Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MERE ŠTEDNJE

MMF zahteva: Vučiću, smanji penzije i plate za 15 odsto!

Autor: Kurir | 09.09.2014 - 15:20:00h | Komentara: 1

Podrške Međunarodnog monetarnog fonda, u vidu trogodišnjeg aranžmana neophodnog za stabilnost državnih finansija, i poverenja stranih investitora neće biti bez rigoroznijih ušteda koje je juče svetskim bankarima ponudila Vlada Srbije, saznaje Kurir.

MMF

MMF | Foto: AP

Plan fiskalne konsolidacije koji je naša vlada okvirno napravila i iznela pred stalnog predstavnika MMF u Srbiji Dehenga Kinga kao premisu rebalansa budžeta nije prošao „na prvu loptu“ jer je ušteda na platama i penzijama daleko manja od one koja se zahteva. Ipak, i MMF je napravio pomak u prvobitnim zahtevima pa se umesto 20-25 odsto smanjenja penzija i plata sada preporučuje linearno umanjenje primanja koja se dotiraju iz budžeta za 15 odsto.
Zanimljivo je da se ovaj segment ušteda koji zahteva MMF poklapa s jednim od modela Fiskalnog saveta Srbije iznetim pre dva meseca.
– Razgovor je bio težak, ali otvoren. Ono što je premijer Aleksandar Vučić s resornim ministrima juče ponudio MMF je minimalno opterećenje penzija i plata, kao i privatnog sektora preko poreza.
Plan naših vlasti bazira se u suštini na punjenju budžeta suzbijanjem sive ekonomije, povećanjem fiskalne discipline u javnim preduzećima, kao i povećanjem obima i naplate poreza. Smanjenje plata bi se odnosilo samo na one veće od prosečne, dok se penzije ispod 30.000 dinara ne bi dirale. To, međutim, nije dovoljno – kaže izvor Kurira iz Vlade Srbije.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Dalibor Danilović

Nivo ušteda koji MMF podrazumeva jeste linearno niže plate i penzije za 15 odsto. Premijer i ministri, međutim, ne pristaju na takvu konsolidaciju javnih finansija jer bi to već siromašne građane odvelo na prosjački štap.
Zvanično, međutim, Vladina Kancelarija za saradnju s medijima saopštila je juče, da predstavnici MMF nisu predložili konkretne mere potrebne za fiskalne uštede, ali da su predstavnici Vlade upoznali Kima s merama usmerenim na uštede u budžetu i stabilizaciju javnog duga, kao i s merama za oživljavanje privrede. Mere uštede će se razmotriti u narednim nedeljama. S druge strane, predstavnik MMF je istakao da sve mere koje će biti preduzimane treba da imaju široku podršku i da zaštite socijalno ugrožene.
Poslednji komentari
  • ljuba Vreme: 09.09.2014 21:07h

    Kad bi se smanjila sva poslanicka plata koja inace dostize i preko 2000e i sve plate visih dzabalebarosa koja je inace i preko 4000e ne bi bilo potrebe da nekome diraju penziju od 10 000 koju svakako vracaju drzavi na poreze i racune .SRAMOTA!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP