Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DINKIĆ ODGOVARA ZA NENAMENSKO TROŠENJE DRŽAVNOG NOVCA

Mlađa smuljao naše milionče!

Autor: Maja Keranović - Damira Ramadani | 21.03.2015 - 15:21:00h | Komentara: 1

Bivši ministri privrede Mlađan Dinkić i Saša Radulović, na spisku su onih protiv kojih je Državna revizorska institucija (DRI) podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nepravilnosti poslovanja i nenamenskog trošenja državnih para tokom 2013. godine. Osim zapošljavanja mimo propisa, zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnet je i zbog toga što milioni dinara zbog nerealizovanih investicija nisu vraćeni u budžet Srbije.

Dinkić je otišao, ali njegovi kadrovi i danas drmaju  u Vladi

Dinkić je otišao, ali njegovi kadrovi i danas drmaju u Vladi | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Revizor je podneo zahtev na osnovu izveštaja o reviziji finansija i pravilnosti poslovanja za 2013. godinu, a koji je obuhvatao dva perioda - jedan od januara do 29. avgusta 2013. godine i ticao se Ministarstva finansija i privrede, a koje je tada vodio Mlađan Dinkić, i drugi od 30. avgusta do 31. decembra 2013. godine za Ministarstvo privrede, na čije čelo je od 2. septembra iste godine došao Saša Radulović.


I „Skijališta” pojela milione


DRI zamera i propust kad je reč o 8.871.000 dinara jer od JP “Skijališta Srbije” nije tražen povraćaj tih sredstava koja nisu utrošena u skladu sa programom o rasporedu i korišćenju subvencija namenjenih za razvoj turizma u 2008. godini i programom poslovanja “Skijališta Srbije” za 2008. godinu, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu. DRI je naložio da se preduzmu mere za povraćaj u budžet sredstava odobrenih u 2008. godini na ime nerealizovanih kapitalnih investicija.

Tako DRI u svom izveštaju navodi da su mimo zakona za četvoro angažovanih na osnovu ugovora isplaćivane zarade. Naime, tri osobe koje su bile angažovane na osnovu ugovora za privremeno povremene poslove radile su ukupno 228 dana duže nego što je zakonom predviđeno i samim tim iz budžeta je isplaćen bruto iznos od 910.000 dinara više nego što bi bilo isplaćeno da su radnici radili u zakonom propisanom roku koji iznosi maksimalno 120 radnih dana.
Te tri osobe angažovane su na osnovu jednog ili dva ugovora za poslove čiji je naziv različito formulisan, ali su po svojoj prirodi isti. Takođe, ministarstvo je dalo i 201.000 dinara, jer je osoba koja je angažovana po osnovu dva ugovora za obavljanje istovrsnih poslova radila 89 dana duže od zakonom propisanog roka.
Tako se navodi primer da su sa istom osobom tokom godine zaključena dva ugovora - za poslove fotokopiranja i štampanja, skeniranja i koričenja dokumentacije, dok je u drugom ugovoru navedeno da se angažuje za poslove umnožavanja i arhiviranja. Angažman sve četvoro je počeo u vreme Dinkićevog ministrovanja. Ministarstvo privrede tako je u 2013. samo na ove plate potrošilo ukupno 1.102.000 dinara nepoštujući zakonske propise.
Poslednji komentari
  • A_c_a Vreme: 22.03.2015 09:33h

    Ja radim pri trećem opštinskom sudu, i nije mi jasno odkad sme javno da se prikazuje iskaz za planiranje ubistva. Pogotovo u ratnom stanju! Ovo je neka šarada, njih trojice. Bez veze!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP