Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRAVO

Ministarka Mihajlović: Vlada u prvih
100 dana rada bila veoma efikasna

Autor: Tanjug | 28.10.2012 - 13:37:00h | Komentara: 0

Nova Vlada Srbije je u prvih 100 dana rada bila veoma efikasna, imajući u vidu sa kakvim se sve ekonomskim, finansijskim, socijalnim i energetskim problemima suočila, izjavila je danas Tanjugu ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Nova Vlada Srbije je uradila rebalans budžeta za 2012. i pripremila predlog budžeta za sledeću godinu, navela je ona i podsetila da je nova vlada zatekla veliki deficit budžeta.

- Sve što smo mogli da uradimo u ovom trenutku, uradili smo i volela bih da se nastavi ovakva aktivnost Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine kako bi postali još efikasniji i sistemski promenili stvari u energetskom i sektoru zaštite životne sredine - rekla je Mihajlović.

Bez obzira na to što smo imali samo tri meseca od formiranja nove Vlade Srbije da se pripremimo za novu grejnu sezonu, resorno ministarstvo je uspelo da preduzme sve neophodne mere da bi se svi subjekti u energetskom sektoru uspešno pripremili za zimu, kazala je Mihajlović.

- Očekujem stabilno snabdevanje stanovništva energijom tokom zime, što je najvažniji zadatak Ministarstva energetike - istakla je Mihajlović.

Najznačajnija stvar koju smo uradili u energetskom sektoru je što je Srbija prvi put, posle 12 godina, rezervisala i nabavila potrebne količine električne energije za predstojeću zimu i što zimus nećemo morati interventno da uvozimo struju, kao što smo radili prethodnih godina i na to trošili veliki novac iz budžeta, precizirala je ministarka.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: RAS

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine je završilo plan prioriteta investiranja u oblasti energetike i zaštite životne sredine, koji će biti predstavljen sledeće nedelje, a pokrenuli smo i promene radi smanjenja birokratskih procedura u energetskom sektoru, dodala je Mihajlović.

Ona je navela i da je u skupštinskoj proceduri sporazum koji je potpisan sa italijanskim partnerima o izgradnji novih hidroelektrana u Srbiji i dodala da za nekoliko nedelja vlada treba da usvoji i novi zakon o racionalnoj upotrebi energije.

- Očekujem da ćemo u najskorije vreme imati pripremljen i memorandum za izgradnju hidroelektrane "Đerdap 3" - rekla je ona i podsetila da je nedavno potpisan memorandum za izgradnju Termoelektrane Nikola Tesla B 3 u Obrenovcu. U naftnom sektoru se priprema otvaranje modernizovane Rafinerije u Pančevu, a treba da se modernizuje i Rafinerija Novi Sad, navela je ona i dodala da je u toku izrada zakona o robnim rezervama, koji je značajan u pogledu skladištenja nafte i naftnih derivata. U gasnom sektoru je potpisan desetogodišnji sporazum sa Ruskom Federacijom i u toku su razgovori oko godišnjih ugovora za isporuke gasa Srbiji, a obezbeđeno je dovoljno gasa za ovu grejnu sezonu, istakla je ona i podsetila da se priprema i početak izgradnje gasovoda "Južni tok".

- Taj projekat je od velikog značaja za Srbiju, jer će diversifikovati puteve kojim dobijamo gas i zato ćemo biti energetski bezbedniji - ukazala je Mihajlović. Kada je reč o toplanama, u okviru dugoročnih mera u energetskom sektoru, daćemo preporuku toplanama da u narednih godinu, dve ili tri, u zavisnosti od stanja svake od njih pojedinačno, predju na merenje grejanja po utrošku. Naš zadatak je i da završimo pravilnik za smanjenje birokratskih procedura, da napravimo konačne dogovore za realizaciju projekata iz okvira sporazuma sa Italijanima, dodala je Mihajlović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP