Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DANAŠNJE SUĐENJE U SPECIJALNOM SUDU

Mišković: Ostajem, jer nisam kriv!

Autor: Agencije | 26.12.2013 - 09:27:00h | Komentara: 2

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković pozvao je danas predsednika Srbije, vladu i celo srpsko pravosuđe da ga zaštite i obezbede mu pretpostavku nevinosti.

Miroslav Mišković

Miroslav Mišković | Foto: Saša Maričić

Na početku suđenja u novembru Mišković stariji je negirao optužbe da je sa saradnicima oštetio putarska preduzeća za više miliona evra, ističući da ne razume za šta je odgovoran, jer je njegovo poslovanje u tom slučaju "primer kako treba da se radi".
Početak procesa iz sudnice je proces pratilo pet stranih posmatrača kojima je obezbeđen prevod o trošku vlasnika "Delta holdinga", po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa.
Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeca za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.
Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.
Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.
Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreska utaja.
Svi optuženi su na saslušanju u istrazi negirali da su izvršili krivična dela, ali tužilaštvo smatra da su njihove odbrane usmerene na izbegavanje krivične odgovornosti, kao i da su opovrgnute iskazima ispitanih svedoka, pisanom dokumentacijom, kao i nalazom i mišljenjem sudskog veštaka ekonomsko-finansijske struke.

On je kazao da ima problema s bankama i poslovnim partnerima.

Požalio se i na blokirana sredstva u fimama i pozvao sud da reši to pitanje. "Blokirali ste mi ličnu imovinu od 45 miliona evra, a šteta za koju se teretim iznosi 16,5 miliona evra. Blokirane su i firme koje nemaju veze sa ovim, ne možemo da isplatimo plate radnicima, prebacujemo ih...molim vas nemojte to da radite...", rekao je Mišković.

Rekao je da u London nije putovao zbog sebe, već zbog posla i 8.000 zaposlenih u "Delta holdingu".

Mišković je istakao da nema nameru da ode iz Srbije i da nije kriv.

"Ostajem ovde, zato što znam da nisam počinio nikakvo krivično delo i zato što sam nevin", rekao je Mišković i dodao da je je on "taj Miroslav Mišković koji se predao pravosuđu Srbije i koji veruje u pravosuđe Srbije".

Mišković je od predsednika Srbije i svih pravosudnih instanci zatražio da zaštite pretpostavku njegove nevinosti.

Vlasnik "Delta holdinga" pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.
Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i određena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.
Ista ova mera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3,3 miliona evra.
U kućnom pritvoru je ostao vlasnik Nibens grupe Milo Djurašković, dok se ostali optuženi brane sa slobode.
Miškoviću je, međutim, početkom decembra privremeno bio vraćen pasoš radi puta u London. Mišković je po povratku iz inostranstva sudu vratio putnu ispravu.

Pritisci i smene sudija

Vladimir Vučinić, sudija Specijalnog suda koji sudi Miroslavu Miškoviću, vlasniku "Delta holdinga", smenjen je s mesta predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, ali nastavlja da sudi Miškoviću, objavila je "Politika".

Odluku je, kako navodi list, doneo kolegijum svih sudija tog odeljenja.

Prema novom godišnjem rasporedu, koji je saopštio vršilac funkcije predsednika Višeg suda Aleksandar Stepanović, sudija Vučinić neće više biti predsednik tzv. Specijalnog suda. On će ostati sudija tog suda i nastaviće da sudi u postupku protiv Miškovića, slučaj ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića, kao i za pobunu u JSO.

Sudija Vučinić obratio se prethodno Visokom savetu sudstva u vezi s pritiscima kojima je bio izložen kada je odlučio da Miškoviću privremeno vrati pasoš, radi putovanja u London, podseća list.

Vučinić se, prema saznanjima "Politike", požalio da je Stepanović zahtevao od njega da opozove odluku o vraćanju pasoša Miškoviću, što je Vučinić odbio, uz objašnjenje da je njegova odluka zakonita i da ju je doneo na osnovu procene stanja u predmetu.

Sudija Vučinić potvrdio je "Politici" informaciju da je o pritiscima obavestio VSS, ali nije želeo da komentariše razloge zbog kojih je smenjen.

Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 26.12.2013 12:09h

    Криминалци свих земаља, уједините се!

  • dada Vreme: 26.12.2013 22:59h

    pa ko je od kriminalaca jos pobegao iz zemlje,niko ,jer srbija je majka tereza za mafijase i ovu vlast,jedino je za narod maceha !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP