Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIKO NE ZNA ČEMU SLUŽI?!

Misteriozna odredba novog zakona: Registar žena koje su abortirale

Autor: Mondo | 03.12.2013 - 10:52:00h | Komentara: 1

Zakon o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja, koji je usvojen prošle sedmice, sadrži odredbu koja je javnost dovela u nedoumicu.

Trudnica

Novi zakon na snagu stupa sutra | Foto: Shutterstock

 
 
Naime, jedan od članova zakona predviđa da ginekolozi moraju Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) da dostavljaju podatke o prekinutim trudnoćama i mrtvorođenoj deci.
U suprotnom će biti kažnjeni, piše "Danas".
Ipak, u Ministarstvu zdravlja nisu odgovorili koja je svrha odredbe zakona da lekari dostavljaju podatke RFZO o prekinutim trudnoćama, kao i koji podaci će biti dostavljeni, već su odgovorili da oni nisu predlagači tog zakona i da se s tim pitanjima novinari obrate Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. U RFZO takođe nije bilo odgovora na postavljena pitanja.
Zakon na snagu stupa sutra, mada nikome nije jasno koja je svrha navedene odredbe - zbog čega će žene koje se odluče na prekid trudnoće biti evidentirane u Fondu i da li će zbog toga izgubiti neka od prava na zdravstvenu zaštitu.
Pojavile su se spekulacije da će se od prijavljenih imena formirati registar žena koje su uradile abortus, što bi, prema mišljenju poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića - bilo nedopustivo.
Međutim, Šabić objašnjava za naš list da ta odredba zakona nije neustavna, niti u suprotnosti sa postojećim zakonima, ali da Vlada Srbije nije uredila način čuvanja i mere zaštite osetljivih podataka, što je trebalo da učini pre četiri godine.
"Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u članu 16 utvrdio je grupu takozvanih 'naročito osetljivih podataka', među kojima spada i zdravstveno stanje. Zakon je predvideo da se ti podaci mogu obrađivati samo na osnovu pristanka lica na koje se odnose. Podaci o prekidu trudnoće ili 'rođenju' mrtvog deteta, bez sumnje spadaju u naročito osetljive podatke i na njih se ova odredba zakona odnosi", navodi Šabić.
"Međutim, u stavu dva istog člana zakona predviđeno je da se oni izuzetno mogu obrađivati i bez pristanka ako je to predviđeno nekim zakonom"; objašnjava Šabić.
On dodaje da, u tom smislu, odredba da ginekolozi moraju RFZO da dostavljaju podatke o prekinutim trudnoćama nije suprotna ni Ustavu ni Zakonu o zaštiti podataka.
"Naravno, nema sumnje da su podaci o kojima govorimo veoma osetljivi i da je njihova obrada vrlo delikatna. Zbog toga bih voleo da su pronašli drugi način evidencije, jer pretpostavljam da je svrha ove odredbe da se ženama koje nisu imale pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, a dobile su je kad su zatrudnele, ona oduzme nakon prekida trudnoće", kaže Šabić.
 
Poslednji komentari
  • deda Vreme: 03.12.2013 13:54h

    imaju ih u evidenciji, ako se desi sutra nedaj Boze da ne mogu da zatrudne , pa hoce da im drzava plati van telesnu... oni ce reci, cekaj malo zar vi niste abortirali toliko i toliko puta iz ne medicinskih razloga...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP