Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FIKTIVNE TRANSAKCIJE

Milionske mutljavine u „Energoprojektu“!

Autor: S. Đ. | 22.01.2013 - 00:22:00h | Komentara: 3

Kompanije iz sastava “Energoprojekta” su, osim koruptivnih radnji u Ugandi, brljale i sa poslovima u Nigeriji. Tako je Devizni inspektorat Ministarstva finansija otkrio sumnjive i fiktivne transakcije vredne više od milion evra prilikom kontrole firmi “Energoprojekt-oprema”, “Energoprojekt menadžment grupa” i “Energo Nigerija”.

Fiktivne transakcije među ćerkama firmama: „Energoprojekt“

Fiktivne transakcije među ćerkama firmama: „Energoprojekt“ | Foto: RAS

Prema nalazu inspektora, ove firme su međusobno fakturisale i plaćale usluge koje nisu izvršene, dok su opremu za gradilišta u Nigeriji kupovale po uvećanim cenama preko posredničkih of-šor firmi sa Kipra i iz Paname, objavio je sajt “pištaljka”.


Ovaj antikorupcijski poratal precizira da se u zapisniku Deviznog inspektorata od 12. aprila 2011. navodi da je tokom 2006. godine “Energo Nigerija” fakturisala, a kasnije i platila troškove u vrednosti od 160.000 evra “Energoprojekt menadžment grupi”. Reč je o troškovima za postavljanje naponskih kablova i radovima na dalekovodu u Beogradu, Subotici i Pančevu, ali su devizni inspektori utvrdli da te radove nisu izvršili radnici “Energo Nigerije”.

Svetska banka ih već kaznila zbog prevara u Ugandi

Svetska banka ih već kaznila zbog prevara u Ugandi | Foto: AP

Inspektori su otkrili i da je “Energo Nigerija” ostala dužna “Energoprojekt-opremi” 459.000 evra od ukupno 749.000 evra za konsultantske usluge pri izgradnji dalekovoda i trafostanica u Nigeriji po ugovoru iz 2007, ali i da je “Energoprojekt-oprema” od 2008. do 2010. godine po osnovu plaćanja navodne radne snage prihodovala 539.543 evra od “Energo Nigerije” bez validne dokumentacije da su radnici bili u Nigeriji. Takođe, za investicione radove na projektu “ANC Abuja II“ u Nigeriji, “Energoprojekt-oprema” je 2010. kupila opremu preko posredničke firme registrovane na Kipru, čime je umanjila dobit tog investicionog posla za 100.873 evra.

Zbog nabavke rasvetnih tela za aerodrom u Abudži preko posredničke firme “BS Trade S.A.” iz Paname, “Energoprojekt-oprema” izgubila je 68.967 evra, dok je po dva druga ugovara istoj posredničkoj firmi uplatila 122.714 evra na ime konsultantskih usluga bez dokaza da su usluge izvršene, utvrdili su devizni inspektori.

Iz “Energoprojekta” su najavili da će komentar na navode “pištaljke” danas dostaviti našem listu.

Podsetimo, “Alo!” je već pisao o tome da je Svetska banka kaznila “Energoprojekt-niskogradnju” zbog prevare prilikom izgradnje puteva u Ugandi, tako da ova firma naredne dve i po godine neće moći da učestvuje na tenderima niti će moći da izvodi radove koje u svetu finansiraju Svetska banka, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.
Poslednji komentari
  • Cisti sve Vreme: 22.01.2013 10:30h

    Postovanom Aci Vucicu i celoj vlasti svaka cast na radu na ovoj rak rani. Ima nekih vrsta te bolesti koja se moze izleciti, ali da se odstrani sve, bas sve sto je inficirano.Od tih razmera sve nas kojima su muljanja strana mnogo boli glava, ali ne mari. Vazno je da se istraje u tome do kraja, da se ocisti sve.

  • Energoprojekt Vreme: 22.01.2013 12:40h

    Sve moze da bude tako ali sve spomenute "strane" firme koje nose ime energo su registrovane u tim zemljama i vaze zakoni tih zemalja .A ovo sto pisete o kupovini opreme samo steti drzavi srbiji ,jer svojevremeno kad je plata bila 5 DM ,gotovina za plate u srbiji -beogradu su donosene KES preko granice da bi ljudi mogli u onoj inflaciji da zive .Uostalom to je tako velika svetska firma i ni slucajno organizovana kao "Delta" i mozete "joj pljunuti pod prozor" .

  • EG-2 Vreme: 22.01.2013 12:45h

    SVETSKA BANKA je kaznila "Energougandu" zbog laznog prikazivanja REFERENCI i nista drugo .Prema tome ako neznate sta je tio a inace svaka druga firma u Africi to radi i eto Energu se zalomilo .Bio tamo 32 godine i sve sto pisem je proverljivo .Ali budite sigurni i ta" konkurencija" koja je dala veci "poklon" za jedan posao ce doci na red ,Afrika je to a ne Srbija !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP