Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO ZDRAVLJA RASIPA PARE

Milion i po posredniku za avio-karte!

Autor: R. Ćoralić - R. Briza | 26.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 4

Ministarstvo zdravlja sklopilo je ugovor vredan 1,5 miliona dinara, bez PDV-a, na godišnjem nivou, sa beogradskom firmom MIROSS, da im, verovali ili ne, rezerviše avio-karte za sve destinacije sveta, i to u ekonomskoj klasi!

U bolnicama nema klima ni aparata, jede se hleb i salama, a  Ministarstvo baca pare

U bolnicama nema klima ni aparata, jede se hleb i salama, a Ministarstvo baca pare | Foto: Emil Čonkić

Spisak nije konačan, oni će da im bukiraju i karte za vozove, brodove i autobuse, kako bi ti državni službenici mogli na vreme da krenu na željenu destinaciju!

Ministarstvo: I cene karata uračunate


U Ministarstvu zdravlja kažu za „Alo!“ da je u 1,5 miliona dinara, bez PDV-a, za posredovanje u nabavci avio i drugih karata uračunata i njihova cena, a ta suma određena je na bazi iznosa iz finansijskog plana za ovu godinu.
- Putovanja i destinacije se ne znaju unapred, već je plaćanje sukcesivno po svakom računu pojedinačno, a do maksimalnog iznosa ugovora. Podsećamo da je Ministarstvo zdravlja ove godine predsedavajuće Zdravstvenom mrežom jugoistočne Evrope, kao i da su predstavnici MZ učestvovali na skriningu za poglavlje 28 u sklopu pregovora o pridruživanju Srbije EU. Za sve istovrsne usluge na godišnjem nivou veće od 400.000 dinara, Ministarstvo je, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, obavezno da raspiše javnu nabavku - rekli su oni.

I to u vreme kada je zdravstvo pred kolapsom, jer još sva srpska porodilišta nemaju klime, pa se porodilje leti bukvalno onesvešćuju od vrućine, a kako su se neki lekari skoro žalili, pucaju im skalpeli tokom operacije, a rukavice su im toliko loše da stavljaju po dva para kada otvaraju pacijenta!
Da li u Ministarstvu zdravlja nema nijedne sekretarice koja bi radila rezervaciju putnih karata za zaposlene, kada požele da promene srpsku realnost za neku tuđu, ili ti službenici zdravstvenih vlasti, tokom mera štenje koje je zaveo premijer Aleksandar Vučić, toliko putuju u beli svet da ona ne bi postigla da im rezerviše toliko karata?
Dakle, prema podacima sa sajta Ministarstva zdravlja, u februaru je raspisana ta javna nabavka - JN8/2015, ponude su se primale do 2. marta, a ugovor sa MIROSS-om potpisan je 15 dana kasnije.

Kako se navodi na sajtu te institucije, MIROSS je, osim rezervacije putnih karata, u obavezi da im rezerviše prevoz u vezi sa prisustvovanjem seminarima, stručnim skupovima, obukama, stučnim usavršavanjima, daje informacije o redu letenja ili redu vožnje, kao da toga nema na sajtu prevoznika, ponudi najniže raspoložive cene rezervacija, ponudi ekonomski najpovoljnija rešenja za organizaciju putovanja, kao i najbolje veze sa najbržom sledećom konekcijom.

Slika i prilika srpskog zdravstva

Slika i prilika srpskog zdravstva | Foto: RAS


Čak da je plaćanje posrednika za rezervaciju putnih karata postala praksa za sva srpska ministarstva, za Ministarstvo zdravlja je to suvišno sve dok se ne nabavi sve ono što je i poslednjem pacijentu u Srbiji neophodno!

Za 1,5 miliona dinara ili 12.500 € može da se kupi:


- 1.250 pakovanja najkvalitetnijih sterilnih hirurških rukavica (50 komada u pakovanju)
- 5.000 najkvalitetnijih obroka za pacijente koji sadrže supu, meso, hleb, salatu, voće i dezert
- 1 dijagnostički ultrazvučni aparat sa ginekološkom sondom
- 6 šestokanalnih EKG aparata
- 50 klima-uređaja
- 625 kompletnih posteljina za bolesničke krevete

Poslednji komentari
  • Samo vas mrgodno gledam Vreme: 26.05.2015 09:04h

    Ti činovnici su, tako izgleda tzv. "običnom građaninu" jedna banda koju treba što pre razjuriti! Zahvaljujući novinama kao "ALO" dobro znamo ko je ministar zdravlja i kako su ga, bez ikakvih posledica po njega, prozivali osumnjičeni na suđenjima tzv. Surčinskom klanu. Stvarno se postavlja pitanje, zašto pemijer najzad već ne provede više puta najvljivanu rekonstrukciju vlade- koga se on to plaši ili možda nema stručan kadar? Ovde je neko uvalio posao kupovine avio i drugih karata nekom svom prijatelju koji poseduje pomenutu agenciju. Aviokompanije daju posrednicima provizije pa je neko trebalo da otimanjem od usta pacijenata dodatno nešto zaradi! Hvala Bogu, ako premijer najzad ne reaguje, doći će novi izboriu pa onda neka se ne čudi kako će na njima proći!

  • doktor Vreme: 26.05.2015 11:38h

    U ambulantama DZ Zemun nema spatula pa se trazi od pacijenata da jace tj, vise zevaju, doktorima sugerisano da spatule cuvaju za bebe.Kako da ih cuvaju kad ih nema, nema jos mnogo sta.

  • magda Vreme: 26.05.2015 13:23h

    Sva ministarrstva moraju da imaju sklopljen ugovor sa nekom turistickom agencijom na osnovu Zakona o javnim nabavkama. Glupost, ali tako kaze zakon.

  • cica Vreme: 26.05.2015 13:44h

    Bruka! Toliko je godisnja nabavka sanitetsko -poptrosnog materijala,rastvora i svega ostalog sto je potrebno za vise nego normalno zbrinjavanje 6-7000 pacijenata mojoj sluzbi. A kad napisemo trebovanje oni kazu "nema para"!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP