Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LAKOVERNE ŽRTVE FANTOMSKIH FIRMI PLJAČKAJU I U SRBIJI

Milionska prevara po Jezdinom receptu!

Autor: Ekipa ALO | 11.06.2013 - 13:10:00h | Komentara: 13

„Dao sam 70.000 evra fantomskoj berzi novca ,Foreks,, ali umesto obećane zarade dobio sam bezvredni sertifikat“, kaže Marko Ivanović (30) iz Beograda

fantomske firme

Fantomska berza novca prevarila oko 22.000 ljudi

Uložio keš na berzu koja ne postoji! Beograđanin Marko Ivanović (30) dao je oko 70.000 evra od prodaje stana fantomskoj berzi novca “Foreks”, ali umesto obećane zarade dobio bezvredni sertifikat! Njegov advokat Andrija Marković podneo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv S. U. (40) iz Beograda, zbog sumnje da je obmanjujući klijente da radi za stranu kompaniju prisvojio njihov novac i izvršio najteži oblik prevare, za koji je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora.

Dok u zemljama bivše Jugoslavije uveliko teku istrage zbog prevare oko 22.000 ljudi za više od milijardu evra, a hrvatski Interpol i USKOK uveliko hapse osumnjičene, naše tužilaštvo je samo konstatovalo “da je reč o čistom poslovnom odnosu koji nosi rizik” i Ivanovića uputilo da vodi postupak o svom trošku! Ivanović u ispovesti za “Alo!” kaže da je na finansijsku prevaru stoleća naseo po preporuci poznanika zajedno sa majkom i sestrom, ali da nije sanjao da će proći kao štediše Jezdimira Vasilijevića, gazda Jezde, i pokojne Dafine Milovanović!

Advokat: Tužilaštvo treba da reaguje

Advokat Andrija Marković

Advokat Andrija Marković

Advokat kaže da je neprihvatljiv stav tužilaštva da je reč o građanskoj parnici.

- Ova investicija bi se mogla smatrati poslovnim odnosom sa rizikom samo u slučaju da se radi o firmi koja zaista postoji, koja je osnovana u skladu sa zakonom i registrovana u našoj zemlji. U ovom slučaju niti je postojala niti je takvo poslovanje, koje su predstavili mom klijentu, regulisano zakonom u našoj zemlji - objašnjava branilac prevarenog Ivanovića. Prozvani S. U. juče je kratko za “Alo!“ rekao da nema komentar na optužbe i brzo završio razgovor.
 

- Dao sam im keš na ruke! Od jula 2008. do januara 2009. mama, sestra i ja smo uložili oko 70.000 u gotovini, u nekoliko navrata! “Foreks”, čije je sedište navodno u Hongkongu, imao je kancelariju u „Ju biznis centru“ na Novom Beogradu i sve je izgledalo uverljivo. Hteli smo da obrnemo novac i zaradimo na berzi, ali smo do kraja 2008. dobili samo 785 evra dobiti. I to je bilo sve! U toku 2010, S. U. nam je rekao da firma menja naziv u FTIH (Future trend investment holding limited) i da treba da potpišemo novi dokument, koji je vrsta sertifikata i dokaz o uloženom novcu. Umesto obećane dobiti usledili su samo izgovori, posle čega nam je postalo jasno da smo prevareni. Kancelarija je ubrzo zatvorena, a službenici su nestali. Tek tada sam otišao u Agenciju za privredne registre i saznao da „Foreks“ i FITH nikada nisu postojali. Stupio sam u kontakt sa S. U., kome sam dao pare na ruke, i pokušao da izvučem priznanje gde je novac, ali on tvrdi da ne zna gde su odnete pare - ogorčeno kaže Ivanović, koji, kako kaže, ne želi da se slika iz bezbednosnih razloga.
On navodi da mu je S. U., za koga veruje da je deo lanca prevare, rekao da je glavni čovek za sve Damir Škundrić, koji je prošle godine uhapšen u Rijeci zbog finansijskih prevara.
- Za “Foreks” je čula moja majka od prijatelja i bila je inicijator da uložimo novac. Nije nam padalo na pamet da je reč o prevari, jer smo kontakt dobili po preporuci. Posle svega, majka i sestra su išle čak u Rijeku da traže novac. Došle su do Škundrića, ali im je on rekao “da žuri i da nema vremena za razgovor”. U našoj policiji sam dobio nezvaničnu informaciju da je S. U. priznao da je uzimao novac u ime „Foreksa“. U Srbiji ima mnogo prevarenih, ali nisu spremni javno da govore o tome. Neki su dali samo 5.000 evra, koliko je iznosio minimalni ulog, i to su prežalili, dok se drugi stide da priznaju da su namagarčeni! Jedna žena je prodala stan i uložila sav novac, a sada je podstanar. Ja, srećom, živim kod majke i nisam prinuđen da plaćam kiriju. Neću odustati dok prevaranti ne budu pohapšeni i osuđeni. Odlučio sam da ispričam kako sam prevaren da bih druge upozorio da ne budu lakoverni. Zaprepašćen sam da je tužilaštvo ocenilo da se radi o poslovnom odnosu iako firme „Foreks“ i firma naslednica „Future trend investment holding limitid“ (FITH) nisu registrovane u Agenciji za privredne registre, to jest ne postoje - kaže je Ivanović, koji kaže da je čuo da S. U. sada radi kao samostalni taksista.
Njegov advokat Andrija Marković tvrdi da je reč o međunarodnom kriminalu širokih razmera i upozorava da je naše tužilaštvo površno procenilo slučaj. Ivanović sada privatno godi S. U.

Ojadili region za milijarde evra?!

Oštećenih ima najviše u Hrvatskoj

Oštećenih najviše u Hrvatskoj

 

Afera “Foreks” otkrivena je u Zagrebu i Rijeci 2010, kada su zbog prevare teške više od 110 miliona kuna optuženi glavni akteri - Tomislav Prlić, Goran Pavlović i Tin Mudrovčić. Sumnja se da su pričom o bogatoj zaradi na deviznoj berzi prevarili i bogate ulagače, među kojima i lekare, advokate, sudije, pa i finansijske stručnjake! Nakon što bi ih ubedili da uplate, na primer, 100.000 kuna uz garanciju da će imati godišnju dobit veću od 100, oni bi ih jedno vreme isplaćivali, ali bi kasnije zavrnuli slavinu. Veliki broj onih koji su, navodno, oštećeni tvrdi da je za piramidalnu prevaru preko navodnog trgovanja devizama u Rijeci, Opatiji i drugim mestima glavni organizator bio Opatijac Damir Škundrić, koji se obogatio, a zatim nestao 2008. Minimalan ulog kod njega je bio 5.000 evra i na njega se plaćalo 750 evra naknade. Naivnim ulagačima bilo je objašnjeno da će dobijati čak do 150 posto godišnje.
 


 

Poslednji komentari
  • Sane ZR Vreme: 11.06.2013 13:48h

    Marko I. sa 30 god. života ima da uloži 70 000 eura, a ja sa 25 god. radnog staža i 51. god. života nemam za osnovne potrebe ?!? Pitam se, pitam se,........................., šta je to trulo u državi Danskoj ????????????????

  • vladimir Vreme: 11.06.2013 14:21h

    Do kad ce narod verovati pricama i bajkama u fazonu ''daj mi pare napravicu ti duplo za godinu dana'' ALo bree gde to ima a da nije muckanje?? i posle se cude da su prevareni.. gospode boze pa ovce i postoje za šišanje... toliko o ovoj temi

  • sale Vreme: 11.06.2013 14:29h

    nikola lažić je tatamata za te berzanske marifetluke......on je zatvorio mislim 2008.......novac je siguran samo kod vas i koji ste potrošili

  • Crveni Oblak Vreme: 11.06.2013 14:32h

    Hteo si druze da se obogatis preko noci i bez znojenja, a to tesko ide pa si sad prevaren. Ko jos posle 90-ih daje kes na ruke i to 70.000 eura?! Sto bi reko nas narod zinulo d....na pare. Kako dosle tako i otisle, da si mucio za te pare ne bi ih sigurno tako poklonio. Ali mi je ipak zao sto su te prevarili.

  • HELENA Vreme: 11.06.2013 15:27h

    Odakle ovoj gospodi ovolike pare da ulazu :-( I jos se sad zale sto su " pokradeni" Niko ih nije terao da daju novac to su ucinili dobrovoljno-da nisu mislili da ce da se obogate preko noci? Jos treba da ih zalimo? Smesno al ako neko proda stan i ulozi u kojekakve gluposti taj nije za zaljenje jer ocigledno ima toliko novca da mu netreba. Da je posteno zaradio tolike pare nebi ih tako olako dao.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP