Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KATARCI PONUDILI SPC PARTNERSTVO U IZGRADNJI TURISTIČKOG KOMPLEKSA

Milova sestra uvodi Amfilohija u biznis sa hotelima!

Autor: Ekipa Alo! | 26.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Katarska kompanija „Construction Development Company International“ (CDCI) ponudila je Mitropoliji crnogorsko primorskoj da bude partner u izgradnji ekskluzivnog turističkog kompleksa u zaleđu devičanske plaže Buljarica. Ponudu za ulazak u partnerstvo i biznis sa hotelima MPC je dobila jer je to jedini način da se ovaj projekat realizuje pošto je deo zemljišta, na kome je planirana njegova izgradnja, u vlasništvu Crkve, koja svoju zemlju ne prodaje.

Uticajnija od brata Mila: Ana Kolarević

Uticajnija od brata Mila: Ana Kolarević | Foto: privatna arhiva

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, bez čijeg pristanka velelepni turistički centar najverovatnije neće moći da bude izgrađen, do danas se nije oglasio tim povodom, iako su Katarci predstavnicima MPC na sastanku, još pre dvadesetak dana predočili projekat, kao i to šta nameravaju sa crkvenom zemljom.

Luksuzni kompleks na 11 miliona kvadrata

U dokumentu koji je objavila crnogorska vlada se navodi i da je dve trećine od zemljišnog kompleksa ispod magistrale, u zaleđu plaže od 6,3 miliona kvadrata u vlasništvu države, odnosno opštine Budva. Ostalih 2,3 miliona kvadrata je u privatnom vlasništvu. Za potrebe „Buljarice bay” Katarci su bacili oko i na još 4,7 miliona kvadrata zemlje iznad magistrale, što je kompletno u vlasništvu države, odnosno opštine, navode „Vijesti”. Za projekat treba obeštetiti i oko 40 porodica, vlasnika značajnog dela toga zemljišta. Upućeni tvrde da je malo verovatno stvaranje modela partnerstva, sa tolikim brojem privatnih vlasnika, kao što je to moguće sa Crkvom, jer su mnogi dosadašnji pokušaji drugih zainteresovanih propadali upravo zbog nemogućnosti da ih odmah isplate.

Takođe, zanimljivo je i da je tom sastanku prisustvovala i sestra premijera Crne Gore Mila Đukanovića advokatica Ana Kolarević, koja je zastupala investitore iz Katara. Kompanija iz Dohe je, kako se crnogorska vlada pohvalila u martu, iskazala spremnost da na 11 miliona kvadrata izgradi ekskluzivni rizort „Buljarica bay”, pišu podgoričke „Vijesti”. Kompleks bi činilo oko 40.000 smeštajnih jedinica različitog sadržaja - 10 do 12 hotela, pod upravom renomiranih međunarodnih hotelskih operatera, vile, apartmani i drugi turistički i javni sadržaji.

Posebnu atrakciju, kako se navodi, predstavljala bi marina koja bi se formirala „uvlačenjem morske vode u niski deo Buljaričkog polja, čime bi bio prevaziđen njegov dosadašnji močvarni karakter”. Međutim, 233.000 kvadrata zemlje u Buljaričkom polju je vlasništvo MPC, kao dobro manastira Gradište.

Zbog toga su Katarci napravili prvi korak i pre 20-ak dana sastali se sa predstavnicima MPC, kada je mitropoliji navodno ponuđeno da postane partner u celom projektu, jer bi se samo tako mogao ostvariti, zato što Crkva ne prodaje svoju zemlju.

Inače, katarstka firma CDCI se vezuje sa izgradnjom luksuznog hotela na nesvakidašnjem veštačkom ostrvu „Pearl Qatar ”, jednog od najtraktivnijih rizorta na svetu.

Pregovara s Arapima  i služi narodu

Pregovara s Arapima i služi narodu | Foto: Oliver Bunić

Amfilohije: Sve je to za dobro naroda

Mitropolija crnogorsko-primorska jedan je od najvećih zemljoposednika u Budvi i u svom vlasništvu ima gotovo milion kvadrata atraktivnog zemljišta. Najveći kompleks zemlje Crkva ima u Buljarici, gde se kao titular vodi manastir Gradište, čije dobro se prostire na čak 233.142 kvadrata u Buljaričkom polju. Inače, Mitropoliju ništa ne sprečava u građevinskom poduhvatu, jer su i urbanisti, kako je objavljeno, prilikom izrade novog dokumenta, od januara 2014. izašli u susret željama Crkve da se na njenim parcelama, osim turističkih vila, ucrtaju i poslovno-stambeni objekti, javna garaža, sportski i rekreativni tereni, park, kao i hotel. To je izazvalo različita reagovanja, a mitropolit Amfilohije je tada rekao da u novi građevinski poduhvat Crkva ne ulazi radi sebe i svog interesa. „Crkva će uraditi sve da ta imovina bude dostojanstveno i časno upotrebljena za dobro i manastira Gradišta i za dobro Crkve i za dobro ovoga naroda. Crkva je tome oduvek služila, radi toga postoji, ne radi sebe i svojih interesa nego radi Boga, duše i naroda i njegovog duhovnog, moralnog i materijalnog napretka.”

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP