Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROBLEMATIČAN PREDLOG IZMENA ZAKONA O DOBROBITI ŽIVOTINJA

Ministarstvo podržava dranje krznašica?!

Autor: R. B. | 04.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Činčilama u Srbiji preti najgora moguća sudbina ukoliko prođe nacrt predloga novog zakona o dobrobiti životinja, koji priprema Ministarstvo poljoprivrede, jer se njime ukida zabrana gajenja krznašica!

Činčilama  u Srbiji preti  strašna  sudbina

Činčilama u Srbiji preti strašna sudbina | Foto: Profimedia

To u praksi znači da će te životinje i dalje čuvati kako bi im drali kožu i prodavali ih, iako važeći zakon predviđa da se do 1. januara 2019. godine zabrani držanje životinja zarad proizvodnje krzna. Zbog ove zastrašujuće, ali nažalost realne mogućnosti, podigla su svoj glas skoro sva društva za dobrobit životinja i ukazala nadležnima na skandalozni deo nacrta predloga tog zakona.


- Zabrana uzgoja krznašica trebalo je da stupi na snagu 1. januara 2019, ali je ovim izmenama ukinuta. Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, 11. maja, otvoreno je rečeno da se zakon menja zbog privrednih razloga, da bi izvozno orijentisani klaničari i uzgajivači krznašica mogli da ostvare profit - tvrdi za „Alo!“ Tanja Ostojić iz Udruženja za zaštitu životinja „Alfa“. To udruženje nije jedino koje se bori protiv skandalozne odredbe u vezi sa krznašicama, ali i ostalih u nacrtu predloga, jer je čak 26 društava potpisalo dopis upućen Ministarstvu poljoprivrede, u kojem se ukazuje na pogubnost brisanja zabrane gajenja ovih životinja.

Uvek se zalažem za prava životinja:  Ministarka Snežana Bošković Bogosavljević

Uvek se zalažem za prava životinja: Ministarka Snežana Bošković Bogosavljević | Foto: Petar Dimitrijević


- Izmena odredbi koja bi omogućila legalizaciju varvarske prakse uzgajanja i surovog ubijanja životinja zarad krzna, koje se u 21. veku ne može smatrati esencijalnom ljudskom potrebom, etički je nedopustiva - naveli su oni u svom dopisu.

Inače, krznašice su samo jedan od problema u nacrtu predloga novog zakona o dobrobiti životinja. Već dva meseca ne stišava se debata da će se, ukoliko se taj zakon usvoji, takođe omogućiti masovno ubijanje i surovost prema životinjama.

- Umesto postojećeg člana 42 trenutno važećeg zakona, predložena je odredba po kojoj životinja može da se ubije ako je to za nju od veće koristi nego što su njene patnje. Dakle, nigde eksplicitno ne stoji da napuštene životinje mogu da budu ubijene, ali piše da o njihovom životu odlučuje veterinar po svojoj ličnoj proceni, što može da dovede do zloupotreba u praksi - dodaje Tanja Ostojić iz „Alfe“.

Ministarstvo: Nacrt je tek u izradi


U Ministarstvu poljoprivrede kažu za „Alo!“ da je izrada nacrta zakona u toku, te da je „zbog toga bespredmentno razgovarati o konačnim rešenjima u bilo kom aspektu zakona o dobrobiti životinja“, te da se nacrt zakona svrstava među rigoroznije u odnosu na zemlje EU po pitanju eutanazije napuštenih životinja - kazali su oni. Ministarka Snežana Bošković Bogosavljević nedavno je poručila da se i lično i profesionalno zalaže za prava životinja.
- Pitanje zaštite dobrobiti životinja je jedno od civilizacijskih tekovina savremenog društva, koje i Srbija baštini. Osim profesionalne obaveze, i lično sam pobornik zaštite dobrobiti životinja - navela je u pismu ministarka.

Poslednji komentari
  • Dragan Vreme: 05.06.2015 21:38h

    Lutka jedna duševna ova naša ministarka. Samo da se ne talasa. Prebaci vruć krompir u neke buduće ruke, pa da lepo može da se bavi "svojim poslovima"...Da je ne prepoznaš, s obzirom iz koje opcije dolazi. Kao da je već rekonstruisana? Temeljito...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP