Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROCES DECENIJE

Miškoviću će suditi najmanje tri godine

Autor: A. D. | 14.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Iako ga bije glas da ne voli javno da govori o sebi i svojim poslovnim poduhvatima, srpski tajkun Miroslav Mišković (68) silom prilika će ipak to učiniti na suđenju za višemilionske malverzacije sa putarskim preduzećima.

Spreman na  dug proces:  Miroslav  Mišković

Spreman na dug proces: Miroslav Mišković | Foto: Dušan Milenković

Kroz sudnicu suda u Ustaničkoj ulici, kako se očekuje, proći će brojni svedoci, bivši i pojedinci iz sadašnje političke vrhuške s kojima je optuženi biznismen navodno imao dodirnih tačaka. “Suđenje decenije”, prema nezvaničnim procenama, moglo bi da traje više od tri godine i pored spekulacija u javnosti da bi zbog navodnih pritisaka moglo ekspresno da se okonča!


Strani posmatrači


Na suđenju se očekuje prisustvo stranih posmatrača koje je najpre predložila odbrana Miškovića. Sud je 25. oktobra prihvatio taj predlog i dozvolio da suđenje prate strani posmatrači kojima će odbrana obezbediti i platiti prevodioce. Oni takođe neće imati nikakvu procesnu ulogu u postupku.

Suđenje počinje danas, pred većem sudije Vladimira Vučinića, inače predsednika Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu. Zamenik tužioca za organizovani kriminal pročitaće najpre optužnicu protiv 11 okrivljenih, koja je napisana na 124 strane.

“Tužilac ne čita celu optužnicu, već samo imena okrivljenih i izreku optužnice, koja ima desetak strana. Može da se dogodi da ne pročita optužnicu, već da se u saglasnosti sa ostalim učesnicima postupka samo konstatuje da je optužnica pročitana. Posle čitanja izreke svako od optuženih se izjašnjava da li je optužnicu razumeo i da li će iznositi odbranu.
Posle toga optuženi, prema redosledu iz optužnice, počinju sa iznošenjem odbrane”, objašnjava za “Alo!” izvor iz suda i dodaje da će Mišković najverovatnije sutra, drugog dana suđenja, početi sa iznošenjem odbrane.

Spisi predmeta u postupku protiv Miškovića su veoma obimni, u predmetu ima 42 registratora koji sadrže više od 12.000 strana pisanih dokumenata i dokaza. U spisima su i podaci o navodno enormnom bogatstvu Miškovića koje je po nalogu suda dostavio u pisanoj formi.

“S obzirom na obimnost predmeta, broj optuženih i veliki broj dokaznih predloga koji će se neposredno izvoditi, a na koje će odbrana moći da stave prigovore, suđenje bi u najidealnijem slučaju moglo da traje najmanje dve godine, ali je mnogo realnije da, ako se sve uzme u obzir, traje tri godine i duže”, navodi naš izvor.

Osim Miškovića, na optuženičkoj klupi će se naći i njegov sin Marko Mišković, vlasnik “Nibensa” Milo Đurašković i još osam optuženih da su oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a državu za 472 miliona dinara. Mišković je, prema nezvaničnim informacijama, na pripremnom ročištu negirao krivicu tvrdeći da nije počinio krivično delo i da će tokom postupka to i dokazati.
 
Poslednji komentari
  • Njuman Vreme: 14.11.2013 08:31h

    Konačno ćemo saznati kako su nas pokrale stranke.

  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 14.11.2013 11:17h

    Криминалци свих земаља, уједините се!

  • Rajna Vreme: 14.11.2013 21:16h

    Važno je da pravda pobedi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP