Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

APELACIONI SUD DODELIO DRŽAVI GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE NA DEDINJU

Miri, Marku i Mariji oduzeti šupa i plac za šetnju!

Autor: Ekipa Alo! | 03.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 7

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažnom presudom je oduzeo pravo svojine nad kućom u Užičkoj 34 od naslednika bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, pošto je utvrđeno da je država Srbija vlasnik te nepokretnosti.

Kuća u Užičkoj 34 na Dedinju

Kuća u Užičkoj 34 na Dedinju

Tom odlukom koja je doneta nakon glavne rasprave pred Apelacionim sudom, pravosnažno je okončan sedmogodišnji spor između države Srbije i Miloševićevih naslednika - sina Marka, ćerke Marije i udovice Mirjane Marković.


Apelacioni sud je potvrdio odluku Višeg suda u Beogradu u delu kojim je bilo utvrđeno da su apsolutno ništave odluke Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije iz 1999. godine, kao i više ugovora o zakupu i otkupu stanova u toj kući sklopljeni između Slobodana Miloševića i Vlade Srbije, jer su donete suprotno od tada važećih propisa.

Članovi Miloševićeve porodice bili su tuženi kao naslednici kuće za koju država tvrdi da je stečena suprotno Zakonu o stanovanju, pošto je Milošević tada već imao jedan otkupljeni stan u vlasništvu, u Tolstojevoj 33.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda koja je objavljena na njegovom sajtu, podseća se da je Milošević u to vreme bio funkcioner državne zajednice SRJ, odnosno nije bio funkcioner Republike Srbije, te da nije spadao u krug lica na koje se odnose zakonske odredbe na kojima su zasnovane navedene odluke, rešenja i ugovori.

Ostaje im vila u  Tolstojevoj 33

Ostaje im vila u Tolstojevoj 33


Takođe je utvrđeno da je Milošević u to vreme bio i vlasnik kuće u Tolstojevoj, površine 326,26 metara kvadratnih, koja je zadovoljavala stambene potrebe njegovog porodičnog domaćinstva, a koju je stekao otkupom iz društvene svojine, zbog čega su ta raspolaganja izvršena suprotno zakonu i kao takva su ništavna.

Prvostepena presuda je, međutim, ukinuta odnosno tužba države odbačena u delu u kome je dozvoljeno brisanje prava svojine Miloševićima, odnosno upis prava svojine u korist Republike Srbije kod Republičkog geodetskog zavoda, jer prema stavu Apelacionog suda, prvostepeni sud nije bio nadležan da o tome odlučuje.

O tome odlučuje katastar nepokretnosti po pravilima upravnog postupka, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Istom presudom Apelacioni sud je odbio kao neosnovanu protivtužbu ćerke preminulog predsednika Marije Milošević, kojom je tražila da se utvrdi da ugovor o otkupu ispunjava uslove i ima dejstvo ugovora o prenosu uz naknadu pomoćne zgrade - neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Protivtužba je, kako se navodi odbijena, jer iz odredbi navedenih ugovora o zakupu i otkupu kuće u Užičkoj ulici broj 34 nesumnjivo proizlazi da se dozvoljava otkup stambenog objekta kuće, a ne šupe ili pomoćnog objekta niti neigzrađenog građevinskog zemljišta kako je to Marija Milošević tvrdila.
Miloševićevi naslednici nisu pokrenuli ostavinsku raspravu posle njegove smrti, tako da je republički javni pravobranilac pokrenuo postupak za utvrđivanje naslednika, a zatim i za oduzimanje kuće.

Država Srbija je prvobitno tužila Miloševića, kao potpisnika ugovora, ali je posle njegove smrti, 11. marta 2006. godine, i prekida koji je trajao zbog utvrđivanja naslednika, postupak nastavljen protiv njegove supruge Mire Marković i dece Marije i Marka Miloševića. Pošto je reč o parničnom postupku, prisustvo na suđenju Markovićeve, Marije i Marka Miloševića nije bilo neophodno.

Miloševiću bilo potrebno dvorište


Kuću o kojoj je reč, od oko 100 kvadratnih metara, Milošević je otkupio 20. jula 1999. godine, za tadašnjih 5.000 nemačkih maraka. Milošević je kuću kupio dva dana pred NATO bombardovanje, a u dopisu koji je je uputio Vladi Srbije, između ostalog, je naveo: „Molim da Vlada razmotri mogućnost da mi ustupi (proda) pomoćnu zgradu nekadašnje kineske rezidencije, koja je već nekoliko godina van upotrebe, a nalazi se u mom neposrednom komšiluku. U katastru se može videti da izdvajanjem pomoćne zgrade vila u Užičkoj 32 ne gubi ništa od svoje funkcionalnosti, a meni omogućava ne samo da kupim pomoćnu zgradu koja mi je potrebna, već i znatno uvećam dvorište, što mi je još važnije...”.

Poslednji komentari
  • tinja sveća Vreme: 03.01.2014 08:12h

    sraman vučićev otklon od miloševićeva.

  • daca Vreme: 03.01.2014 09:54h

    bas me zanima kome se svidela...

  • tomislav Vreme: 03.01.2014 11:35h

    I ovom presudom se drzava ogresila o porodici Milosevica.

  • Boko Vreme: 03.01.2014 14:03h

    A sta on nije bio vazan deo drzave??? Eee srbijo srbijo, u tebi je definitivno naj veci uspeh pobeci iz tebe. Sramota!!!

  • taxista Vreme: 04.01.2014 08:53h

    @Boko. Molim te, bar nadji nekog pismenog da ti napiše komentar..!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP