Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Rupa u zakonu!

Mirko neće odgovarati za utaju duga!

Autor: A. Medaković | 18.09.2012 - 01:01:00h | Komentara: 0

Bivši premijer Mirko Cvetković i članovi njegovog kabineta neće odgovarati zbog toga što su, kako tvrdi ministar finansija Mlađan Dinkić, sakrili 1,2 milijarde evra duga od javnosti, falsifikujući podatke o budžetskom deficitu! Razlog za to je što ne postoji zakon koji bi sprečavao izvršnu vlast u takvim radnjama, tačnije na osnovu kojeg bi odgovarala za učinjeno.

Revizori će ispitati da li je bivši predsednik vlade falsifikator ili ne: Mirko Cvetković

Revizori će ispitati da li je bivši predsednik vlade falsifikator ili ne: Mirko Cvetković | Foto: Beta

 - Osnovni problem u javnim finansijama upravo i jeste to što tamo radi ko šta hoće. Jer, nema tog člana Krivičnog zakona koji propisuje kazne za one koji skrivaju informacije o finansijskoj situaciji u zemlji. Upravo zbog toga se dešavaju ovakve situacije - navodi ekonomista Miroslav Prokopijević iz Instituta za ekonomske studije. On dodaje da je vrlo čudno to što Mlađan Dinkić, aktuelni ministar finansija, sada govori o tome, kada je i on sam sedeo u Mirkovoj vladi do februara prošle godine.


Cvetković: Nisam falsifikovao dug

Bivši premijer i ministar finansija Mirko Cvetković demantovao je da je njegovo ministarstvo falsifikovalo javni dug na kraju 2011. godine.
„Nije tačno da je ministarstvo bilo šta sakrivalo niti da sam ja u tom smislu dao instrukcije bilo kome. Postoje najmanje dve definicije javnog duga, a Ministarstvo finansija se držalo definicije iz Zakona o javnom dugu“, tvrdi Cvetković. On je, pozivajući se na podatke Ministarstva finansija, izjavio da je javni dug početkom ove godine iznosio 45,1 odsto, dok je, prema obračunu NBS-a iz tog vremena, bio nešto veći - 45,8 odsto.

- Nemoguće je da nije znao za to jer sasvim sigurno vlada nije počela da falsifikuje podatke kada je on napustio Cvetkovićev kabinet - ističe Prokopijević, ističući da je aktuelni ministar nastavio da vuče katastrofalne poteze i u sadašnjoj vladi.

S njim se slaže i Aleksandar Stevanović, ekonomista Centra za slobodno tržište, koji ističe da priča o „skrivanju duga“ nije novost, već praksa svih dosadašnjih režima.

- I ta priča da je to uradila prethodna vlada. O čemu mi pričamo, pa pola Cvetkovićevog kabineta sedi u „novoj“ vladi. I mi treba da poverujemo da su oni bili tada naivni, te da su ih preveli žedne preko vode. Ne verujem. Pre će biti da su se i oni, kako i mnogi pre njih, igrali „kreativne metodologije“ i „statističkog mučenja brojki“- kritičan je Stevanović, koji dodaje da je prošla vlada radila loše, ali da ni nova vlada još nije pokazala svoju efikasnost.
Podsetimo, Dinkić je nedavno izjavio da je prethodna vlada sakrila 1,2 milijarde evra duga i da su i „neki ljudi iz DS-a“, pre svih Cvetković, lagali javnost i kršili zakon. On je dodao da su da je deo duga na kraju prošle godine sakriven i da sada iznosi oko 56 odsto BDP-a.

Neće biti zaštićenih

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane, potvrdio je za „Alo!“ da će tražiti da se pozovu na odgovornost svi članovi Cvetkovićevog kabineta koji su učestvovali u prikrivanju podataka o visini javnog duga Srbije i time učestvovali u laganju javnosti.
- Ispitaćemo ceo slučaj i videćemo čija je to odgovornost. Niko neće biti zaštićen - istakao je Vučić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP