Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MORAĆE DA RAZJASNI KO STOJI IZA VLASNIČKOG UDELA NJEGOVE DECE

Mišković svedok za Luku Beograd?

Autor: Danas | 27.11.2013 - 22:32:00h | Komentara: 0

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković biće saslušan kao svedok u istrazi koja se vodi povodom akcijske privatizacije Luke Beograd, nezvanično saznaje Danas.

Miroslav Mišković stiže u sud

Miroslav Mišković | Foto: Emil Čonkić

Kako Danas navodi, Mišković će biti saslušan sutra u Tužilaštvu za organizovani kriminal.
Mišković je pozvan na okolnost da su njegova deca imala vlasnički udeo u firmi Vorldfin iz Luksemburga Milana Beka.
Prema nezvaničnom tumačenju, očekuje se da Mišković razjasni da li u stvari on stoji iza tih vlasničkih udela, što je neophodno ukoliko se podigne optužnica i dođe do pravosnažne presude koja bi podrazumevala i oduzimanje dela imovine stečene krivičnim delom.
Mišković i njegov sin Marko već su u februaru ove godine, dok su boravili u pritvoru tokom istrage o zloupotrebama u putarskim preduzećima, saslušani i o Luci Beograd.
Očekuje se, prema dosadašnjem iskustvu i procenama, da će Mišković najverovatnije sada biti poslednji svedok, i da će vrlo brzo biti podignuta optužnica za Luku Beograd.
Zakonski rok bi trebalo da istekne 8. decembra, odnosno šest meseci nakon što su na osnovu krivične prijave uhapšeni 14. juna bivši ministar privrede i privatizacije Predrag Bubalo i još šest osoba.
Pritvor je zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, osim Bubalu, tada određen i bivšem direktoru Agencije za privatizaciju Miodragu Đorđeviću i bivšem izvršnom direktoru te agencije Goranu Mrđi. Njih trojica su i dalje u pritvoru, dok je ostalima ova mera zamenjena blažim načinima da se obezbedi njihovo prisustvo tokom postupka, što znači da su ili u kućnom pritvoru ili se brane sa slobode.
Reč je o bivšem direktoru Akcijskog fonda Srbije Aleksandru Gračancu, bivšoj direktorki Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmini Dragutinović, te bivšoj direktorki Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslavi Drobac, kao i bivšem finansijskom direktoru ovog privrednog društva Dušanu Kosovcu.
Poslednje dvoje terete se za zloupotrebu položaja odgovornog lica. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, u ovoj istrazi došlo je i do određenih promena - navodno, više se osumnjičeni ne terete za oko 5,7 miliona evra, kojim je prilikom preuzimanja akcija Luke Beograd 2004. i 2005, zbog razlike između procenjene i plaćene vrednosti oštećen budžet Srbije, već za višestruko veću cifru.

Luka Beograd

Luka Beograd | Foto: Jelena Vučetić

Kontroverzna privatizacija

Luka Beograd predstavlja jedan od najkontroverznijih predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije pokojne Verice Barać i Saveta za borbu protiv korupcije. Dok su recimo vlasti DS tvrdile da je Milan Beko preuzeo Luku Beograd za 40 miliona evra, dotle je iz Luke Beograd saopšteno da je reč o 54 miliona evra. Vrednost Luke Beograd u trenutku kada je preuzimao Bekov Vorldfin 2004. i 2005. procenjivala se na od 74 do 94 miliona evra.
Mišković i Beko na početku su bili zajedno i u poslu oko Luke Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se Mišković povukao kasnije iz Luke, a Beko iz C-marketa. Luka Beograd je sada u predstečajnom postupku zbog dugova bankama, a ročište pred Privrednim sudom zakazano je za 20. decembar, podseća Danas.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP