Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRUKA

Ministarstvo poljoprivrede
ućutkivalo savesnog inspektora!

Autor: Tanjug | 25.02.2013 - 19:17:00h | Komentara: 5

Zaštitnik graђana Saša Janković saopštio je danas da je utvrdio da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede godinama ignorisalo, ućutkivalo i nezakonito smenilo veterinarskog inspektora koji je službeno prijavljivao organizovane nezakonitosti i nepravilnosti na štetu srpskih stočara, bezbednosti ishrane graђana, budžeta Republike Srbije i samostalnosti inspekcijske službe.

Radeći kao šef odseka republičke veterinarske inspekcije, M.C. je otkrio i dokumentovao nelegalnu klanicu kroz koju je prošlo hiljade pilića bez uverenja o zdravstvenom stanju, bez dokaza o vakcinisanju i bez pregleda mesa i organa nakon klanja.

Saša Janković

Zaštitnik građana otkrio detalje o ućutkivanju i smeni veterinarskog inspektora: Saša Janković

Uprkos tome što je meso proglasio neispravnim za ljudsku upotrebu, ono se ipak našlo u prodaji. M. C. je podneo krivične prijave protiv svojih kolega i šefova u ministarstvu, ali i preradjivača i trgovaca u čijim radnjama je meso završilo.

Savesni inspektor je ustanovio i nezakonitu naplatu taksi za uverenja o zdravstvenom stanju životinja, otkrio duple račune i prisvajanje novca u veterinarskim stanicama. Stočarima su naplaćivane takse i do osam puta veće od propisanih.

Od resornog ministra je M.C. u dva navrata, tokom 2011. godine, u skladu sa zakonom tražio da spreči nezakonit uticaj na njegov rad i zaštiti samostalnost inspekcijske funkcije, ali zaštitu nije dobio, već je dva puta nezakonito razrešen sa mesta šefa odseka republičke veterinarske inspekcije.

Nezakonitost oba rešenja o smeni oba puta je utvrdila Žalbena komisija Vlade. Ipak, M.C. ni posle više od godinu dana od poslednje odluke te komisije nije vraćen na svoje radno mesto, iako mu je u medjuvremenu i Agencija za borbu protiv korupcije dala status zaštićenog uzbunjivača.

Meso

Uprkos tome što je meso proglasio neispravnim za ljudsku upotrebu, ono se ipak našlo u prodaji | Foto: Rajko Ristić

Zaštitnik građana je, nakon što je utvrdio nezakonitosti i propuste u radu nadležnog ministarstva, zatražio da M.C. bude, u skladu sa zakonom, vraćen na prethodno, ili više rukovodeće radno mesto, da Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede utvrdi odgovornost unutar ministarstva, posebno u Upravi za veterinu i Republičkoj veterinarskoj inspekciji, i da protiv odgovornih preduzme najoštrije mere.

Republički ombudsman je, smatrajući ovaj slučaj teškim i ilustrativnim za probleme u radu inspekcijskih službi, o njemu obavestio i resorni odbor Narodne skupštine i Vladu.

Dokumente iz kojih proizilazi sumnja o izvršenju krivičnih dela Zaštitnik gradjana prosledio je Policiji na dalje postupanje, navedeno je u saopštenju Zaštitnika građana.
Poslednji komentari
  • ivanovo korito Vreme: 25.02.2013 20:34h

    E pa neka sad neko kaze da DS nije znao da gradjani jedu svakaku hranu. Cuvali su tajnu od gradjana kao zmija noge.Sramota, ali su gradjani shvatili o kakvim se lazovima radi.

  • marko Vreme: 25.02.2013 22:50h

    sve je isto u veterinarskoj inspekciji, niko nije smenjen, korupcija neradnici olos...o cemu da pricamo??? Isti kadar je ostao, sramota!!!

  • biki Vreme: 26.02.2013 07:41h

    Ovog inspektora odmah za ministra !!!

  • dragan Vreme: 26.02.2013 10:43h

    Protiv odgovorna lica u inspekciji koja su smenila ovakvog inspektora treba podneti, krivične prijave, suspendovatih ih sa posla, zbog nezakonitog poslovanja i preduzeti druge zakonom utvrđene mere. Takođe im treba zabraniti rad ,ukoliko se pokaže da su radili nezakonito, doživotno da rade u državnoj upravi ili javnim preduzećima . Tek ako se ovako preduzem će mo biti pravna država, a ne banana.

  • simo.proces Vreme: 26.02.2013 13:16h

    M.C. OTKRIO DA SU BIVSI MINISTRI A,A ,B.B., C,C,. ,,,,,,,,,,,,, UTVRDILI DA JE KOKOSKA P.P, PRODATA U MESARI D,D, PA dokle vise samo sa inicijalima i to sve zbog istrage koja je u toku. NIKO nije kriv dok se nedokaze pa ni kokoska PP.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP