Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POLICIJA ZAVRŠILA ISTRAGU, PREDMET PREDAT TUŽIOCU!

Mišković na meti i zbog „C marketa“

Autor: S. Vojinović | 24.09.2013 - 07:07:00h | Komentara: 27

Radna grupa Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije završila je istragu oko zloupotreba u privatizaciji „C marketa“, gde se kao glavni akter opet pojavljuje Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga“. Ceo predmet još pre mesec dana predat je Tužilaštvu za organizovani kriminal, saznaje „Alo!“.

Kupio firmu za  29 miliona, pa prodao za milijardu: Mišković

Kupio firmu za 29 miliona, pa prodao za milijardu: Mišković | Foto: Nebojša Raus

Naš izvor iz MUP-a Srbije kaže da, bez obzira na to što je „C market“ u rukama Specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, još se veća koje će tužilaštvo biti nadležno.


- Istraga je trajala dugo, saslušano je stotinak ljudi. Predmet smo završili krajem prošlog meseca i zajedno sa dokazima koje smo prikupili predali smo Tužilaštvu za organizovani kriminal. Radna grupa je zaključila da su Mišković i njegovi poslovni partneri u poslovima oko kupovine „C marketa“ načinili niz zloupotreba, odnosno da je Mišković daleko ispod cene dobio u tom trenutku jednu od najuspešnijih srpskih firmi - objašnjava izvor „Alo!“ iz policije.

Danas je „C market“ u većinskom vlasništvu belgijske firme „Delez“, i to 75,38 procenata, dok je ostatak u društvenom vlasništvu. Mišković je 2005. kupio akcije „C marketa“ za 29 miliona evra, iako je tada bilo procenjeno da je njihova vrednost 325 miliona evra, a preprodao ih prošle godine „Delezu“, kao lanac „Maksi“ prodavnica - za skoro milijardu evra. Privatizacija nekada najvećeg trgovinskog lanca u Srbiji započela je još 1991. godine, a kompanija je 1998. registrovana kao trgovinsko a. d. „C market“, sa 76,94 odsto akcija u privatnom vlasništvu i 23,06 odsto akcija u vlasništvu države.
Od osnivanja njen direktor je bio Slobodan Radulović, koji je godinama u bekstvu kao jedan od glavnih optuženih u slučaju takozvane stečajne mafije. Tadašnji ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović 20. septembra 2002. godine podneo je zahtev za privatizaciju „C marketa“, tako što će se od neprivatizovanih 23,06 odsto kapitala 70 odsto preneti Akcijskom fondu, a 30 odsto podeliti besplatno.

„C market“

„C market“ | Foto: Vladislav Mitić

U inicijativi ministarstva stoji da je „C market“ društveno preduzeće, iako je ono od 1998. godine akcionarsko društvo u većinskom privatnom vlasništvu. Posle isteka Radulovićevog mandata, Udruženje malih akcionara „C marketa“, koje predstavlja 102.000 akcija, to jest oko 51,5 odsto, zatražilo je u maju 2003. godine sazivanje Skupštine.

Kako na taj zahtev nije odgovoreno, mali akcionari su sami održali skupštinu i postavili novi Upravni odbor. Trgovinski sud u Beogradu je poništio tu odluku. Na zahtev „Senzala“, brokera akcionara okupljenih oko Udruženja, Centralni registar hartija od vrednosti je u martu 2004. godine doneo rešenje o dodeli CFI koda i ISIN broja emitentu „C market“ i akcije su izašle na berzu.
Posle dve godine, na osnovu uslova iz memoranduma, „Laderna“ je svoje akcije prodala „Delti“ po ceni koja je unapred utvrđena. Po ceni od 25.800 dinara po akciji, 7. decembra 2005. „Primer Ce“ kupuje 74,5 odsto akcija „C marketa“. U vlasništvu malih akcionara je ostalo 2,5 odsto akcija, dok je 23 odsto u vlasništvu države. Ubrzo je obavljena i transakcija koja je ugovorena memorandumom i tako je Mišković dobio trgovinsku mrežu kojom je raspolagala „Delta“.

Kod tužioca i Dragan Đurić!


Radna grupa UKP-a predala Tužilaštvu za organizovani kriminal i slučaj privatizacije Veterinarskog zavoda Zemun. Prvi na listi za privođenje u ovom predmetu je, kako je „Alo!“ nedavno objavio, predsednik FK Partizan Dragan Đurić.
- Predmet je predat, čekamo reagovanje specijalnog tužioca - dodaju u policiji. Đurićeva kompanija „Zekstra grupa“ je u blokadi od 21. avgusta 2012. godine zbog neizmirenog duga u iznosu od 18,3 miliona dinara.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 24.09.2013 08:03h

    cela Delta bruji o tome da je Misko morao da proda,jer je zutima TREBALA lova za izbore,a muljanja pre toga/oko kupovine akcija kako bi dosla u vecinski posed akcija Delta je izvela uz blagoslov jednog vladinog igraca,pomenutog u tekstu.on i danas iako nije u vladi ima putera na glavi,ali i gomilu suski u dzepovima ,sve od procenata od poslova kojima je on *rukovodio*.ne verujete...pa da se to proveri bice IZUZETNO tesko,jer on nije toliko alav,a i zaista je izucio ekonomske sisteme kraduckanja zapada koje vrlo uspesno provodi u svojoj zemlji na stetu drzave,naroda i casti vlastite.trenutno je u stanju mirovanja.ceka..pametan

  • Aleksandar Vreme: 24.09.2013 08:51h

    Mnogo je nepreciznosti u optuznicama protiv Miskovica. Nije prodao C market za milijardu, prodao je nekoliko trgovinskih lanaca. A ono najvaznije, zaboravlja se da su mali akcionari akcije prodali svojevoljno i da su tada odlicno zaradili. Neki od njih i 40-50 hiljada evra. Sad je kasno da se kaju. A i nema razloga.

  • Mitar Vreme: 24.09.2013 09:39h

    Kakvo crno najuspesnije preduzece? pa zar nije Radulovic pravosnaznoosudjen na to sto je upropastio ovo preduzece pre nego sto ga je Miskovic kupio? zar nisu biliu blokadi i na ivici bankrota?i kakvih milijardu spominjete za prodaju Delezu? nije Miskovic prodao C market samo, vec i Pekabetu, Maxi, ali i svoje firme u Albaniji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Bosni... koliki je deo tu C marketov veliko je pitanje, jer je promet C marketa bio ispod 200 mil EUR, a celog Maxija (sa C marketom) preko 1,5 milijardi EUR

  • Danica Vreme: 24.09.2013 10:06h

    Iz ovoga što piše nije jasno o kakvom se krivičnom delu radi, jer se samo konstatuje da je kupio firmu ispod cene. Da li to znači da sam ja kriminalac ako se cenkam na pijaci, pa prođem jeftinije? Druga je stvar kad neko podmetne požar u hotelu da bi ga kupio jeftinije, a druga kad neko otkupi akcije od malih akcionara, koji su svojom voljom pristali na ponuđenu cenu i uzeli pare.

  • zoran Vreme: 24.09.2013 10:34h

    Ne branim nikog ali zasto mu je i ko dozvolio da kupi za te male pare C market. Pa vi sami u vrhu vlade pricate da niko nece da kupi propalu firmu vec dobrostojece. Pa i lud bi znao da posluje sa dobrim firmama. Pa i vi prodajete navodne gubitase za jedan evro i placate grdne pare tim bogatasima za plate zaposlenima da se isti ne potrose. Zalosno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP