Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PETAR II PETROVIĆ ŽRTVA DOBRIH ODNOSA ĐUKANOVIĆA I NIKOLIĆA

Milo preko Tome blokirao Njegoša?!

Autor: Ekipa ALO | 27.05.2013 - 16:06:00h | Komentara: 1

Suspendovanjem kanonizacije Njegoša vlast se osvetila Amfilohiju za upokojavanje Vlade i Skupštine Srbije

Toma Nikolić sa Milom Đukanovićem

Toma Nikolić sa Milom Đukanovićem | Foto: Vijesti

Crnogorski premijer Milo Đukanović preko svojih veza u vrhu srpske države stopirao je kanonizaciju vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša. Prema saznanjima “Alo!”, prvi čovek Crne Gore je zahvaljujući bliskim vezama sa vrhom srpske vlasti, a posebno sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem uspeo u tome da na Saboru Srpske pravoslavne crkve blokira inicijativu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da Njegoš bude proglašen za sveca Srpske pravoslavne crkve.

Indikativno je da je vladika bački Irinej uoči sabora prvo najavio da će inicijativu mitropolita Amfilohija razmatrati crkvena komisija nadležna za pitanja kanonizacije, koja će potom taj predlog podneti Svetom arhijerejskom saboru. Međutim, samo dan kasnije, sabor SPC preinačio je donetu odluku i povukao iz procedure ovo pitanje. On je samo medijima kratko poručio da se “Sabor neće baviti tom temom”, ali nije ponudio nikakvo obrazloženje za ovakvu iznenadnu odluku.

Amfilohije Radović

Amfilohije Radović | Foto: FoNet

- Poznato je da između “vladike” podgoričkog Mila i arhiepiskopa cetinjskog već decenijama postoji sukob, i to na više frontova, pa se Đukanović namerio da inicijativu mitropolita Amfilohija stopira po svaku cenu. Proglašenje Njegoša za sveca Srpske pravoslavne crkve za Đukanovića bi značilo izmicanje tla pod nogama u njegovom projektu potpunog verskog, kulturnog i nacionalnog udaljavanja Srbije i Crne Gore. To što se Amfilohije na nedavnom mitingu žestoko zamerio vlastima u Srbiji samo je pomoglo crnogorskom premijeru da svoje kolege u Srbiji ubedi da upotrebe svoj uticaj kako bi Amfilohijeva inicijativa bila stavljena pod led. S druge strane, poznato je da su Đukanović i predsednik Srbije Tomislav Nikolić u nikad bližim prijateljskim odnosima, te da crnogorski premijer ne propušta priliku da ishvali novo rukovodstvo Srbije i iskritikuje prethodnu garnituru - navodi naš izvor blizak crkvenim krugovima. Prema ovom izvoru, radi se i o svojevrsnoj osveti vlasti u Beogradu mitropolitu Amfilohiju zbog neprimerenog upokojavanja Skupštine i Vlade na nedavnom mitingu u Beogradu na kome je kritikovana politika vlasti prema Kosovu.ž

Petar Drugi Petrović Njegoš

Petar Drugi Petrović Njegoš

Istovremeno, stanje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nikada nije bilo teže, a slučaj sa započetom pa suspendovanom kanonizacijom vladike Petra Drugog Petrovića samo je jedna u nizu afera koje je u poslednje vreme potresaju, a koje su kulminirale otkada se Crkva suprotstavila zvaničnoj državnoj politici prema Kosovu. Skandali sa snimcima vladike Kačavende, samoinicijativno istupanje Amfilohija i umirovljenog episkopa Atanasija na nedavnom mitingu u Beogradu kada je prvi molio za upokojenje Vlade i Skupštine, a drugi rukovodstvo podsećao na sudbinu ubijenog premijera Đinđića zbog potpisivanja briselskog sporazuma, kome je pak vladika raško-prizrenski Teodosije otvoreno podržao državnu politiku, samo su neki od primera. Na udaru medija našli su se i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije zbog davanja crkava i crkvene imovine pod hipoteku i vladika Filaret zbog navodnog pozivanja na vojni udar tokom Sabora.

Predsedništvo: Nikolić se nije mešao u rad Sabora!
U Predsedništvu Srbije za “Alo!” su poručili da Tomislav Nikolić nije imao nikakve veze stopiranjem inicijative da se Njegoš proglasi za sveca.
- Vaše informacije nisu tačne. Predsednik se nije mešao u rad Sabora, koji je odbio predlog kanonizacije Njegoša, koji je podneo vladika Amfilohije - naveli su s Andrićevog venca.
 

Poslednji komentari
  • boško Vreme: 28.05.2013 07:20h

    ne verujem da se i sa tim bave ljudi kojima su puna usta Boga i koji se krste i kad treba i netreba,nego svi će NJemu na ispovest kad tad, pa kako im bude.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP