Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR DIPLOMATIJE TVRDI

Ministar Mrkić: Slobodan Milošević nije iznosio pare na Kipar, već u Ameriku!

Autor: Beta | 28.11.2013 - 16:39:00h | Komentara: 2

Ministar srpske diplomatije tvrdi da je Dobrica Ćosić dogovorio s Ibrahimom Rugovom podelu Kosova, ali da je sve to sprečio bivši predsednik SRJ i lider SPS MIlošević

Duguju 77,5  miliona dinara: Ivan Mrkić

Ivan Mrkić | Foto: FoNet

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić kaže da u vreme sankcija Slobodan Milošević nije dolazio, niti je imao ijedan evro, odnosno marku na Kipru i da je novac iznosio u Ameriku.
- Možete me staviti na poligraf, verujte da ne znam da li je Marko Milošević imao neki račun na Kipru. Sumnjam. A u stvari, to je aradoksalno, novac je samo nošen na kipar, ali je išao na Zapad. Znam da sam imao razgovor s američkim ambasadorom na Kipru, dok je još imao ovlašćenja da sme da razgovara sa mnom. Posle toga su im zabranili da razgovaraju s jugoslovenskim diplomatama. Onda mene američki ambasador pita: “Gde je taj Miloševićev novac?” Ja mu kažem da sam pitao neke naše bankare i da oni tvrde da je najveći deo otišao u Ameriku. Onda se on nasmejao, ali nikad mi nije rekao: “Nemoj to više da pričaš, to nije tačno” – kaže Mrkić i dodaje da ga je posle 2000, kad je smenjen, u diplomatiju vratio Vuk Drašković.
U intervjuu za novi broj Nedeljnika Mrkić je kazao da je u to vreme, kad je bio diplomata na Kipru, “jedan broj državnih preduzeća – da bi izbegao sankcije, otvarao of šor firme i da su državne firme slale tamo neke svoje direktore, menadžere, da nastave s poslom pod maskom privatnog preduzeća“.
- Moguće je da je kroz neke račune naših firmi prošlo više milijardi, ali ja to ne mogu sa sigurnošću da kažem. Često su nošene i pare, jer nije bilo bankarske tehnike plaćanja, odnosno novac je nošen fizički. Ali, ja taj novac nikad nisam video. Da li je tu bilo zloupotreba od pojedinaca koji su raspolagali tim državnim novcem, to je do sada trebalo da utvrde državni organi čiji je to posao – napominje ministar.
Mrkić, koji je bio šef kabineta prvom predsedniku SRJ Dobrici Ćosiću, kaže da je Ćosić s liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom dogovorio podelu Kosova, ali je Milošević to sprečio.
Prema njegovim rečima, Ćosić je uspeo da s Rugovom dođe do nekih preliminarnih dogovora.
- U to vreme, čini mi se, srpskoj strani bi pripalo nekih 30 odsto Kosova i deo Metohije. Ali, nije se razgovaralo o statusu. Istraživalo se koje su sve mogućnosti i onda je u tome bilo napretka. Rugova je hteo neki dogovor, ali je sve sprečeno političkim okršajem između Miloševića i Ćosića. Sve je otišlo u bestraga po srpske interese – svdoči Mrkić.
Šef srpske diplomatije kaže i da “sadašnji odnos snaga govori u prilog tome da Priština neće postati članica UN, možda nikada,” ali da to ne znači da Srbija s njom neće raditi na normalizaciji situacije.
Poslednji komentari
  • atase Vreme: 28.11.2013 21:08h

    zato danini prijatelji i rodjaci i dalje dobijaju mesta po ambasadama.

  • fenix Vreme: 28.11.2013 21:15h

    Nesporno je da Milošević nikada nije hteo da da ni deo srpske teritorije. Međutim, interesantno je ko to "stoji" sve vreme iza Mrkića. Kao perspektivan diplomatski kadar iz perioda SFRJ, postavljen je za šefa kabineta predsednika SRJ, Dobrice Ćosića, zdušnim zalaganjem tadašnjeg premijera, Milana Panića, državljanina (i ne samo državljanina SAD). Nakon smene Ćosića, umesto da i on podeli sudbinu sa njim, Mrkić je postavljen za ambasadora na Kipru, za Srbiju tada strateškoj poziciji. Nakon pada Miloševića, ponovo je opstao, nastavivši diplomatsku karijeru u Tokiju, da bi na kraju, na predlog SNS (a može se samo naslutiti na čiju intervenciju) bio postavljen za ministra spoljnih poslova Srbije. Valjda zato što je još 1993. smatrao da Albancima treba dati deo Kosmeta (tada se nije ni pomišljalo o celoj teritoriji).

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP