Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA SE PROMENILO?

Ministar poljoprivrede naprasno promenio mišljenje o štetnosti GMO hrane!

Autor: Blic | 22.10.2013 - 10:20:00h | Komentara: 3

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić misteriozno je i naprasno promenio mišljenje o štetnosti GMO hrane. Dok je pre šest godina u jednom naučnom časopisu tražio zabranu GMO, sada, kao ministar, tvrdi da nema dokaza o štetnosti takve hrane.

Izjave koje bi zaboravio: Ministar Glamočić - klikni za uvećanje

Izjave koje bi zaboravio: Ministar Glamočić - klikni za uvećanje | Foto: Blic

Ministar Glamočić nije juče želeo da objasni otkud odjednom tako oštar zaokret o stavu prema GMO. Mada je obećavao da će se sigurno javiti redakciji „Blica“ i „sve razjasniti“ - nije se oglasio.

Logično objašnjenje za Glamočićev kopernikanski obrt nemaju ni stručnjaci. U nauci, kako tvrde, nije došlo do novih saznanja niti bilo kakvih promena, a „jedino se, iz nepoznatih razloga, promenilo mišljenje ministra“.

- Ništa se nije promenilo, samo ti koji govore danas jedno sutra drugo - kaže za “Blic” dr Anka Popović Vranješ, profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
Genetičar Miodrag Dimitrijević, koji je zajedno sa aktuelnim minstrom pre šest godina pisao o štetnosti GMO - šokiran je.

- Nije mi jasno otkud zaokret u stavu ministra. Sigurno mu je neko dao argumente kojima će on sad pokušati i da ubedi narod. Ali ono što je napisao u svom radu 2006. ja potpisujem i danas. Nema detaljnih toksikoloških istraživanja i nema dugoročnih studija o GMO. Ne vidim šta se promenilo osim mišljenja. A da jedan ministar menja mišljenje o tako važnoj stvari, to je loše i pitanje je dokle to može da ide - poručuje Dimitrijević.

Čak i kad kažu da će sve biti označeno i kontrolisano, navodi on, ljudi nemaju poverenja, jer znaju da kod nas ima rupa koje će se sigurno koristiti.

- Kod nas i sada, i to u prodavnicama zdrave hrane, može da se kupi GMO soja u zrnu. Ako tu država ne radi svoj posao, ko garantuje da će ga raditi u nekoj drugoj situaciji? Pitanje je i šta će biti sa više od 70 opština koje su proglasile moratorijum na GMO. Da li će sad da se krši zakon i da se to ignoriše ili će se ostalim opštinama uvaljivati GMO? - kaže Dimitrijević.
Poslednji komentari
  • dudule Vreme: 22.10.2013 10:52h

    Lobista. Eto zašto. Dobro plaćeni lobista.

  • momazver Vreme: 22.10.2013 12:05h

    Jedan od uslova za ulazak u EU je i prihvatanje GMO proizvoda...ministar je tu gde je i mora da duva u istu trubu ko glavne face u vladi,inace-leti odatle.

  • Tacko Zajecar Vreme: 22.10.2013 12:20h

    J E Z I V O...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP