Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUBOTIČKA „ČISTOĆA” POTROŠILA 113 MILIONA BEZ JAVNIH NABAVKI

Milioni za čuvanje bara i parkova!

Autor: M. Popadić | 11.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Nakon izveštaja državnog revizora o finansijskom stanju u JKP “Čistoća i zelenilo”, u kome je konstatovan gubitak od preko 100 miliona dinara, krivične prijave protiv N. N. lica juče je podneo i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Samo za gorivo isparilo  18 miliona...

Samo za gorivo isparilo 18 miliona...

- Nalaz državnog revizora i nezakonitosti koje su utvrđene u poslovanju u 2011. i 2012. u JKP “Čistoća i zelenilo” obavezuje me kao gradonačelnika da podnesem krivične prijave protiv lica koja su umešana u brojne zloupotrebe u ovom JKP-u, a verujem da ovde ima posla i za Specijalno tužilaštvo - rekao je gradonačelnik Jene Maglai u jučerašnjem obraćanju medijima.


Nezavisnom revizoru sve OK


Prema raspoloživim podacima (registar APR), eksternu reviziju finansijskog izveštaja JKP „Čistoća i zelenilo“ za 2010, 2011. i 2012. godinu je izvršilo preduzeće „Libra Audit“ d. o. o. Novi Sad i za svaku od tri pomenute godine izdalo pozitivno mišljenje nezavisnog revizora.

Prema nalazu državnog revizora, ovo preduzeće je tokom 2012. nabavilo dobra, radove i usluge u iznosu od 113.282 dinara bez sprovođenja postupaka javnih nabavki. To je urađeno “cepanjem” nabavki i radova na više manjih vrednosti. Tako je, na primer, od 13 ugovora o javnim nabavkama manjih vrednosti iz domena građevinskih radova čak 13 zaključeno sa istim ponuđačem (“Mima i Zele”). Za jedan te isti posao izdavane su fakture različitih brojeva i datuma, na ime troškova goriva isplaćeno je čak 18 miliona dinara, a milioni su deljeni kapom i šakom na ime povremenih poslova kao što su razvrstavanje otpada, kopanje kanala, čuvanje ozelenjivanih površina, bara, bazena, grabuljanja parkova i mnogih drugih sumnjivih radova isplaćenih sezonskim radnicima.

... a za reprezentaciju potrošeno 3,7 miliona

... a za reprezentaciju potrošeno 3,7 miliona


- Skoro da čovek ne poveruje da je za izgradnju jedne male drvene barake - kućice za Edukativni centar u Đurđinu - plaćeno oko 8.500 evra, da je nekolicina ljudi godinama obrađivala oko 200 hektara državnih oranica bez ikakvog zakupa i plaćanja nadoknade. Simptomatično je i stvaranje pojaseva vetrozaštite. Od planiranih i plaćenih radova za 37 kilometara jedva da je obavljeno pet odsto posla - rekao je Maglai.

Jene Maglai

Jene Maglai


JKP „Čistoća i zelenilo“ je mesečno na ime reprezentacije u prostorijama preduzeća trošilo u proseku 200.000 dinara, a za ugostiteljske usluge oko 100.000 dinara, odnosno u 2012. “Čistoća” je za troškove reprezentacije potrošila 3,7 miliona dinara.

Opozicija opstruiše


Odgovarajući na pitanje novinara da li je u Subotici kriza vlasti (budžet izglasan sa minimalnim brojem odbornika, 34), gradonačelnik Maglai je rekao da je pozicija zasad stabilna, a potom je prozvao opozicione odbornike da su pokušali da prikriju ovu, ali i druge malverzacije u JP-u.
- Mislim da iza svega toga stoje braća Dulići (Oliver i Modest), zatim Gojko Radić i Bogdan Laban, članovi SNS-a - rekao je on i potom naveo da je na policiji da ispita da li je neko od njih na bilo koji način umešan u bilo kakvu nečasnu radnju u “Čistoći”.
 

Poslednji komentari
  • MOMAZVER Vreme: 11.01.2014 10:07h

    Text kristalno jasno pokazuje 2/dve cinjenice. ZNA SE KO SU N.N. LICA I KOLIKE SE PARE KRIJU U DJUBRETU/OTPADU...najmanje 200.000 dvesta hiljada mesecno,za klopu,pice, muziku,provod...Tezak je taj kantoprevrtacki zivot, mora malo covek i da se proveseli...bar jednom/1/ mesecno...sto da ne... DJUBRETA JE UVEK BILO I BICE.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP