Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SLUČAJ OPASNIH BANANA U SRBIJI

Ministarstvo: Uvozno voće proveravamo preko papira

Autor: A. M. | 28.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdilo je juče navode „Alo!“ o tome da se prilikom uvoza banana iz inostranstva proverava samo dokumetancija koja prati pošiljku, ali se ne vrši kontrola voća na pesticide, zbog čega se u našoj zemlji već godinama prodaju banane koje se tretiraju visokotoksičnim pesticidom DBCP (1,2-dibrom3-hlorpropan), koji kod ljudi izaziva rak, sterilitet, pobačaje, ali i mnoge druge teške bolesti.

Ako ne piše loše u  dokumentima, onda mora da je zdravo...

Ako ne piše loše u dokumentima, onda mora da je zdravo... | Foto: Goran Srdanov

Naime, u odgovoru ministarstva, navodi se da fitosanitarna kontrola voća i povrća iz uvoza obuhvata i proveru kojim sredstvima za zaštitu bilja je voće i povrće tretirano, ali samo praćenjem pripadajuće dokumentacije?!


- U zavisnosti od vrsta voća, ove pošiljke prati ili fitosertifikat ili druga vrsta sertifikata, odnosno dokumenata u kojima su navedene supstance sredstava za zaštitu bilja kojim su pošiljke tretirane. Pesticid DBCP ili 1,2-dibrom3-hlorpropan je aktivna supstanica od koje nije registrovano nijedno sredstvo za zaštitu bilja u Srbiji i ona se ne nalazi ni na popisu aktivnih supstanci za primenu u EU.
Na osnovu dokumentacije koja prati pošiljke banana, nije utvrđeno da su one tretirane sredstvima za zaštitu bilja koje sadrže ovu aktivnu supstancu - odgovaraju iz Uprave za zaštitu bilja, Ministarstva poljoprivrede, izbegavajući pritom da kažu kada i gde se vrši terenska provera uvezenog voća na pesticide.
Odnosno da li to znači da ako opasni pesticidi nisu navedeni u dokumentaciji, znači da se uvozno voće uopšte i ne testira na njih u Srbiji? Zanimljivo je da su se redakciji „Alo!“ javili i predstavnici nekih uvoznika banana „Dole, koji ističu da je njihova roba bezbedna i da ima sve potrebne dokumente za uvoz i prodaju, a koje su dobili od Ministarstva poljoprivrede, ali nisu želeli da im se imena pojavljuju u medijima.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 28.11.2013 07:42h

    E, nemoj neko da Vas laze..super Vam je provera. Ko grebe potrosace.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP