Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VEŽITE SE, POLEĆEMO!

MMF predlaže Srbiji: I žene i muškarci u penziju sa 67 godina!

Autor: Blic.rs | 28.09.2013 - 21:29:00h | Komentara: 12

I žene i muškarci trebalo bi da idu u penziju sa 67 godina. Ovako MMF vidi penzijsku reformu u Srbiji, o čemu je Zuzana Murgasova koja predvodi misiju, prilikom svoje poslednje posete i obavestila Vladu, saznaje “Blic”.

Kada bi resorna ministarstva finansija i rada, prihvatila ovaj predlog, za odlazak u penziju u Srbiji muškarci bi morali da rade dve godine duže nego danas, a žene sedam. Sindikati, ali i Ministarstvo rada tome se protive, tvrdeći da Srbija ima ekonomske i demografske specifičnosti i da nas MMF ne može tretirati kao ostale evropske zemlje.

Fabrika

Sačekaćete malo | Foto: O. Bunić

 U PIO fondu za „Blic“ kažu da nisu pregovarač sa MMF, ali podsećaju da je izmena uslova za odlazak u penziju već počela - po sadašnjem zakonu granica će se sve do 2023. pomerati svake godine, po četiri do šest meseci. Praktično, za deset godina, muškarci će odlaziti u penziju ako ispune uslov da imaju minimum 58 godina života i 40 godina staža, a žene 58 godina i 38 godina staža. U odnosu na ovu godinu muškarci će 2023. za odlazak u penziju morati da budu četiri godine stariji, a žene pet.

U Ministarstvu rada ne kriju da je resorni ministar Jovan Krkobabić protiv izjednačavanja uslova penzionisanja za žene i muškarace.
- Položaj žena u Srbiji je specifičan, ne postoje ni ekonomski, ni socijalni uslovi da žene rade do 65 godine starosti, a da ne govorimo o tome koliko je granica oštra - kažu u ministarstvu koje vodi Krkobabić.
Ranka Savić, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata tvrdi da je i na sastancima sa bivšim šefom misije MMF za Srbiju Albertom Jegerom mogla čuti kako bi se u penziju trebalo ići sa 67 godina.
- Argument je bio da je to evropski prosek, ali ja pitam da li se naši radnici mogu izjednačiti sa evropskim. Mi smo imali sankcije, bombardovanje, otpuštanja, nizak standard, a sve su to stresovi koji skraćuju životni vek - kaže Savić. Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta izričit je da su penzijske reforme neophodne.
On dodaje i da zbog ekonomskih i demografskih problema Srbije promena penzionog sistema mora biti i brža i efikasnija.
Poslednji komentari
  • zoran Vreme: 28.09.2013 22:19h

    Moze ali da nam plata bude kako u Svajcarskoj ili Nemackoj. Da li oni znaju kakav standrad zivota imaju da oni brinu gde ce na letovanju a mi kako da prezivimo mesec dana.

  • Zoran Vreme: 28.09.2013 22:46h

    MMF nam ocigledno ne misli dobro.U Evropi je standard svih prethodnih godina bio 8 puta bolji. Nas covek je vec u pedesetoj godini amortizovaniji nego evropljanin u sedamdsetoj. Kako mozemo da se sa njima izjednacavamo samo u obavezama kad ni priblizno nismo izjednaceni u pravima?

  • optimista Vreme: 28.09.2013 23:23h

    mmf vam nikad nece misliti dobro, u to ne sumnjajte.

  • mika Vreme: 28.09.2013 23:33h

    Kakva evropska Unija. Sta mi imamo s njom, kada budemo imali I uzivali u primanjima kao kod njih onda moze sve kao I kod njih. Oni cak imaju I za drogerase socijalni program a dovoljno je da neko kaze da ima psihickih problema odmah mu daju neku njihovu penziju.Znaci mi bi mogli po njihovom kolektivno u takvu penziju, naravno mislim na radnike Srbije.

  • Sasa Vreme: 29.09.2013 02:10h

    Bolje da smanje starosnu granicu ili smo se sjebali zestoko

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP