Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTRAGA

Mišković poslovao sa Šarićem?!

Autor: Ekipa Alo! | 07.11.2012 - 19:46:00h | Komentara: 7

Srpska policija u saradnji sa austrijskim i holandskih kolegama ispituje bar tri posla u kojima su naišli na dokaze da su Miroslav Mišković i njegov sin Marko poslovno sarađivali sa klanom braće Šarić. To je, po saznanjima Novog magazina, pravi razlog nedavnog sukoba Miškovića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića koji je odlučio da stvari istera do kraja, prenosi "Novi Magazin".

Miroslav Mišković

Poslovao sa Šarićem?: Miroslav Mišković | Foto: Vesna Lalić

Pravi razlog sukoba potpredsednika srpske Vlade Aleksandra Vučića i vlasnika Delte Miroslava Miškovića nije, kako se moglo čitati proteklih dana u medijima, toliko bojazan tajkuna od provera sumnjivih privatizacija u kojima je učestvovao proteklih godina, koliko strah da bi kompanija Delta, a još preciznije njegov sin Marko Mišković, mogli da budu dovedeni u vezu sa klanom Darka Šarića, saznaje Novi magazin.

Za sada se radi na tri slučaja u koje su, osim domaćih istražitelja, uključeni i eksperti iz Austrije i Holandije: prva “grana” istrage odnosi se na pet miliona evra koje je Šarić navodno pozajmio Marku Miškoviću, druga je vezana za ulogu Šarića u gradnji Belvila i radu Miškovićeve kompanije Delta real.
Treća se odnosi na poslove Marka Miškovića i vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića sa Šarićima preko Preduzeća za puteve Beograd. Konzorcijum na čijem je čelu Mišković kupio je pre sedam godina 70 odsto tog društvenog preduzeća koje posluje u sastavu Ninbens grupe.

Šarićeva pozajmica Marku Miškoviću

Srpska i austrijska policija u istrazi pranja novca Darka Šarića uspeli su da uđu u trag dokumentaciji koja dokazuje poslovanje ovog kokainskog bosa, za kojim je Srbija raspisala poternicu Interpola, i Marka Miškovića, sina najuticajnijeg srpskog biznismena Miroslava Miškovića. Posao Miškovića i Šarića težak je pet miliona evra, a obavljen je pod uobičajenom formom za pranje novca - "ispitivanja tržišta".

Dokumentacija koju je otkrila srpska policija, a koja je zatim prosleđena vlastima Austrije, pokazuje da su između Miškovića i Šarića izvršene dve transakcije teške tri i dva miliona evra.

Marko Mišković

Šarić mu pozajmljivao novac: Marko Mišković | Foto: Miloš Cvetković

Ovaj novac transferovan je sa računa firme Great Investments Coorporation za koju se veruje da posluje pod Miškovićevom kontrolom na račun Šarićeve kompanije "Financial Angels" LLC registrovane u SAD. Dokumentacija o obe transakcije pronađena je pre nekoliko meseci u kontroli koju je policija obavila u "Metals banci", matičnoj banci Šarićevog poslovanja.

Daljom istragom utvrđeno je da Šarić pozajmio Miškoviću pet miliona evra u gotovini i da mu je kasnije taj dug vraćen preko računa. Dug od pet miliona evra vraćen je pod formom plaćanja navodnih konsalting usluga za ispitivanje tržišta u Crnoj Gori.

Inspektori srpske policije koji rade na ovom slučaju zbog toga smatraju da cela transakcija predstavlja klasično pranje novca koji je Šarić zaradio na švercu i trgovini kokainom. Predmet je, zbog toga, na dalje provere upućen policiji Austrije.

Belvil izgrađen Šarićevim novcem.

Što se tiče slučaja Belvil, Uprava kriminalističke policije MUP Srbije u saradnji sa austrijskim istražnim organima ispituje sumnju da je sto miliona evra kreditnog aranžmana uloženo u izgradnju ovog naselja u Novom Beogradu obezbeđeno novcem kriminalne grupe Darka Šarića. Osim vlastima u Beču, srpski organi za pomoć su se obratili i kolegama iz Holandije.

U izveštaju koji je kriminalistička policija uputila Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal navodi se da je potrebno proveriti “plasman sumnjivog novca od 100 miliona evra koje je organizovana kriminalna grupa u ime Darka Šarića uložila u izgradnju naselja Belvil”. U izveštaju se navode dve sumnjive transakcije.

Prva tranša, vredna 81.566.000 evra, odobrena je periodu 2007-2008. godine, a druga vredna 17.924.000 evra u periodu 2008-2009. godine.

“Postoji sumnja da je reč o nelegalnim novčanim sredstvima koja su preko računa otvorenih u Lihtenštajnu transferisana na račune u Austriji i Holandiji, gde su korišćeni za obezbeđenje depozita za dobijanja kredita. Posle toga devizna sredstva su po izuzetno niskim kamatnim stopama u vidu kratkoročnih i dugoročnih kredita data firmama koje investiraju u velike građevinske projekte”, navodi se u izveštaju kriminalističke policije.

U izveštaju se podvlači i da je Darko Šarić za plasman novca koristio of-šor kompanije iz SAD i firme sa Kipra, kao i da su utvrđeni njegovi boravci u SAD, Holandiji i Austriji.

Oba kredita, vredna ukupno sto miliona evra za koje srpska policija pretpostavlja da su obezbeđeni novcem Darka Šarića, uplaćena su na račun firme Blok 67 Associates Beograd, koja je nosilac izgradnje naselja Belvil.

Delta Real Estate

“Jedan od osnivača firme Blok 67 Associates Beograd je Delta Real Estate d.o.o. Beograd, čiji je direktor Dejan Racić, a osnivač kiparska firma Hemslade trading limited, vlasnika Miroslava Miškovića”, navodi se u izveštaju kriminalističke policije.

Inače, na čelu firme Hemslade, sa sedištem na Kipru, nalazi se najbliža Miškovićeva saradnica Tatjana Jeronimides o kojoj se vrlo malo zna.

Belvile

Proveravaju se i gradnja Belvila | Foto: Aleksandar Stanković

Novi magazin je pre dva broja pisao o njenoj ulozi u skandalu koji trese Kipar, kao i o eventualnoj umešanosti njenog šefa Miroslava Miškovića.

Dosadašnjom finansijskom istragom protiv kriminalne grupe Darka Šarića utvrđeno je da je on novac stečen prodajom narkotika plasirao kao garanciju ili depozit za plasman novčanih sredstava kroz kreditne aranžmane.

“Na taj način krediti su obezbeđeni, a novac od šverca kokaina opran. Takav način poslovanja omogućio je bankama da praktično i ne naplaćuju kredite jer su obezbeđeni depozitom i da im se na račun u cilju pokrivanja poslovanja kroz rate uplati samo provizija za dogovoreni aranžman”, kažu nadležni u istrazi.

U istrazi ovog slučaja Uprava kriminalističke policije i Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdile su vlasničku i upravljačku strukturu firmi koje su povlačile novčana sredstva u vidu kredita i navodi se da su taj novac povlačili uglavnom isti ljudi.

U naselju čija je projektovana vrednost investicije 200 miliona evra izgrađeno je 2.200 stanova, od kojih je nekoliko stotina i danas neprodato. Policija pretpostavlja da je upravo to deo koji je trebalo da pripadne Darku Šariću.

Poslednji komentari
  • Dejan Vreme: 07.11.2012 21:35h

    Treba ispitati i 400miliona eura koje je Šarić ubacio u Delta Agrar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • ksenija Vreme: 07.11.2012 23:54h

    Nista iznenadjujuce!!!

  • LR Vreme: 08.11.2012 00:12h

    I treba ispitati celik koji je ugradjen u konstrukciju zgrada u Belvilu.

  • lale Vreme: 08.11.2012 09:42h

    A ja mislio da ova fama oko miškovića ima neku poentu kad ono samo pričice za žutu štampu.

  • rece neko Vreme: 08.11.2012 09:55h

    Pravi razlog sukoba izmedju miska u vučića je jeftino skupljanje političkih poena ministra vojnog.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP