Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SLUČAJ KANCEROGENIH SUPSTANCI U HRVATSKIM MLEČNIM PROIZVODIMA

Mleko nismo uvezli,
ali pavlaku jesmo!

Autor: B. Janačković - S. Đorđević | 13.02.2013 - 18:01:00h | Komentara: 0

Dok Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da mleko hrvatskog proizvođača “Dukat” u kome su pronađeni kancerogeni aflatoksini nikada nije uvezeno u Srbiju, Centar za zaštitu potrošača “Forum” iz Niša saopštio je da se u trgovinama u tom gradu mogu naći mlečni proizvodi “Dukata“ proizvedeni u Hrvatskoj koje “Somboled” uvozi u Srbiju!

Dukat pavlaka

Dok Ministarstvo poljoprivrede i “Somboled” tvrde da u Srbiji “Dukat” koristi samo mleko sa domaćih farmi, na rafovima u Nišu prodaju se njihovi artikli uvezeni iz Hrvatske
Predsednik „Foruma“ magistar Jovan Jovanović rekao je da je u jednoj trgovini u Nišu kupio pavlaku za kuvanje na kojoj je jasno naznačeno da je proivođač “Dukat” iz Hrvatske, a da je “Somboled” (samo) uvoznik za Srbiju.

- Prilikom izbijanja afere sa “Dukatovim” mlekom u kojem su nađeni aflatoksini i zabrane njegovog uvoza u Bosnu i Crnu Goru oglasio se i “Somboled” iz Sombora, koji je saopštio da se za proizvodnju u Srbiji koristi isključivo domaće mleko. Mi u to ne sumnjamo. Međutim, “Somoboled” nije saopštio da uvozi iz Hrvatske gotove “Dukatove” proizvode kao što je pavlaka za kuvanje, koja je proizvedena u Hrvatskoj. Nismo sigurni da je taj proizvod proizveden od mleka iz Srbije, pa pozivamo inspekcije da izvrše kontrolu svih mlečnih proizvoda koji se uvoze iz Hrvatske - rekao je Jovanović za “Alo!”. Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović takođe smatra da je, osim mleka, neophodno ispitati i kvalitet mlečnih proizvoda.

- U principu je moguće da se u mlečnim proizvodima, poput pavlake za kuvanje, uvezenim od hrvatskog “Dukata” nalazi aflatoksin M1, ukoliko je mleko od koga su napravljeni istog porekla kao i ono u kome je pronađena ova kancerogena supstanca. Mislim da je radi veće sigurnosti neophodno da i naše službe provere kvalitet svih proizvoda hrvatskog “Dukata” na našem tržištu - ocenio je Papović za “Alo!” dodajući da će do kraja sedmice biti poznati rezultati vanredne kontrole NOPS-a za 17 najzastupljenijih vrsti mleka na domaćem tržištu. Da li je i kada kontrolisan kvalitet mlečnih proizvoda uvezenih iz Hrvatske, “Alo!” je juče pokušao da sazna u kompaniji “Somboled”, ali nam do zaključenja ovog izdanja nisu stigli odgovori.

Nenad Katanić

Nenad Katanić | Foto: Beta

Ispravno 50 uzoraka
Da li će se pored kontrole mleka pozabaviti i kvalitetom ostalih mlečnih proizvoda u srpskim trgovinama, pogotovu onih iz uvoza, “Alo!” do zaključenja ovog izdanja nije saznao u Ministarstvu poljoprivrede. Prethodno je načelnik poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić ukazao pijući „Dukatovo“ mleko da je na osnovu analize 50 od ukupno 300 uzoraka mleka utvrđeno da je ova namirnica na tržištu Srbije bezbedna za ljudsku upotrebu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP