima 37 godina i svakog 17. aprila pozove drugove da proslave što je uspeo da sačuva živu glavu.
U glavi mu je dobro urezano ostalo tih pet minuta galame posle eksplozije kad su svi počeli da beže i minut tišine kad je video kako iznose Milicu...

Odselio se iz Batajnice

Osam godina posle tragedije, Dražen i njegova porodica prodali su stan u Batajnici i odselili se u Stare Banovce, gde i danas žive. Selidba, kaže, ima malo veze i s tragedijom, jer ne želi više da se podseća na zločin. U Batajnicu i sada svraća i povremeno obilazi Miličine roditelje. Juče je obišao i Miličin grob i zapalio sveću. I on danas ima devetogodišnju ćerkicu i čeka zaposlenje kao vozač u Gradskom saobraćajnom preduzeću.
Inače, po Milici Rakić je nazvana i jedna ulica u Batajnici.

- Stajao sam sa trojicom drugara na ulici, preko puta zgrade u kojoj je živela Milica. Hteli smo da prođemo na livadu iza zgrade, ali sam, srećom, zastao da povučem još dva dima. Odjednom je odjeknula eksplozija desetak metara ispred nas.

Svi smo popadali, detonacija me bacila na leđa nekih pet metara unazad, a geleri su zviždali iznad glave. Mom drugu je geler otkinuo kapuljaču sa dukserice, ali je prošao bez povreda. Digla se velika prašina, dim, ništa nismo videli, zemlja i grane su leteli na sve strane.

Nastala je panika, ljudi su počeli da beže jer su mislili da će opet tu da gađaju... Čuo sam kako Dušica, Miličina mama, zapomaže: „Poginu mi dete, poginu mi dete” - prvi put je za „Alo!“ Dražen otvorio dušu posle 15 godina od tragičnog događaja.


Milica je preminula pošto su je geleri pogodili u glavu, a na zgradi u ulici Dimitrija Lazarevaća Raše i danas su, deceniju i po kasnije, vidljiva oštećenja od bombe. Fasada je, kažu, namerno ostavljena tako da bi podsećala na strašni zločin koji se tu dogodio. Da je preživela te kobne večeri, Milica bi danas bila punoletna, umesto toga, postala je simbol srpskog stradanja tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Dražen Janković Foto: Miloš Perić

Dražen Janković: Svake godine zahvali Bogu što je preživeo Foto: Miloš Perić


- Bomba je doletela iza zgrada, zato je nismo videli, niti smo išta čuli. Eksplodirala je u vazduhu, baš naspram prolaza između dve zgrade, a u jednoj od njih je živela Milica. Jedan geler je proleteo kroz prozor kupatila i pogodio devojčicu. Milica je bila divno dete, pravi mali anđeo. Uvek je bila nasmejana i vesela, prava mala pričalica. Volela je da se igramo kockicama za jamb - priča Dražen i dodaje da je posle meteža koji je nastao zbog ekplozije otrčao kući.

Dražen Janković Foto: Miloš Perić

Dražen Janković Foto: Miloš Perić


- Tek tada sam video da su mi noge krvave. Došla je Hitna pomoć i odvezli su me u Dom zdravlja u Batajnici. Kad sam ulazio, video sam kako Milicu iznose na nekom belom čaršavu. Njen otac je bio s njom. Mislio sam da je živa, ali... Još se sećam njenih šarenih patofnica koje su ostale na krevetu u Domu zdravlja, gde su mene previjali i čupali gelere. Dobro mi je ostalo urezano tih pet minuta galame posle eksplozije kad su svi počeli da beže i minut tišine kad sam video kako iznose Milicu - kaže Dražen i dodaje da je, iako je bio povređen, morao da ode na sahranu. Posle ove tragedije je, priznaje, mesecima imao noćne more.
 
Poslednji komentari
  • borchaSRS Vreme: 17.04.2014 20:37h

    A na javnom servisu SNS i U92 ni rijeci, ali zato medju prvim vijestima je prekopavanje u Rudnici.

  • Драгомир Vreme: 18.04.2014 06:12h

    Катастрофална политика Слободана Милошевића и његових сарадника попут Војислава Шешеља је иритирала свет да нас бомбардују!Својим поступцима у Србији су створили невиђену немаштину и како смо били комуњаре подмуклим енглезима није било тешко да наговоре да нас амери и остали бомбардују!Албанска мафија на челу са србином Хашим Тачијем је одрадила помоћ НАТО снагама и крај приче.Да се Милошевић повукао са власти када је комунизам почео да пропада данас би било другачије.Мађар Фрањо Туђман је повео братоубилачки рат између срба православаца и католика.Толико!

  • vera Vreme: 18.04.2014 08:02h

    Jedino u Srbiji pravi zlocinci, NATO, ostace nekaznjeni. Ova danasnja vlas zaboravila je i bombardovanje, i zrtve i Kosovo i mau Milicu, sve za rad nekih laznih obecanja EU.

  • maja Vreme: 18.04.2014 09:00h

    Da sve ce to pokriti Beograd na vodi,a zaposljavanje u javnom.sektoru su onemogucili da bi mogli samo svoje da zaposljavaju.primer na carini kcerka crvenokose pevacice i harmonikasa.

  • Srbin Vreme: 18.04.2014 09:39h

    Prokleti bili zlikovci koji ste nas bombardovali i sad nam prodajete demokratiju koju smo videli u vasem"Milosrdnom Andjelu".Trujete nas sa GMO hranom i pravilnicima i lepim zeljama da bolje zivimo u EU.Vama ne treba siromasna Srbija nego jeftina robovska radna snaga.Narod zaboravlja istoriju i povucen marketingom sa televizije misli da ce biti bolje,a najgore tek dolazi..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP