Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJEZDA GLODARA

Miševi će sve izjesti!

Autor: Tanjug | 10.12.2014 - 11:28:00h | Komentara: 1

Na parcelama pod pšenicom i drugim ozimim žitaricama u Pomoravskom okrugu pojavio se veliki broj glodara. Zbog najezde biblijskih razmera ministarstvo poljoprivrede odobrilo korišćenje opasnog otrova.

Miš

Miš | Foto: Profimedia

Na parcelama pod pšenicom i drugim ozimim žitaricama u Pomoravskom okrugu pojavio se veliki broj glodara, izjavila je danas za Tanjug savetnik za zaštitu bilja Poljoprivredne stručno savetodavne službe u Jagodini, Ružica Đukić.
"Na mnogim mestima situacija je alarmantna, posebno na području Jagodine", navodi Đukić i dodaje da je reč najviše o poljskim miševima, čijem su razmnožavanju pogodovale i blage zime u poslednje dve godine, a koji prave ogromne štete.
Prema njenim rečima, nisu napadnute samo ozime žitarice, već i njive pod krmnim biljem, pre svega lucerišta, pa i voćnjaci u kojima oštećuju korenje voćaka.
Đukić je istakla da je Ministarstvo poljoprivrede, zbog najezde glodara u mnogimpodručjima u Srbiji, dalo dozvolu i za upotrebu preparata cink-fosfida i bromadialona iz grupe rodenticida, koji su označeni veoma opasnim.
Stavljaju se u aktivne rupe, ne po kiši, i treba se strogo pridržavati uputstva štampanog na pakovanju preparata. Preparata ima dovoljno u poljoprivrednim apotekama.
Đukić je dodala da su manje napadnute parcele koje se redovno obradjuju, a mnogo više lucerišta, strništa i utrine, gde se miševi razmnožavaju i prelaze u njive pod pšenicom i drugim žitaricama.
U Pomoravskom okrugu ove jeseni je ozimim žitaricama zasejeno 18.000 hektara, od kojih 13.000 pšenicim, izjavila je Tanjugu savetnik za ratarstvo ove službe Milanka Miladinović.
Poslednji komentari
  • dejan Vreme: 10.12.2014 11:47h

    stace jos da nas snadje

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP