Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORAŽAVAJUĆE

Mladi u psihijatrijskim bolnicama uglavnom zbog droge

Autor: Tanjug | 23.12.2014 - 16:29:00h | Komentara: 0

Od ukupnog broja adolecenata koji su prošle nedelje zbrinuti na Odeljenju za starije adolecente Klinike za psihijatrijske bolesti Laza Lazarević čak 60 odsto je imalo poremećaj ličnosti izazvan upotrebom droge.

Bolnica Laza Lazarević

Bolnica Laza Lazarević | Foto: Branko Belić

 
"To su nepsihotični adolescenti koji zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance. U takvom stanju su jako agresivni a posle nekoliko dana, nakon detoksikacije, postaju normalna deca", rekla je Tanjugu načelnica Odeljenja za starije adolescente dr Radmila Ristić Dimitrijević.

Dečaka je već sa osam godina otac terao da krade. Nije izdržao pritisak, prepustio se drogama, i to najtežim

Dečaka je već sa osam godina otac terao da krade. Nije izdržao pritisak, prepustio se drogama, i to najtežim | Foto: Shutterstock

 


Ona je, nakon okruglog stola "Socijalni radnici- teškoće i izazovi u neposrednom radu sa psihički obolelim osobama", naglasila da su čest razlog zbog koga mladi od 14 do 18 godina završe u Lazi i problemi i zlostavljanja u porodici.
Među povratnicima- onima koji se po nekoliko puta vraćaju na bolničko lečenje najčešće su deca koja su u ustanovama socijalne zaštite i koja nemaju roditeljsko staranje.

Slavica Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović | Foto: FoNet

 

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" Slavica Đukić Dejanović naglasila je da kada se napravi analiza pacijenata koji se leče u toj ustanovi 70 odsto njih je nekoliko puta lečeno u "Lazi".

"Ti pacijenti se stalno instititucionalizuju jer, na žalost, nemaju gde da se vrate", rekla je Đukić Dejanović i dodala da je deinstitucionalizacija neminovnost i most gde se sreću socijalni i zdravstveni radnici.


Psihijatrijski bolesnici, kako kaže, na početku bolesti obično imaju podršku porodice, prijatelja, ako kako vreme prolazi sve je manje onih koji su uz njih.
Direktorka "Laze" je ukazala da komunikacija od bolnice ka zajednici, zahteva mnoge aktivnosti i bolju saradnju zdravstvenih i socijalnih radnika kako bi najveću korist imali pacijenti.

Narkoman

Narkoman | Foto: foter.com

 


U Klinici Laza Lazarević, samo u urgentnoj psihijatrijskoj službi, godišnje se zbrine oko 10.000 bolesnika, a na bolničkom lečenje od tog broja zadrži se oko 3.500 bolesnika. Timove koji se brinu o pacijentima osim lekara i sestara čine i psiholozi, socijalni radnici, defektolozi.


Socijalni radnici iz svih centara socijalne zaštite u Srbiji ukazali su da treba raditi više na uspostavljanju bolje saradnje socijalnih i zdravstvenih radnika i da se dešava da imaju pacijenta koji pokušao da izvrši samoubistvo, a da nijedna psihijatrijska ustanova neće da ga zadrži na bolničkom lečenju.


Poteškoće predstavlja i to, kako su naveli, što se dešava da nakon bolničkog lečenja ne znaju šta sa pacijentom, odnosno da nemaju gde da ga smeste a pacijent mora da napusti bolnicu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP