Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŽRTVE BIROKRATIJE

Mnogi Novosađani umiru čekajući lekove

Autor: Blic | 01.09.2014 - 19:44:00h | Komentara: 0

Udruženje farmaceuta Vojvodine zatražilo je proveru ustavnosti Zakona o javnim nabavkama.

Lekovi

Taj zakon, prema njihovom mišljenju, ugrožava pravo pacijenta na život.
U dopisu koje je Udruženje prosledilo Ustavnom sudu piše da je nabavka lekova, čak i onih koji trebaju najtežim pacijentima, onima koji se nalaze na bolničkom lečenju svedena na uobičajenu nabavku kancelarijskog materijala.
A to znači da tender može trajati i do šest meseci. Šta to znači za pacijenta koji leži u bolnici u kritičnom stanju, znaju i građani bez medicinskog znanja.

Zbog tendera nema zračenja
Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i sam je zatražio ukidanje tendera u zdravstvu u situacijama kada se nabavlja medicinski materijal ili pomagalo za intervencije za koje su duge liste čekanja. Zbog tendera, Zrenjaninci cele prošle godine nisu imali CT za dijagnostiku najtežih obolenja, a Novosađani mesecima čekaju na popravke aparata za zračenje. U Vršcu se, zbog tendera, dve godine ne izvode operacije katarakte, a na njih čekaju hiljade.

- Zakonom o javnim nabavkama predviđeno je da se lekovi tretiraju kao i sva druga roba. Ne gleda se da li je zdravlje ili život u pitanju. Iako bi tenderi trebalo da traju do mesec dana, često se proces odugovlači jer svaki ponuđač ima pravo na žalbu - kaže Violeta Brković, predsednik Udruženja.


Upravo ovakva situacija dogodila se u proleće u Betaniji, kada bebe tri meseca nisu dobijale vakcinu protiv hepatitisa. Jednostavno Betanija je potrošila zalihe, a tender nije okončan. Slična situacija bila je i na Klinici za interne bolesti, gde su zbog toga pacijenti donosili antibiotike.

- Stric mi je ležao u ambulanti sa sumnjom na nespecifičnu upalu bubrega. Morali smo da mu kupujemo antibiotike, a sestre su se stalno izvinjavale što nemaju lek - kaže Milorad Gavrilović.

Ništa bolje ne prolaze ni pacijenti koji stignu u apoteke, a na njihovom receptu piše “Cito!”, što znači da im je život ugrožen bez leka i da po Zakonu o zaštiti prava pacijenta mora da im bude obezbeđen u roku od tri dana.

- Dešava se da tek nakon tendera koji važi za pola godine ili godinu bude registrovan novi lek. Kardiolozi ga, recimo, odmah prihvate jer je odličan. I nama se pojavi pacijent s uputom na kojem piše hitno, a mi samo možemo da mu kažemo da lek nemamo i da je novi tender u toku – kaže Brkovićeva.

Zbog ovakvog zakona, dodaje ona, farmaceuti nisu bili spremni ni da obezbede lekove za žrtve poplava jer količine koje se nabavljaju na tenderu ne obuhvataju vanredne situacija.

U teškoj su situaciji i oni koji boluju od retkih bolesti, kao i onih koje se brzo šire.


Iz ovih razloga, smatraju farmaceuti, Zakon o javnim nabavkama krši najmanje pet članova Ustava, među kojima i onaj da je “ljudski život neprikosnoven”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP