Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GLASNO

Mišković na sred sudnice: Sad ću da vam objasnim ko sam ja!

Autor: D. Ć. | 15.11.2013 - 14:12:00h | Komentara: 11

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković rekao je danas na suđenju u Specijalnom sudu da ovaj proces nije usmeren protiv njega nego protiv preduzetnika Srbije a u intenzivnom obraćanju sudiji se izvinio što podiže glas! Suđenje su pratili i strani posmarači.

Miroslav Mišković stiže u sud

Miroslav Mišković: Ne sudi se meni nego privrednicima Srbije | Foto: Emil Čonkić

Mišković je izjavio na današnjem suđenju u Specijalnom sudu da se sudi njemu ali i privrednicima i privatnim preduzetnicima iz Srbije i regiona.
"Vi sudite vodećem privredniku Srbije i regiona. Danas se ovde ne sudi Miškoviću. Iz optužnice sam zaključio da se sudi tržišnoj privredi", rekao je Mišković.
On je sudskom veću u detaljnom izlaganju rekao da će da objasni ko je Miroslav Mišković.

"Ja, Miroslav Mišković, rođeni Moravac, 23 godine sam ćutao i nisam dao nijedan jedini intervju. Trpeo sam razne uvrede. Miškovića su napadali u javnosti preko tabloida da je čovek koji svaki dan napravi jedno krivično delo, hapsi, rekao je Mišković koji se sudiji Vladimiru Vučiniću izvinio što podiže glas navodeći da je to nešto "ide iz njega". On se pred sudskom govornicom pojavio u 15.15 sati a u odbrani se služi beleškama.

"Privrednici Srbije me zovu da ih branim, jer ovde branim čast privrednika Srbije. Sedam i po meseci sam proveo u pritvoru pod optužbom da sam nezakonito dao kredit, optužili su me da sam pribavio protivpravnu korist, kako mislite da se osećam?!", rekao je Mišković.

On je negirao da je želeo da kupi sportski klub Crvena Zvezda.

"Nikada nisam želeo ni pregovarao u kupovini Zvezde, mi smo, naprotiv, bili najveći donatori", rekao je Mišković. On je, takođe, rekao da prvi put otkriva da je želeo da kupi slovenački 'Merkator'.

"Imao sam 23 sastanka u Sloveniji, Hrvatskoj, ali na kraju nekim ljudima iz vrha vlasti nije odgovaralo", kazao je biznismen i citirao reči Borisa Tadića da nije bilo dovoljno dokaza za njegovo hapšenje.

"Posle šest meseci to isto tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv mene", dodao je on.

"Ja sam rođen u Pomoravlju, u patrijarhalnoj porodici, počeo u Župi sa 1.700 radnika, koja je bila najbolja kompanija u Jugoslaviji. 'Delta Holding' sam osnovao pre 23 godine, uzeo sam dve hotelske sobe sa četiri pripravnika. Preskakao prljave čaršave i sam pisao virmane. Moja firma nikada nije oštetila državu. Uspeo sam svojim znanjem i u državnoj i u privatnoj kompaniji, to sam ja. Ja ne poznajem ovih osam optuženih u sudu i ni na koji način nisam mogao da organizujem kriminalnu grupu sa njima. Preživeo sam što nijedan normalan čovek ne može da preživi", otkrio je Mišković.

On je rekao da optužnicu odbacuje u celosti jer je kako je rekao nevažeća i zatražio od zamenika tužioca da je "obradi u ekonomskom smislu" i uzdahnuo

"Bože, Bože, kako da se branim od takve optužnice", rekao je.

Sin Miroslava Miškovića došao je u pratnji advokata, sa kojima je ćaskao i smejao se. Očekuje se da će njegov otac doći nešto pre pola tri na nastavak sudskog procesa.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara. Osim Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka (32), i vlasnika "Nibens grupe" Mila Đuraškovića (48) optuženo je još osam osoba. Mišković je pušten iz pritvora 23. jula, nakon što je uplatio jemstvo od 12 milona evra.

Na početku suđenja u Specijalnom sudu Mišković je negirao optužbe da je sa saradnicima oštetio putarska preduzeća za više miliona evra, ističući da ne razume za šta je odgovoran.

"Nisam kriv, ne osećam se krivim. Nisam razumeo optužnicu, razumeo sam samo deo o ličnim podacima, kvantitativnim pokazateljima i datume, ali nijednu rečenicu optužnice nisam", rekao je juče Mišković u kratkom izjašnjenju o krivici.

On je dodao i da sebe ne može da prepozna ni u jednom delu optužnice i ne razume zašto je optužen. "Ovo je posao za primer kako treba da se radi u Srbiji, ali ja ne razumem ekonomske kategorije iz optužnice", rekao je Mišković.

"Vi mora da znate da suđenje Mišković Miroslavu prate privrednici Srbije, jer ovo što je uradio Miroslav Mišković, uradio sam još 100 puta, oni svi to rade svakog dana", dodao je Mišković.

On je rekao da pojedinci iz policije i tužilaštva nisu razumeli šta je Euribor, pa su ga optužili da je to protivpravna korist.

"Ubacili su mog sina jer je navodno po mom nalogu akcije po jednoj ceni prodao po višoj. On se bavi filmom i sportom", rekao je Mišković.

On nije danas izneo odbranu do kraja, a nastavak suđenja zakazan je za 26. i 27. decembar. 


Mišković je istakao da nikada nije učinio nijedan potez kojim bi oštetio državu, a u korist kompanije Delta.

Miroslav Mišković uleće u sud

Miroslava Miškovića čeka suđenje decenije Foto: Dušan Milenković

Krivicu su odbacili i Đurašković, Marko Mišković i ostali optuženi. Iz sudnice proces prati pet stranih posmatrača kojima je obezbeđen prevod o trošku vlasnika "Delta holdinga", dok u publici ima još sedam posmatrača koji razumeju srpski. Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.
Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreska utaja.
Vlasnik "Delta holdinga" pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode. Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i određena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.

Ista ova mera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3,3 miliona evra. U kućnom pritvoru je ostao vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Đurašković: Tri i po miliona evra? To je za mene nemoguća misija!

Sud je odbio predlog odbrane da se Milu Đuraškoviću, vlasniku Nibensa, skine elektronska narukvica. On i njegov branilac tražili su ukidanje kućnog pritvora, a obećanje vlasnik "Nibensa" garanovao je da neće bežati iz zemlje. Inače, Đurašković je ranije sudu nudio jemstvo u visini od 500.000 evra u nekretninama, ali je Specijalni sud tražio 3,5 miliona evra. On je danas izjavio da je taj iznos "za njega nemoguća misija". Njegov advokat rekao je da će se žaliti na ovu sudsku odluku .

Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 15.11.2013 16:05h

    Криминалци свих земаља, уједините се!

  • Bata Peka Vreme: 15.11.2013 16:10h

    Ako Miško ne može da se odbrani od poreznika, stvarno ne znam koji privatnik bi mogao. Nego smanjujte poreze, ovako se ne može živeti.

  • mirkec Vreme: 15.11.2013 16:24h

    sada ce narod dobiti"miskovic farmu",trakavicu sudjenja i njegove amnezije.u lice mu se ni jelovina ne moze zabosti.,kolko je tvrdo. operisan od morala ,srama i savesti.

  • stam Vreme: 15.11.2013 16:42h

    Gospodine Miskovicu, e pa i vama ne sudi sud, vec cela srbija, sav narod koji ste pokrali. Tacka.

  • Objektivan Vreme: 15.11.2013 20:21h

    Jadničak...ćutao je i "trpeo" toliko godina. Pitanje je koliko bi se, nesrećnik, još zlopatio da konačno Vučić nije nešto preduzeo? Zašto su ljudi iz prethodnog režima zatvarali oči? Zar gospodin Dačić nije bio u toj garnituri?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP