Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MILOŠ BALJAK VODI BORBU PROTIV HOČKINOVOG LIMFOMA, A VREME MU ISTIČE

Moj život košta 130.000 evra

Autor: Ivana Dimitrijević | 06.03.2014 - 08:46:00h | Komentara: 3

Beograđanin Miloš Baljak, ekonomista, sportista i maser, vodi najtežu bitku - bitku za život. Ovaj tridesetdvogodišnji momak je aprila 2011. godine oboleo od Hočkinovog limfoma. Prodajom imovine i uz pomoć rodbine i prijatelja uspeo je da sakupi novac da ode na operaciju i sebi donira mlade matične ćelije iz kičmene moždine. Operacija je bila uspešna i mislio je da je kraj njegovim mukama. Ipak, bolest se vratila. U emisiji „Eksploziv“, Miloš je ispričao deo problema… „TV ekstra“ vam donosi nove detalje, tužne činjenice o mladiću koji nema zdravlje niti 130.000 evra, koliko mu treba da plati za svoj život...

Miloš Baljak

Moj spas je u leku koji se daje u inostranstvu. Molim dobre ljude da mi
pomognu da preživim! Miloš

 

Verovali su da je izlečen posle
transplantacije matičnih ćelija, ali se u septembru 2013. bolest vratila i proširila. Sada je sve neizvesno...

- Aprila 2011. dijagnostikovana mu je maligna bolest - Hočkinov limfom, II B stadijum. Bile su prisutne uvećane limfne žlezde na vratu i u grudnom košu. Imao je povišenu temperaturu, zamarao se, noću se preznojavao - počinje svoju mučnu priču njegov otac Slobodan i dodaje:

- Lečenje je počelo u Beogradu u KBC Bežanijska kosa, nakon čega je sprovedena zračna terapija na VMA. Posle kratkotrajne remisije, u oktobru 2012. bolest se ponovo javlja, te je odlučeno da se sprovede transplantacija matičnih ćelija, ali i prethodno dobijanje leka brentuksimab, koji nije dostupan u Srbiji, tako da je transplantacija urađena u Nemačkoj - prepričava tužni otac jedan od najtežih delova svog života.

Novac možete da uplatite na račune 205-9011005005145-12 i
RS35205903101926325366

Taman kada su mislili da su se izborili sa opakom bolešću, ona se ponovo podmuklo uvukla u Milošev organizam.

Miloš Baljak

Milošev otac Slobodan

- Nakon uspešne transplantacije, ponovo ulazi u remisiju, da bi se lokalni recidiv ponovo pojavio krajem septembra 2013. godine. Odlučeno je da se sprovede lokalna zračna terapija, koja nažalost nije pokazala očekivane rezultate, već se bolest proširila na pluća i kosti. Milošev spas se nalazi u Nemačkoj, ali on nema mnogo vremena da čeka.

- Jedina preostala opcija jeste dalja primena brentuksimaba. Cena jedne doze je oko 12.000 evra, a Miloš mora redovno da prima infuzije, na svake tri nedelje, kako bolest ne bi napredovala. Dobio je ponudu iz Slovenije gde za ukupno 93.000 evra može da dobije osam ciklusa (infuzija). U Srbiji je predata dokumentacija za registraciju leka, ali procedura traje minimum šest meseci, a i ako se registruje, ne znači da će Fond pokrivati troškove lečenja - kaže Slobodan.

Milošev apel
Ja sam Miloš Baljak iz Beograda. U 29-oj godini mi je dijagnostifikovan Hočkinov limfom, a jedina preostala opcija mog daljeg lečenja jeste primena najnovijeg leka monoklonskih antitela (brentuksimab vedotin), koja se daju samo u inostranstvu i kojima se postižu vrlo dobri rezultati u ovakvim slučajevima. Molim ljude dobre volje, firme, organizacije da mi pomognu u mojoj borbi za život! Svima se od srca zahvaljujem!
Otac Slobodan kaže da bi im u prikupljanju pomoći za Miloševo lečenje najviše pomogao broj za SMS donacije:
- Obratio sam se „Telenoru“ i Vipu kako bi nam odobrili broj za SMS donacije, na koji bi ljudi slali poruke i tako dali doprinos za lečenje. Od „Telenora“ smo dobili nezvaničnu potvrdu da ćemo dobiti broj, ali od Vipa - još ništa. Ta dva centra moraju da se usaglase i dobiju odobrenje. Nadamo se da će to biti što pre, jer Miloš sutra prima prvu terapiju u Nemačkoj i ostajemo sa nula dinara na računu.
 

Poslednji komentari
  • Nikola Vreme: 06.03.2014 09:18h

    Strasno je to sto se limfomi toliko sire po Srbiji i sto drzava nece da obezbedi najnovije terapije kao sto je brentuksimab vedotin .Ja isto bolujemo od limfoma i cekam na zracenje odradio sam i transplataciju maticnih celija koja nije uspela .Nije mi samo jasno kako drzava trosi 100 hiljada evra na stare citostatike za limfome koji na kraju nemaju nikakvog efekta a lekovi kao sto je brentuksimab vedotin ne mogu da se dobiju u nasim bolnicama i ako se pokazao mnogo bolji nego standardni lekovi. Mada mislim da je za Milosa bolje da proba sa nekim eksperimentalnim terapijma sa modifikovanim T celijma koje se sada istrazuju u Americi jer mislim da je veca sansa izleciti se kompletno sa nekim takvim pristupom .

  • nedjo Vreme: 06.03.2014 13:42h

    jadna drzava.

  • mile Vreme: 08.03.2014 01:33h

    a šta kaže Ministarstvo zdravlja na to ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP