Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REŠENJE?

Mleko sa nedozvoljenom količinom
aflatoksina se povlači iz prodaje

Autor: Beta - Tanjug | 19.02.2013 - 15:46:00h | Komentara: 0

Ministarstvo poljoprivrede Srbije naložilo je Veterinarskoj inspekciji da povuče iz prometa mleko "čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljene količine aflatoksina, dok ne stignu rezultati superanalize iz Holandije".

Mleko

Mleko poslato na dodatna ispitivanja | Foto: foter.com

Dodatna ispitivanja ispravnosti mleka potvrdila su mogućnost prisustva aflatoksina iznad dozvoljenih granica i sporni uzorci biće poslati na superanalizu u Holandiju, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede utvrdiće sa kojih farmi muznih
krava potiče mleko čiji uzorci su pokazali povišen nivo aflatoksina
i daće nalog za obustavu isporuke mleka s tih farmi.

Utvrđene količine aflatoksina, navodi Ministarstvo, ne mogu izazvati
bilo kakve zdravstvene probleme.

Papović: Uz odgovarajuće mere, bez aflatoksina za 15 dana

Aflatoksin bi se za 10 do 15 dana mogao u potpunosti eliminisati iz mleka koje stiže u prodaju, ukoliko bi se preduzele odgovarajuće mere, pre svega kontrole stočne hrane i otkupa mleka, izjavio je danas predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović.

On je istakao da prisustvo i najmanje količine aflatoksina u mleku nije dobro i podsetio da se NOPS zalaže da te štetne materije uopšte ne bude u namirnicama.

Goran Papović, NOPS

Goran Papović, NOPS | Foto: Aleksandar Kamasi

"Problem aflatoksina u mleku sa kojim je suočen ceo region uspešno bi se mogao rešiti, što i NOPS zahteva, ukoliko inspektori budu kontrolisali silažu - stočnu hranu, i tamo gde primete aflatoksin da farmerima podele preparate koji ga eliminišu", rekao je Papović.
Prema njegovim rečima, i mlekare treba da kontrolišu poljoprivredne proizvođače od kojih kupuju mleko i izbegavaju ono koje sadrži aflatoksin.
Te mere se uspešno sprovode u Rumuniji i drugim zemljama, kazao je Papović i napomenuo da mleko proizvedeno u novembru i decembru prošle godine nije imalo aflatkosin i da se problem javio posle Nove godine.
On je, takođe, objasnio da su rezultati kontrole mleka do kojih je došao NOPS, Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu različiti, jer su analize radjene u različitim laboratorijama, koje verovatno ne koriste iste metode.
Papović je rekao da je najpouzdanija laboratorija u Beču.
Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješic ranije danas na konferenciji za novinare je saopštio rezultate analize mleka, prema kojima je u većini uzoraka otkrivena količina pomenute kancerogene materije veća od dozvoljene.
Ministarstvo poljoprivrede i NOPS ranije su saopštili da gornja granica dopuštene koncentracije aflatoksina nije probijena.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP