Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PETI OKTOBAR IZ DRUGOG UGLA

Moja Sofija je mudro preskočila taj dan!

Autor: Radmila Briza | 05.10.2014 - 18:00:00h | Komentara: 4

Kako dočekujete ovaj 5. oktobar? Da li je revolucija 2000. bila uspešna? Ne? Zašto? Šta nam se desilo? Koja nam je danas realnost u odnosu na tadašnja očekivanja? Ista pitanja svake godine. I uglavnom isti odgovori. Nema tu preterane filozofije. Osim da pojedina deca rođena tog oktobra 2000. sada kažu da žele da studiraju van Srbije.

Snežana i Sofija

Snežana i Sofija

Tako misli i Sofija (14), devojčica koja je trebalo da se rodi tog dana, ali je mudro sačekala još četiri dana u maminom stomaku i rodila se 9. oktobra. Ona je sada potpuno svesna da joj pojedini drugari zauvek odlaze u svet.


Njena majka, a naša koleginica Snežana Petrović, čije nam se lice smešilo svakog jutra sa Studija B, sada urednica jutarnjeg programa na Televiziji „Hepi“, seća se da je tog 5. oktobra brojala poslednje sate svoje trudnoće, jer joj je baš tada bio termin za porođaj.

- Dan je prolazio s jedne strane u iščekivanju najradosnijeg događaja u životu - porođaja, a sa druge naše sudbine - slobode i demokratije. Sofija je tada odlučila da malo sačeka jer je znala, baš kao i ja, da bi bilo suviše rizično probijati se kroz mase kako bismo stigle do „Narodnog fronta“ – priseća se za „Alo!“ Snežana.

Izneverena pobeda naroda

Srećom, mama i Sofija su preskočile probijanje kroz rulju| Foto: AP

Nije zaboravila ni pomešana osećanja tog dana zbog svega što se dešavalo na prestoničkim ulicama.

- Osećala sam strah. Neizvesnost. Nemoć. Nisam mogla da budem deo te optimistične slike ljudi koji su verovali u bolje sutra. U 6. oktobar. Meni je ta godina donela moju „mudricu“ Sofiju. Koliko smo od tada otišli napred, ako moje dete danas zna da neće čak ni srednju školu da pohađa u Srbiji? Ako mi kaže: „Naravno da sam odlučila da neću studirati ovde“. Ja na sve to kažem - poraz, uz pitanje gde je zalutala naša kolektivna svest? - priča ona.

- Nije nikakva tajna da je Srbija doživela opštu degradaciju na svim nivoima, ali sam uvek bila optimista. I sada sam, u ovoj surovoj srpskoj realnosti. Ko se ne bori za svoje bolje sutra, ne zaslužuje ni opšti boljitak. Ja to pokušavam već 19 godina, kroz istinitost, objektivnost, nepristrasnost, bez obzira na to što su se načela novinarstva danas prilično zagubila, pa najčešće dobijamo iskrivljeni medijski prikaz srpske stvarnosti - zaključuje Snežana.

Sofija dobija boginje, a Đinđić metak

Snežana priča da je i datum ubistva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića bio u nekoj čudnoj korelaciji sa njenom svakodnevicom.
- Tog dana nisam bila na poslu, gde je trebalo da budem, jer je moje dete baš na taj dan dobilo boginje. Osvanuo lep dan. Sunčano, vedro nebo nad Beogradom. Spremala sam se na posao i shvatila da neću moći da idem jer je Sofija dobila temperaturu i boginje. Vratile smo se od lekara, uključila sam televizor i zanemela. Zoran Đinđić je ubijen, čula sam na vestima - priča naša sagovornica.

Poslednji komentari
  • Andjela Vreme: 05.10.2014 18:09h

    Nista se nije promenilo,samo njega nema! Pod hitno 6.oktobar!

  • petar Vreme: 05.10.2014 18:44h

    Voleo bih i ja da svom detetu obezbedim studiranje u inostranstvu.

  • grada Vreme: 06.10.2014 01:27h

    Promenilo se, ali na gore! Na vlast su dosli uzasni ljudi!

  • Darko Vreme: 06.10.2014 01:50h

    Petar@ Pa sto mu ne obezbedis...Mani se komentarisanja po sajtovima za pare i pocni da radis..Ili barem budi placen za to kao SNS botovi...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP