Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GODIŠNJICA

Molitveno sećanje
na patrijarha Pavla

Autor: E. A. | 15.11.2012 - 10:43:00h | Komentara: 0

Povodom trogodišnjice smrti patrijarha Pavla danas će biti organizovano molitveno sećanje, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve. Kako je navedeno, patrijarh srpski Irinej služiće u Hramu Uspenja presvete Bogorodice u manastiru Rakovica, a uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa hvostanskog Atanasija svetu arhijerejsku liturgiju.

Povodom trogodišnjice upokojenja na grobu blaženopočivšeg patrijarha Pavla biće služen pomen. Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine u Vojnomedicinskoj akademiji.

Patrijarh Pavle

Patrijarh Pavle | Foto: Beta

 Patrijarh Pavle, svetovno ime Gojko Stojčević rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci, kod Donjeg Miholjca, u Slavoniji.

Na vanrednom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 1. decembra 1990, kojem je predsedavao zagrebačko-ljubljanski mitropolit Jovan Pavlović, zamenik tada obolelog patrijarha Germana, biran je novi patrijarh između trojice kandidata tajnim glasanjem.

Kako nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova izbor je obavljen žrebom na tzv. "apostolski način", tako što je arhimandrit tronoški Antonije izvukao ime budućeg patrijarha. Tako je Pavle postao 44. poglavar SPC. Ustoličen je 2. decembra 1990. u Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP