Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO PROSVETE TVRDI:

Misterija Šajkaš i zvanično rešena: Đaci "kolektivno histerični"

Autor: 021.rs | 20.02.2015 - 11:00:00h | Komentara: 0

Učenici osnovne škole "Isidora Sekulić" u Šajkašu masovno su se onesvestili 10. februara zbog "kolektivne nesvesne psihosomatske reakcije", kako zvanično glasi dijagnoza koju je objavilo Ministarstvo prosvete.

Dom zdravlja u Šajkašu

Dom zdravlja u Šajkašu | Foto: N. N. Travica

Ministar prosvete Srđan Verbić istakao je da su stručnjaci uradili svoj posao, odbacili moguće uzroke nesvestice oko kojih se spekulisalo, ali da ostaje izvesna nelagoda jer do sada u praksi nije bilo ovakvih situacija, što, kako kaže, stručnjake ostavlja nemoćnim.

Definišući dijagnozu zbog koje su deca pala u nesvest stavljena je tačka na misteriju koja je trajala skoro deset dana, pošto ni lekari ni policija nisu uspeli da utvrde šta se desilo sa 44 učenika ove škole. Sa druge strane, činjenica je da u celom ovom slučaju nedostaju neke informacije. Jer, ako je dvadesetoro dece zadržano u bolnici onda bi lekari trebalo da znaju zašto su ih zadržali.
Profesor fizičkog ove škole smatra da su se deca verovatno onesvestila od umora, pa je poslednjih dana povedena rasprava o tome da li je školski plan i program preopštiran i isuviše stresan. Ministar Verbić priznaje da nije napravljen dobar balans između vremena koje deca provode u školi i gradiva koje treba da savladaju.

Dom zdravlja u Šajkašu

Osnovna škola "Isidora Sekulić" u Šajkašu | Foto: N. N. Travica

"Nije dobro da svaki kontrolni bude stres, to je provera znanja na osnovu čega se izvlače pouke šta treba promeniti. Imamo mnogo toga što demotiviše učenike. Takođe, prisutan je i stalan problem kampanjskog učenja", izjavio je on.

Kako više nema razloga za odsustvovanje sa nastave, šajkaški osnovci od danas ponovo kreću u školu. Od svih relevantnih institucija zatraženo je zvanično mišljenje, kao i pisane izjave, pa su stoga, kažu u Ministarstvu prosvete, ispunjeni svi uslovi za bezbedan polazak đaka u školu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP