Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ONA OČEKUJE, MI SE NADAMO!

Ministarka: Ne očekujem poskupljenje hrane do kraja godine!

Autor: Tanjug | 03.09.2014 - 09:01:00h | Komentara: 0

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da ne očekuje da će biti poskupljenja hrane do kraja godine i najavila produženje roka od dva meseca za subvencionisane kredite u poljoprivredi.

Nova ministarka poljoprivrede: Snežana Bogosavljević Bošković

Ministarka poljoprivrede: Snežana Bogosavljević Bošković | Foto: facebook

 
- Očekujemo odličan rod kukuruza, suncikreta, šećerne repe, soje. To nam garantuje stabilnost ponude poljoprivrednih proizvoda i stabilnost cena koje se neće bitnije razlikovati od odnosu na prošlogodišnje, odnosno ne očekujemo poskupljenje hrane do kraja godine - trekla je Bogosavljević za RTS.


Govoreći o ratarima i drugim proizvodjačima u poljoprivredi koji su često nezadovoljni otkupnim cenama poljoprivrednih proizvoda, ona je podsetila da je sistem kontrole cena od strane države napušten od 2001. godine kada se država opredelila za liberalizaciju cena.


- Od tada cene se formiraju na tržištu na bazi ponude i potražnje, tako da mi sa naše strane malo možemo da utičemo na cene. Ono što želimo da postignemo je da boljim prinosima i većom produktivnošću rada, postignemo bolji rezultat - naglasila je ministarka poljoprivrede.


Ona je pozvala poljoprivrednike da se prijave za subvencionisane kredite za jesenju setvu i da je produžen rok za prijavu još dva meseca.


- Cilj je da se naši poljoprivredici prijavljuju, jer se radi o povoljnim kreditima od četiri odsto za nabavku stoke i šest odsto za nabavku mehanizacije. Krediti su dinarski i ovim produženjem od još dva meseca pružimo mogućnost poljoprivredenicima da spremni sačekaju jesenju setvu - rekla je Bogosavljević i dodala da je za te namene izdvojeno 1,3 milijarde dinara.


Ona je najavila da je u toku međunarodni tender za za izgradnju prvog sistema za navodnjavanje koje se finansira iz sredstava koje je ubezbedila Vlada Srbije sa partnerima iz Ujedinjenih arapskih emirata.


Reč je o 14 projekata, 11 u Vojvodini i tri u Srbiji a predviđeno je da se navodnjava 30.000 hektara poljoprivrednih poveršina.


- Još se sprema 11 projekarta za centralnu Srbije i oni će biti spremni u do juna sledeće godine - zaključila je ministarka poljoprivrede.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP