Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KONTRADIKTORNE ODLUKE U RESORU IVANA TASOVCA

Ministarstvo neće da finansira Nišvil, ali plaća za snimanje filma o njemu!?

Autor: R. Kantar | 14.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Iako je Komisija Ministarstva kulture za muzičko stvaralaštvo odbila Nišvile kao „komercijalno turističu manifestaciju“, Komisija za informisanje istog Ministarstva, odlučila je da sa 709.500,00 dinara finansira nezavisnoj TV produkciji „Sinopsis“ dokumentarni film o Nišvilu kao najvećem kulturološkom brendu Srbije: „Nišvile - prvih 20 godina“.

Festival bez podrške  države: „Nišvil“

Festival bez podrške države: „Nišvil“ | Foto: RAS

- Ovaj kontradiktoran stav Ministarstva kulture je svojevrstan apsurd. Očigledno je da su članovi Komisije za informisanje bolje informisani o kvalitetu Nišvila - ukazuje za „Alo!“ Ivan Blagojević, direktor festivala koji navodi da za njega ovo nije iznenađenje, jer je ministar Tasovac i prošle godine uskratio sredstva tom festivalu, odnosno poništio odluku prethodnog ministra Bratislava Petkovića o dodeljivanju finansijske podrške u iznosu od tri miliona dinara.


- Sasvim je sigurno da je Tasovac instruirao Komisiju za muzičko stvaralaštvo. Čak koliko imam informacije, neki od članova komisije koji su doneli tu skandaloznu odluku su i zaposleni u Filharmoniji. Uopšte mi nisu jasni standardi i kriterijumi Ministarstva koje je tek 1,24 odsto ukupnih sredstava za muzičko stvaralaštvo dodelilo Nišu, a čak 55 odsto Beogradu.

Ministar bez  komentara:  Ivan Tasovac

Ministar bez komentara: Ivan Tasovac | Foto: Dejan Živančević

Očigledno je da postoji pristrasnost i neprofesionalnost u dodeljivanju budžetskih sredstava. Sa druge strane Komisija za informisanje je savesno radila svoj posao, jer i treba da postoji film o jednom takvom festivalu, čiji je značaj za kulturu nemerljiv - zaključuje Blagojević. Inače, kako Blagojević, navodi u opisu odobrenog projekta za film između ostalog stoji:

„Nišvil džez festival je jedan od 30 brendova Srbije. Festival ove godine obeležava 20 godina postojanja. O ovom festivalu ne postoji nijedan dokumentarni film o tome kako nastaje, kako opstaje i kako je postao jedan od brendova Srbije i jedan je od najznačajnih festivala na Balkanu. Želimo da prikažemo kroz televizijski dokumentarni film razvoj Nišvil džez festivala, od jednog malog gradskog festivala, do velikog festivala kakav je sada. Osim priče o nastanku i razvoju festivala, publika će biti u prilici i da vidi kako nastaje festival i na neki način upozna ljude koji stoje iza festivala...”

Ministarstvo: Sve je po pravilniku


U Ministasrtvu kulture nisu odgovorili na pitanja koja im je „Alo!“ postavio, već su kratko poručili da su „sve komisije Ministarstva kulture i informisanja sastavljene od stručnjaka u svojim oblastima koje su svoj posao uradile profesionalno i u skladu sa pravilnikom o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju ili sufinasiraju iz budžeta RS“ i internim aktom.

Poslednji komentari
  • Bata Niš Vreme: 14.03.2014 08:50h

    Glavni krivac,za eventulano odsustvo Nišvila je svakako gradsko rukovodstvo na čelu sa Perišićem koji ne želi od Reublike da traži bilošta za Niš kako ne bi tim zahtevima ugrozio sopstvenu poziciju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP