Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MEĐUNARODNA SRAMOTA SRBIJE

Ministar hteo da reketira Kineze

Autor: Kurir | 08.12.2013 - 00:56:00h | Komentara: 18

Jedan od ministara u Vladi Srbije izazvao je međunarodni skandal i ozbiljno narušio odnose između Srbije i Kine, jer se drznuo da od kineskih preduzetnika zadrži procenat od osam odsto za sebe od posla koji je nedavno trebalo da bude sklopljen između dve zemlje.

Ministar razgnevio Kineze!

Ministar razgnevio Kineze! | Foto: freedigitalphotos.net

U pitanju je ministar koji često posluje s kineskim preduzećima, ali naš list trenutno nije u mogućnosti da otkrije njegovo ime.

Istražni organi zamolili su nas da izvesno vreme ne obelodanjujemo ime ministra koji je pokušao da se ugradi u posao sa Kinezima, i to upravo zbog istrage koja se trenutno sprovodi u Vladi u vezi sa njegovim poslovanjem.

- Ugovarajući posao sa kineskim preduzetnicima, naš ministar je, mrtav hladan, zatražio procenat od osam odsto za sebe. Kinezi su bili iznenađeni i šokirani tim ministrovim gestom, ali nisu reagovali ishitreno, niti su se bilo kome iz Vlade direktno žalili, već su se obratili kineskim zvaničnicima.

Nakon toga reagovala je kineska ambasada u Beogradu, koja je poslala depeše, između ostalog i Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) i predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću.

U depeši se ukazuje,. ne samo na sramotno ponašanje srpskog ministra, već se podvlači da je reč o nezakonitom ponašanju koje bi moralo biti sankcionisano - ispričao nam je dobro upućen izvor.

Koliko je naš ministar mogao da nanese štete Srbiji govori činjenica da je Kina jedan od bitnih partnera naše zemlje, posebno u oblasti građevinarstva, budući da se kao izvesni najavljuju poslovi vredni više od milijardu dolara.

Naime, ovakvim ponašanjem ministar je rizikovao da upropasti veoma bitan ugovor od 340 miliona dolara za izgradnju auto-puta, koji je već verifikovala Skupština Srbije, kao i dve koncesije za izgradnju putne infrastrukture vredne ukupno 700 miliona dolara, za čiju realizaciju su u uži izbor partnera ušle upravo kineske kompanije.

Poznato je, takođe, da je Kina povoljnim kreditima i odlukom da osnuje Sekretarijat za saradnju sa državama centralne i istočne Evrope pokazala dobru volju da pomogne Srbiji, koja je među prvima imala priliku da koristi sredstva iz kineskog fonda.

Srbija je od tih sredstava iskoristila oko milijardu i to za izgradnju nove termoelektrane u Kostolcu, kao i za gradnju auto-puta Beograd Čačak.

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 08.12.2013 01:01h

    kurir mika

  • ja Vreme: 08.12.2013 02:06h

    sta je ovde novo? kad bi ministri radili za svoju drzavu mi ne bi bili tu gde jesmo, poslednji u eu. ccccc....

  • Goran Vreme: 08.12.2013 04:29h

    Ako tog Ministra odmah ne optuze I zatvore treba da padne cela Vlada. Pa valjda Premijer mora da zna sta mu rade ministry, u suprotnom novi izbori pa kako narod hoce!

  • momazver Vreme: 08.12.2013 08:20h

    koliko sam shvatio..SVI KOJI SU TREBALI DA ZNAJU-ZNALI SU ZA PROBLEM.Ako je BIA cutala/sto je ok,jer joj je posao takav da sakuplja podatke i salje ih tamo gde treba/,STO SU SE PREDSEDNIKU VLADE VEZALA USTA/ILI PODPREDSEDNIKU/,NEGO JE ZORANA MORALA DA *LANE* i sad umesto da tog ministra *mirisavom*motkom isteraju iz vlade-svi ce da lete.Bajagin hit *Pada vlada* ponovo je u modi.

  • Djuro Vreme: 08.12.2013 08:51h

    Mora I on da postane sastavni deo puta.A kako ce postati, ako se nece u njega ugraditi?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP