Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAKON O KONVERZIJI ZEMLJIŠTA NA RUKU TAJKUNIMA

Miško i Beko atraktivne lokacije dobijaju za dž?!

Autor: Ivana Žigić | 15.07.2015 - 21:00:00h | Komentara: 2

Zakon o konverziji zemljišta, o kojem se vodi rasprava u republičkom parlamentu, ide u korist tajkuna, koji će konačno moći da postanu vlasnici silnih hektara, i to za pravu bagatelu, upozoravaju stručnjaci za „Alo!“. Tako će najatraktivnije lokacije preći u ruke Milana Beka, Miroslava Miškovića...

Miroslav Mišković i Milan Beko

Miroslav Mišković i Milan Beko

Kako za „Alo!“ ocenjuje stručnjak za strana ulaganja Mahmud Bušatlija, ovaj zakon je u najmanju ruku „budalaština koja ide u korist biznismena“.
- Privatizacija je dovela do toga da su mnogi kroz nju dobili pravo korišćenja zemljišta, a sada svi oni imaju pravo da to prevedu u svoju svojinu. Tako se sada od države oduzima njena imovina i maltene čak poklanja privatnicima. I svako će biti oštećen, osim tajkuna, koji će dobiti zemljište u bescenje - napominje Bušatlija i dodaje da će usvajanje Zakona o konverziji otvoriti niz zakonskih problema.

„Delta“ spremna da  gradi luksuzni kompleks  na Autokomandi

„Delta“ spremna da gradi luksuzni kompleks na Autokomandi | Foto: Promo


- Otvoriće se mnogi međunarodni sporovi jer se pravo raspolaganja može prevesti isključivo na pravo zakupa, a nikako svojine - upozorava on.
I ekonomista Mlađen Kovačević podseća da su srpski biznismeni ranijih godina spretno koristili rupe u zakonu i mogućnosti da dođu do vrlo kvalitetnog zemljišta.

- Mnogi su uzimali firme zbog zemljišta jer su računali da će ga jednog dana prodati - kaže Kovačević.
Na ovaj problem upozorava i opozicija.

Jedna od elitnih lokacija u  Beogradu: Luka Beograd

Jedna od elitnih lokacija u Beogradu: Luka Beograd | Foto: Oliver Bunić


- Zakon je isključivo u interesu krupnog kapitala, posebno onih koji su učestvovali u spornim privatizacijama. Tajkuni će masovno uzimati ili dobijati bez naknade pravo svojine ili će, tamo gde ne mogu da ga dobiju, zaključivati zakup na 99 godina, a time će izbeći čak i plaćanje poreza na imovinu - tvrdi poslanik DS-a Balša Božović.

Ipak, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručuje da će usvajanje ovog zakona povećati investicije i zaposlenost, te navodi da je predmet novog zakona 5.310 hektara, odnosno 0,80 odsto od ukupno 661.015 hektara građevinskog zemljišta, kao i da će njegovim usvajanjem konverzija biti omogućena već za mesec dana.

Brani zakon: Zorana Mihajlović

Brani zakon: Zorana Mihajlović | Foto: Oliver Bunić

Zakon donosi 630 miliona € budžetu

Zorana Mihajlović je navela da će polovina prihoda od naknade za konverziju ići Agenciji za restituciju, a polovina budžetu Srbije, autonomne pokrajine ili lokalne samouprave, te da se procenjuje da je u naredne dve do tri godine moguće prikupiti oko 630 miliona evra. Navodeći da je procenjena vrednost tog zemljišta 24 milijardi evra, Mihajlovićeva kaže da će novi zakon omogućiti konverziju u pravo svojine, ali i pravo dugoročnog zakupa na 99 godina, uz određenu naknadu po tržišnoj vrednosti zemljišta.

Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 16.07.2015 08:25h

    E ako balsa kaze onda dobro.

  • Velja Vreme: 16.07.2015 11:07h

    Za njih dvojicu je sve ovo samo partija šaha a za zaluđeni narod pitanje opstanka.Ja sam konverziju isplatio još pre par godina i ne mogu dobiti rešenje a oni će ga verovatno dobiti i pre nego što ga isplate.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP