Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAMO AUTORI ZNAJU ŠTA JE U NJIMA

Ministar prosvete nije video testove za malu maturu

Autor: Beta | 14.06.2015 - 21:20:00h | Komentara: 1

Ministar obrazovanja i prosvete Srđan Verbić izjavio je večeras da nije video testove za završni ispit učenika osmog razreda i da samo autori znaju šta se nalazi u njima.

Srđan Verbić

Srđan Verbić | Foto: Oliver Bunić

- Naravno da nisam video testove. Oni su štampani u Zavodu za izradu novčanica i samo autori znaju šta se u njima nalazi. To je jedini način da se osigura bezbednost polaganja završnog ispita za učenike osmog razreda. Krađe i malverzacije sa testovima dešavaju se svuda u svetu, kada je velika važnost tih testova sigurno je da postoje takva ponašanja, kazao je Verbić za Radio-televiziju Srbije.
Kako je ocenio, raspodela poena za upis je "podjednako fer" kao i prošle godine, "samo što sada malo više vrednujemo ono što su doneli iz škole jer nastavnici koji godinama rade sa njima imaju bolji uvid u to što znaju i to treba da vredi više od onoga što vredi test od 20 zadataka".
Sistem bodovanja na ovogodišnjem završnom ispitu podrazumeva da uspeh tokom školovanja donosi maksimalnih 70 bodova dok će sva tri testa nositi 30 poena.
Ministar je pozvao učenike osmih razreda da se potrude oko sva tri testa jer kako je rekao, "svaki od njih je podjednako važan i na svakom od njih, đaci mogu da zarade neki bod više nego što su očekivali".
Verbić je ocenio da je 2014. godina bila karakteristična po velikom broju mesta u srednjim školama i "prevelikoj" slobodi upisa u njih, dodavši da ove godine ministarstvo "ne može da dozvoli da neka odeljenja ostanu poluprazna".
- Promenili smo to da su ekonomske, medicinske, pravno-birotehničke škole, koje su u ovom trenutku preterano popularne sa aspekta onoga što nam je potrebno na tržištu rada, ostale bez nekog odeljenja ali su zanatski trogodišnji profili dobili još poneko odeljenje, rekao je Verbić i dodao da u Srbiji i dalje ima 4 do 5.000 više mesta u srednjim školama nego što ima đaka koji završavaju osmi razred.
Oko 68.000 učenika osmog razreda u Srbiji počeće sutra polaganje završnog ispita, rešavanjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, nakon čega će u utorak polagati matematiku a u sredu kombinovani test.
Poslednji komentari
  • Od ove vlade- svašta. Ništa me više ne čudi! Vreme: 15.06.2015 05:40h

    Dobro, i da je taj vajni ministar prosvete i video pitanja za malu maturu, šta bi on sa njima kada se u obrazovanje i prosvetni rad, organizaciju škola itd. razume kao ona čuvena Marica u...kk! Vučić doveo fizičara Verbića u Ministarstvo, on povukao jednu matematičarku iz Novog Sada, pa onda opet jednog fizičara itd. sve jedno za drugim. A razrednih nastavnika koji poznaju funkcionisanje i probleme osnovnog i srednjeg školstva- nigde!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP