Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POOŠTRENI USLOVI

Mlade udovice ostaju bez penzije

Autor: Alo.rs | 23.04.2015 - 01:11:00h | Komentara: 5

Udovice ili udovci koji su u trenutku smrti supružnika mlađi od 45 godina više neće moći da računaju na porodične penzije.

Policija analizira još oko 250 slučajeva neosnovanih starosnih penzija za koje se procenjuje da je PIO fond oštećen za oko tri m

| Foto: Emil Čonkić

 
Izmenama i dopunama zakona o PIO koji je stupio na snagu početkom godine, supružnici više ne mogu da računaju da će porodičnu penziju steći po automatizmu, jer to ne dozvoljavaju, novi pooštreni uslovi penzionisanja.

Po važećim propisima, udovica u ovom trenutku stiče uslov za porodičnu penziju sa navršene 52 godine života, ali samo ukoliko u trenutku smrti supružnika nije imala manje od 45 godina, kažu u PIO fondu za "Novosti".

- U 2016. godini ona će to pravo steći sa 52 godine i šest meseci, dok će 2017. godine granica biti na 53. Veliki je problem što, recimo, deca dobijena u prvom braku, iako su na redovnom školovanju, ukoliko njihova majka nije imala 45 godina kada joj je umro drugi muž, odnosno njihov očuh, nemaju pravo na penziju, dodaju u Fondu.

Više sreće imaju žene koje su se udavale nekoliko puta. One mogu da biraju od kog će muža da naslede porodično penziju, što najčešće rade prema visini čeka. Tako, ukoliko je udovica ostvarila pravo u prvom braku, pa se ponovo udala i po drugi ptut postala udovica, bez obzira na to da li ima ili nema decu, zadržava pravo na isplatu već ostvarene porodične penzije po smrti prvog supružnika.

Međutim, Zakon kaže da bez obzira na broj sklopljenih brakova, udovica može da prima samo jednu penziju i to po sopstvenom izboru.

- Ako je iznos porodične penzije po smrti drugog ili nekog narednog bračnog druga povoljniji, udovica može da se opredeli za tu penziju, ali nikako ne može da prima više čekova, bez obzira na to da li je u pitanju domaća ili mešovita, domaća i inostrana penzija, objašnjavaju u PIO.

Za muškarce koji imaju više od 65 i žene starije od 60 godina neophodno je najmanje dve godine braka da bi primanje posle smrti prešlo sa jednog supružnika na drugog, a zakon, takođe, ne poznaju ni instituciju vanbračne zajednice.

Međutim, ovo pravilo ne važi za decu rođenu u vanbračnoj zajednici, koja su u svojim pravima potpuno izjednačena sa decom rođenom u braku.

Postoje i zakonska ograničenja kod visine primanja koje supružnik može da prima ukoliko želi da prima i porodičnu penziju. Oni mogu da rade samo po autorskom ili na ugovor o delu a mesečna naknada ne sme da prelazi jednu najnižu zagarantovanu zaradu. Ukoliko plata pređe taj iznos obustavlja se isplata penzije.

Poslednji komentari
  • ana Vreme: 23.04.2015 01:52h

    Radnik (zenski)stice uslov tek sa 62 god a "neradnik" kudikamo pre. Deca se izuzumaju.dakle umrli je zato i umro sto je morao da radi ihaj ali se udovica dobro drži jer lako stice penziju.

  • Peki Vreme: 23.04.2015 15:23h

    Znači prema našoj državi udovica koja je ostala rano bez muža, nema 45 godina i verovatno ima malu decu nema pravo na porodičnu penziju da sa njom podiže decu, ali ima ona koja je napunila 52 i deca su joj već velika i verovatno radno sposobna? Jesam li dobro razumela?

  • pop Vreme: 23.04.2015 19:27h

    kako drugačije da obezbedimo penzije za miroslava ilića,danu drašković,čumeta,sladjanu milošević ....

  • zoka Vreme: 24.04.2015 15:01h

    Drzavo ,drzavo sram te bilo !!! Udovica sam 20 god. na zalost , za to vreme odgojila decu, bez prava na decji dodatak ,stipendija ,donacija ..uvek sam nesto radila ..u ovim godinama i nisam bas neki izbor za radnika ,da bi me neko zaposlio . Ali preguracu i bez te penzije od oko 8 900..Drugo me nesto interesuje..udovica sam od 1995.god.na zalost bolest je bila u pitanju. Tih zalosnih devedesetih je puno ostalo udovica..rat ,rat rat..Da li je to nekom pametnom politicaru palo mozda na pamet da po godinama stize generacija izgubljene mladosti na red za porodicnu penziju..pa daj da skratimo na vreme..Sram vas bilo..grobova ,dece, udovica..grupo hostaplera koja se samo premesta sa mesta na mesto u skupstini vise od dve decenije unazad.Vi bas znate sta je muka ili tuga ,a nasli ste gde cete ustedeti !!!

  • penzioner exc Vreme: 24.04.2015 17:21h

    Bravo drzavo, bravo...Imace para za ministre, stecajne upravnike, pricam o trecoj plati, ne osnovnoj. Proci ce mo mi SVI kao Panajotovici iz Nisa Podrska Sasi Jankovicu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP