Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEDOVOLJNE IM PLATE I UPRAVNI ODBORI

Ministrima 3,2 miliona dinara za dnevnice!

Autor: Ekipa Alo! | 26.06.2013 - 23:15:00h | Komentara: 4

Kako vas nije sramota?! Za samo 10 meseci na vlasti, iako je država na ivici bankrota, srpski ministri su bez pardona iz državne kase uzeli 3,2 miliona dinara na ime dnevnica za službena putovanja u inostranstvo!

Rekorder:  Ivan Mrkić

Rekorder: Ivan Mrkić | Foto: Đorđe Kojadinović

Šampion u uzimanju ovih naknada je ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, koji je za svoj zapaženi diplomatski rad u džep stavio oko 600.000 dinara, za njim kaska Suzana Grubješić oko pola miliona, dok je treće mesto pripalo premijeru Ivici Dačiću sa 4.169 evra. Ni jedan dinar iz državne kase nije uzeo jedino vicepremijer Aleksandar Vučić, kao ni ministar Velimir Ilić, koji je boravio na svega jednom službenom putovanju, otkriva “Alo!”.


Uzimaju i siću!


Neki od ministara nisu bili imuni da uprkos svim beneficijama, iz kase u Nemanjinoj 11 uzmu i siću od 20 evra i 50 centi za pojedina putovanja! Toliki iznos sledovao im je za boravak u Republici Srpskoj ili Hrvatskoj. Naš rekorder Ivan Mrkić za Sloveniju je uzeo 16,40 evra, za Bosnu 23,90, a Hrvatsku 20,50... Braca Petković za jednodnevne boravke u Bugarskoj i Rumuniji po 20 evra, a njihove primere sledili su gotovo svi ministri.

Iako primaju šestocifrene plate, imaju nadoknade za članstva u upravnim odborima, brojne beneficije poput službenih automobila, pa čak i ručkove plaćaju “na potpis”, naši ministri se ne libe da za zvanična službena putovanja podignu čak i po 16 evra. Ovo još više poražava, ako se uzme u obzir da je njima kao visokim predstavnicima Srbije u svetu gotovo uvek sve plaćeno, pa ispada da im ovi milioni dođu kao džeparac za obavljanje posla.

Nikome od njih, sem prvom potredsedniku Vlade očigledno nije palo na pamet da se ovih nadoknada odreknu i svojim primerom u vreme teške ekonomske situacije pokažu kako se racionalno odnositi prema budžetskim sredstvima.


Posle udarne trojke, sledi ministarka sporta Alisa Marić, koja je podigla 2.108 evra, stotinu evra manje naplatio je Milan Bačević, koji nije izbijao iz Rusije. Trošadžija je bio i ministar finansija koji zagovara štednju i stezanje kaiša, pa je u džep stavio 2.016 evra za put preko granice. Rasim Ljajić do maja 2013. putujući mahom po arapskim zemljama naplatio 1.917 dolara. Lider PUPS-a Jovan Krkobabić, koji pored ministarske plate prima i penziju, za jedini put, i to u Rusiji nije se libio da uzme celih 100 dolara.

Odrekao se  dnevnica: Vučić

Odrekao se dnevnica: Vučić | Foto: Oliver Bunić

Ovajdio se i zapaženi ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, koji je inkasirao 948 evra. Ministri prosvete i pravde uzeli su po 1.600 evra, a Verica Kalanović na ime četiri službena putovanja uzela oko 245. Između 500 i 1.000 evra uzeli su Zorana Mihajlović, Goran Knežević, Bratislav Petković i Slavica Đukić Dejanović. Jedini koji nije boravio ni na jednom službenom putovanju van zemlje je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.
Nažalost, ovakve brojke nisu konačne, jer je poznato da ministri na službena putovanja nikad ne idu sami, već je u njihovim delegacijama još najmanje dvoje saradnika, pa bi ove ionako basnoslovne sume trebalo utrostručiti. Kada se pogleda koliko su putovali i za svoj mukotrpan rad protekle godine naplatili, reklo bi se da je Srbija na korak od Eldorada, ali nažalost, pre smo na ivici bankrota.
Poslednji komentari
  • gladna Vreme: 27.06.2013 03:51h

    Gulikoze, kako ih nije sramota od ovog jadnog i gladnog naroda. Bolje da su te novce podelili bolesnima i siromasnima. Umeju da kritikuju druge, a ne umeju da daju, samo uzimaju.

  • Dragan Vreme: 27.06.2013 07:57h

    A šta tek reći za direktore koji žive u jednom mestu a direktoruju u drugom pa svakodnevno uzimaju dnevnice i troše gorivo a ne pojave se po nedelju ,pa ponekad i mesec dana.I kad dođu,dođu da bi sa svojim pulenima koji ih pokrivaju otišli u kafanu,naravno o našem trošku.(Primer Direktor PTT u Pirotu). Ostale neviđene zloupotrebe nisu tema.

  • sofija Vreme: 27.06.2013 09:29h

    Pitajtre ministra Mrkića, kako to da u diplomatsko konzularna predstavništva šalje penzionere. Zašto se mladi ne zapošljavaju.

  • milovan Vreme: 27.06.2013 13:51h

    Daj` omladino probudi,se i te PARAZITE ove drzave UNISTITE da Vas ne jedu i krv vam ne sisaju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP