Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PI' MALERA

Mislili da su bogati, pa im poreznici objasnili da nisu

Autor: TANJUG | 28.03.2014 - 15:05:00h | Komentara: 0

Reč je o prihodima iz 2012. koje su gradjani u prošloj godini prijavljivali Poreskoj upravi, dok u ovoj godini još nije podneta nijedna prijava za plate iz 2013.

Više od 1.000 gradjana otpalo je sa spiska za oporezivanje najviših zarada, rečeno je Tanjugu u Poreskoj upravi.

Zgrada Ministarsa finansija

Zgrada Ministarstva finansija | Foto: Stanko Đalić


Reč je o prihodima iz 2012. koje su gradjani u prošloj godini prijavljivali Poreskoj upravi, dok u ovoj godini još nije podneta nijedna prijava za plate iz 2013.

Porez na dohodak u 2012. godini bili su dužni da plate gradjani čija su godišnja primanja prelazila 2,06 miliona dinara, odnosno tri prosečne republičke plate mesečno.

Poreznicima su na ime tog poreza u 2013. stigle prijave od 20.068 gradjana, ali je poresku obavezu trebalo da namiri 19.002, što znači da je vise od hiljadu njih nepotrebno podnelo poresku prijavu.

"Prihodi tih gradjana bili su na granici i oni su slali prijave verovatno misleći da treba da plate porez. Ipak, prihodi im nisu prešli propisan limit", rekli su Tanjugu u Poreskoj upravi.

poreska upravaPrilikom prethodne prijave prihoda bilo je i onih koji su pokušali da izbegnu plaćanje poreza, a kako je naknadno utvrdjeno 841 gradjanin na spisku je onih koji Poreskoj upravi nisu podneli informativne prijave iako su bili u obavezi da to učine. Njima je utvrdjen porez u iznosu od 205,68 miliona dinara.

Ove godine prijava za prihode iz 2013. još nema, rok za njihovo podnošenje ističe 15. maja, a poreznici očekuju da će najviše gradjana koji su prošle godine imali natprosečne plate prijave poslati u prvoj polovini maja.
Prilikom podnošenja prijava, kažu oni, gradjani nisu u obavezi da upisuju svoje zanimanje, ali mnogi od njih ipak to urade. Tako je prošle godine medju oporezovanim bogatašima bilo i onih koji su naveli da nemaju posao - 41 gradjanin.

"I nezaposleni mogu da ostvare prihod, na primer, od izdavanja nekretnina, i da taj prihod predje limit za oporezivanje po dohotku", objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Limit za one koji će u ovoj godini prijavljivati prihode iz 2013. iznosi tri prosečne republičke zarade. Tačnije, svi koji su u 2013. zaradili više od 2,18 miliona dinara.

Ni ove godine, neće svi bogataši biti jednako oporezivani. Oni koji su zaradjivali više od tri prosečne plate mesečno, plaćaju porez od 10 odsto, dok oni čiji prihod prelazi šest prosecnih plata, plaćaju 15 odsto.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP