Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OVO JE DOKAZ NEZAVISNOG SUDSTVA?

Milojević: Sudija nije morao nikoga da pita za mišljenje o Miškoviću

Autor: Tanjug | 12.12.2013 - 14:20:00h | Komentara: 2

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević rekao je da za odluku o privremenom vraćanju pasoša vlasniku ‘Delta holdinga’ Miroslavu Miškoviću radi puta u London sudija Vučinić nije bio dužan da traži mišljenje tužilaštva za organizovani kriminal.

Spreman na  dug proces:  Miroslav  Mišković

Miroslav Mišković | Foto: Dušan Milenković

"Sudija kome je okrivljeni dao dovoljne garancije da će se vratiti iz inostranstva svoju odluku donosi na osnovu sopstvenog uverenja i ne mora da traži saglasnost tužilaštva", decidan je Milojević, inače dugogodišnji sudija "krivičar".
Posle odluke sudije Specijalnog suda Vladimira Vučinića da Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš radi puta u London u javnosti je otvoreno pitanje zašto o njoj nije bio obavešten tužilac za organizovani kriminal, a zakon i praksa govore da takvu obavezu sudija u ovom slučaju uopšte nije imao.
Milojević je objasnio da sud, kada je Miškoviću pritvor zamenio jemstvom, takođe nije bio dužan da mu pored toga, kao što je učinio, odredi i mere - privremeno oduzimanje pasoša uz zabranu napuštanja boravišta, kao i obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.
Dakle, kako je ukazao Milojević, jemstvo od 12 miliona evra u gotovini bilo je dovoljno da mu se dozvoli odbrana sa slobode i da se pusti iz pritvora, a stav sudije je bio, bez obzira na to da li je to tužilaštvo tražilo ili ne, da mu se uz nju odrede i pomenute mere.
U Zakoniku o krivičnom postupku u članu 200 stav četiri piše: "ako okrivljeni ima neodložnu potrebu da putuje u inostranstvo, sud može odrediti da mu se vrati putna isprava, ukoliko postavi punomoćnika za prijem pošte u Republici Srbiji i obeća da će se na svaki poziv suda odazvati, ili položi jemstvo".
U stavu dva istog člana piše da se "u toku istrage obrazloženo rešenje o odredivanju, produženju ili ukidanju mere donosi sudija za prethodni postupak, a posle podignute optužnice predsednik veća, a na glavnom pretresu veće. Ako meru nije predložio javni tužilac, a postupak se vodi za krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, pre donošenja odluke će se zatražiti mišljenje javnog tužioca".
Međutim u ovom slučaju ne radi se ni o određivanju, produženju ili ukidanju mere zabrane napuštanja boravišta i vraćanja putne istrave, već o njenoj privremenoj susprenziji - vraćanje pasoša samo za tu svrhu - put u London.
Da li je Mišković već otputovao ili nije - javnosti nije poznato, ali to mu je u svakom slučaju prvo putovanje van Srbije od kad mu je, krajem jula, oduzet pasoš kao mera predostrožnosti da ne pobegne iz zemlje, jer je protiv njega krivični postupak u toku.
Miškoviću je 14. novembra počelo suđenje zbog optužbi da je sa saradnicima oštetio putarska preduzeća za više desetina miliona evra, a nastavak je zakazan za 26. decembar, do kada u svakom slučaju mora da se vrati u Beograd ukoliko ne želi da mu propadne jemstvo od 12 miliona evra i automatski aktivira mera pritvora, i da se za njim raspiše crvena međunarodna poternica s nalogom za hapšenje.
On je uhapšen tačno pre godinu dana 12. decembra 2012, a nakon sedam i po meseci pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.
Miškoviću je tada privremeno oduzet pasoš i određena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.
Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeca za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.
Medutim, Miroslav Mišković nije jedini kome je omogućeno da privremeno napusti zemlju tokom vođenja krivičnog postupka.
Uz dozvolu - bilo istražnog, bilo sudećeg sudije - tokom krivičnog postupka putovali su svojevremeno Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, folk pevačica Svetalana Ceca Ražnatović, i mnogi drugi okrivljeni.
Jocić je u više navrata, dok se nije našao u pritvoru zbog optužbi za organizaciju ubistva hrvastskog novinara Ive Pukanića išao u Hplandiju i Crnu Goru uz odobrenje suda koji mu je za te potrebe vraćao pasoš pa opet oduzimao.
Jocic je u martu 2006. godine isporucen Srbiji iz Holandije zbog tvrdnji da je podsterkavao na ubistvo Gorana Marjanovica. Dva meseca kasnije izašao je iz pritvora pošto je sud prihvatio jemstvo od 300.000 evra.
Isti sud mu je tokom naredne tri godine u nekoliko navrata dozvolio da putuje u Holandiju i Crnu Goru, odakle se Jocić uredno vraćao.
Iako nije dala jemstvo kako bi se branila sa slobode, dok se protiv nje vodio postupak, u inostranstvo je putovala i Svetlana Ražnatović. Naravno, uz odobrenje suda. Medutim, pasoš joj je uzet kad je pocela da izdržava kaznu kućnog pritvora, a vraćen joj je odmah po njenom isteku.
Svojevremeno je Jezdimir Vasiljević, vlasnik propale piramidalne štedionice „Jugoskandik", založio kuću svog prijatelja na Dedinju kao jemstvo za puštanje iz pritvora.
Međutim uz lažni pasoš je pobegao, jemstvo mu je propalo a posle nekoliko godina skrivanja uhapšen je u Holandiji a potom izručen Srbiji.
Uz jemstvo od 15.000 maraka sa slobode se branila i udovica bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, Mirjana Marković koja je međutim poverenje suda zloupotrebila i pobegla u Rusiju u kojoj je dobila azil, kao i njen sim Marko.
Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 12.12.2013 15:11h

    Криминалци свих земаља, уједините се!

  • Dera Vreme: 12.12.2013 19:03h

    U redu , nije morao nikoga da pita , a ako se ovaj ne vrati onda neka gospodn zbog "propusta" na radnom mestu nadoknadi stetu ,kada je vratio pasos valda je i pruzeo odgovornost , osim ako nije bas jako samostalan !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP