Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MATEMATIKA

Ministar nasmejao celu Srbiju!

Autor: 24sata.rs | 06.01.2014 - 09:46:00h | Komentara: 8

Milan Bačević, ministar rudarstva i prostornog planiranja, rekao je juče da će Kina u narednom periodu u zemlje centralne i istočne Evrope investirati 10.000 milijardi evra. Ovom izjavom uspeo je da nasmeje ekonomiste, ministre i sve one koji imaju i najmanju predstavu o brojevima.

Milan Bačević

Milan 10.000.000.000.000 Bačević | Foto: Oliver Bunić

Kina je, na osnovu predloženih projekata spremna da na Balkanu investira 100 milijardi evra, a u perspektivi žele da ulože čak 10 hiljada milijardi, jer se očekuje prijavljivanje mnogih velikih razvojnih projekata. Da, dobro sam vam rekao, Kina planira da investira 10 hiljada milijardi. Dogovoreno je i da Beograd bude centar za sve projekte koji će Kinezi realizovati u oblasti infrastrukture u regionu - rekao je Bačević i dodao da je to sjajna vest za naše građane.

Malo matematike pokazuje da je ovakva izjava više nego neozbiljna i da je Bačević u najmanju ruku ispao smešan, tvrde naši sagovornici. Polaze od toga da planirani godišnji prihodi centralnog i lokalnih budžeta Kine iznose oko 1.600 milijardi evra, a da je to šest puta manje od Bačevićeve najave.
Ekonomista Ljubomir Madžar kaže za „24 sata“ da je izjava Bačevića van svih razumnih granica.

Izjavom da je Kina spremna da na Balkanu investira čak 10 hiljada milijardi evra ministar Milan Bačević je nasmejao sve.

- Ulaganje koje je najavio je malo manje od američkog BDP - rekao je Madžar.
Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže da je ministra verovatno zbunio engleski jezik.
- Zabunu je uveo podatak od 10 biliona, što u prevodu znači 10 milijardi, a ne 10.000 milijardi. Čak, međutim, i da mu je informacija preneta, ministar je trebalo da ima predstavu o brojevima. Niko nigde nije uložio toliki novac. Najveće investicije u svetu ne prelaze desetak milijardi evra - rekao je Arsić.
Ministar je prvi put šokirao javnost pre dva meseca kad je izjavio da istraživanje nikla nije štetno po okolinu jer se obavlja po potpuno istom postupku kao istraživanje vode. Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Dragan Milovanović poručio mu je tada da je za dve godine mogao bar jednom da ih konsultuje u vezi sa istraživanjem i eksploatacijom nikla, pa bi mu oni rado objasnili razliku između ovog metala i vode. Bačević je nedavno izneo i ideju o gradnji kanala do Soluna, linijom Dunav-Morava-Vardar.
Kineska dugoročna ulaganja u Srbiji (krediti)

715 miliona evra Termoelektrana B3 Kostolac
252 miliona evra Te-Ko Kostolac
187 miliona evra most Zemun-Borča
243 miliona evra Koridor 11
642 miliona evra autoput Novi Sad-Ruma, Pojate-Preljina

UKUPNO: 2.039 miliona evra
 
Poslednji komentari
  • jovan Vreme: 06.01.2014 10:25h

    Da nije smešno bilo bi tragično,da ovakvi kadrovi SNS-a budu ministri.U pravu su svi koji traže izbore,jer stvarno treba ukloniti ministre iz SNS koji zasmejavaju narod svojim glupim izjavama.

  • Kalimero Vreme: 06.01.2014 10:38h

    Nije smešno- 10.000 milijardi eura su skupljali par godina...svesni su kakva će to investicia biti pa su se malo pomučili :P

  • Dragan Vreme: 06.01.2014 11:21h

    Mene je rasplakao, rasplakao sam se nad sudbinom Srbije. STa je bogu zgresila da joj ovakvi budu ministri???

  • Novica Vreme: 06.01.2014 11:29h

    Dajte ljudi, pustite coveka, malo je popio Nikoliceve rakije, a vi odma u dobose. Covek zivi jos u 90-tim i pamti one milijardice, milo coveku kad se priseti, uostalom njegovi predsednici su to ostvarili.Ja bih pre kritike, ministru, dobronamerno predlozio da za savetnika uzme deda Tripka.Ako se secate on je odavno video" ladje na Moravu". P.S. Lako je nama da se smejemo. Njima te gluposti izgleda pale, a iza njegovih ledja ima ih jos stotine "vizionara"

  • momazver Vreme: 06.01.2014 11:40h

    Ma to je covek video 6 kucica na kojima leepo srpski pise 00 i 1 za *malu potrebu*...leeepo zbroijo ..i dobio sta je dobio..na radost i veselje SVOG naroda

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP