Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

Milo preko noći zaradio 1,3 miliona €!

Autor: Ivan Ninić | 02.09.2013 - 08:10:00h | Komentara: 0

Preduzeće “Šer korporacija”, u vlasništvu biznismena Mila Đuraškovića, početkom 2007. godine ekspresno je zaradilo 1,3 miliona evra od prodaje akcija Metals banke koje su na ime duga mesec dana ranije uzete od privatizovane firme “Vojvodinaput”! U momentu prebijanja duga, utvrđeno je da 2.994 komada akcija vredi 38,4 miliona dinara, da bi ih Đurašković (sada u pritvoru zbog malverzacija sa putarskim preduzećima), mesec dana kasnije preko svoje firme “Emissio broker” preprodao za oko 144 miliona, otkriva „Alo!“.

Posrednik u prodaji  akcija Metals banke  bila je njegova druga  firma “Emissio  broker”: Milo  Đurašković

Posrednik u prodaji akcija Metals banke bila je njegova druga firma “Emissio broker”: Milo Đurašković | Foto: Emil Čonkić

Do ovih saznanja došla je Agencija za privatizaciju, ali i inspektori UKP-a, koji su mesecima angažovani u istrazi u vezi s poslovanjem Đuraškovićevih putarskih preduzeća u okviru „Šer korporacije“ i „Nibens grupe“. Naime, umesto u novcu, „Vojvodinaput“ je tadašnji dug „Šer korporaciji“ vratila u hartijama od vrednosti. Između ovih preduzeća je 30. 11. 2006. zaključeno sudsko poravnanje prema kojem je „Šer“ od „Vojvodinaputa“ dobila 2.294 komada akcija Metals banke nominalne vrednosti 12.850 dinara. Po zaključenju sudskog poravnanja, Metals banka je uključena na slobodno berzansko tržište, i to samo 12 dana kasnije!


- „Šer korporacija“ je iskoristila povoljan trenutak, pa je već od 27. 12. 2006. do 18. 1. 2007. godine gotovo sve akcije rasprodala. U prva tri dana trgovine, skoro 900 akcija je prodato po nominalnoj ceni od 45.000 dinara, a onda je ostatak akcija prodat 17. i 18. januara 2007. po ceni od 50.000 dinara. Tako je Đuraškovićeva firma iz sveže privatizovane firme izvukla hartije od vrednosti, koje je dobila za 38,4 miliona dinara, a potom ih prodala za oko 144 miliona dinara. Dakle, razlika u ceni ili čista zarada je oko 105 miliona dinara, što je prema tadašnjem kursu nešto više od 1,3 miliona evra - objašnjava za „Alo!“ izvor blizak istrazi.

Kako saznajemo, posrednik u ovoj berzanskoj transakciji bila je Đuraškovićeva firma „Emissio broker“ iz Beograda. Prema rečima našeg sagovornika, preduzeće „Vojvodinaput“ moglo je da ostvari prihod od oko 158,2 miliona dinara da akcije nisu bile predmet prebijanja dugova !?

- Nominalna vrednost akcija Metals banke je 4. aprila 2007. godine iznosila čak 68.979 dinara. To znači da bi, uz vraćanje duga od 38,4 miliona dinara „Šer korporaciji“, „Vojvodinaputu“ ostalo čak 120 miliona dinara čistog prihoda da je to preduzeće na berzi trgovalo svojim akcijama - ukazuje naš izvor. Inače, 70 odsto kapitala „Vojvodinaputa“ iz Novog Sada prodato je novembra 2005. godine biznismenu Milu Đuraškoviću za 10,1 milion evra i uz obavezu da za pet godina investira najmanje 5,1 milion evra. Agencija za privatizaciju raskinula je kupoprodajni ugovor novembra 2011. godine i preduzeće se nalazi u fazi restrukturiranja.

Kristijan Golubović

Kristijan Golubović | Foto: S. Maričić

Dobio šamar od Kristijana!


Podsetimo, u martu ove godine Milo Đurašković je “popio” šamar od cimera Kristijana Golubovića, sa kojim je delio pritvorsku ćeliju u zgradi Specijalnog suda. Nakon ovog incidenta, njih dvojica su razdvojeni, a Goluboviću je prošle nedelje četvorogodišnji pritvor produžen za još dva meseca zbog ovog disciplinskog prekršaja, ali i zbog toga što je pre 23 godine pobegao s robije.

„Primer izvlačenja kapitala iz privatizovanih preduzeća“: Pavlović

„Primer izvlačenja kapitala iz privatizovanih preduzeća“: Pavlović | Foto: O. Bunić

Branko Pavlović: Ko je utvrdio vrednost akcija?


Bivši direktor Agencije za privatizaciju i advokat Branko Pavlović kaže da je primer Đuraškovićeve trgovine akcijama Metals banke tipičan primer izvlačenja kapitala iz ptivatizovanog preduzeća.
- Takvo prebijanje duga Upravni odbor „Vojvodinaputa“ je odobrio na osnovu nekakvih parametara. Zato prvo treba utvrditi ko je vršio procenu vrednost akcija u trenutku kada je zaključen sporazum? Jer, da je „Vojvodinaput“ sačekao samo 12 dana, onda bi te akcije prodao za skoro četiri puta veću sumu. Šta to znači? Ne samo da bi dug bio vraćen Đuraškoviću, nego bi bar 100 miliona dinara ostalo u „Vojvodinaputu“ i firma ne bi morala da se zadužuje, a akcionari bi možda imali dividende - kaže Pavlović za „Alo!“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP