Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VODITE RAČUNA!

Moždani udar treći
uzrok smrtnosti u Srbiji!

Autor: Tanjug | 28.10.2012 - 08:14:00h | Komentara: 0

Epidemiološki podaci pokazuju da su bolesti krvnih sudova neprijatelj broj jedan u Srbiji i svetu, a među njima je moždani udar treći najvažniji uzrok oboljevanja i smrtnosti, kao i najčešći uzrok invaliditeta.

Kod dve trećine bolesnika moždani udar uzrokuje invaliditet koji najčešće za posledicu ima trajnu radnu nesposobnost. Procenjuje se da čak 46 odsto slučajeva moždanog udara nastaje u produktivnoj životnoj fazi opšte populacije, odnosno izmedju 45. i 59. godine života. Vreme potrebno za rehabilitaciju posle te bolesti najviše zavisi od težine šloga, a samo petina preživelih uspe da u potpunosti povrati normalne funkcije organizma.

Mozak

Samo petina preživelih uspe da povrati normalne funkcije! | Foto: foter.com

Čak 60 odsto pacijenata ostaje sa manjim ili većim posledicama šloga, dok trajno onesposobljeni za samostalan život, odnosno ljudi koji zavise isključivo od tuđe pomoći, čine ostatak ove negativne statistike. Simptomi koji ukazuju da je došlo do začepljenja krvnog suda u mozgu (šloga) su poremećeni pokreti jedne strane tela, slabost, nespretnost, oduzetost ruke ili noge, poremećaj osetljivosti, trnjenje strane lica ili tela, gubitak vida na jedno oko, gubitak koordinacije ili nemogućnost hoda, nerazumevanje ili nemogućnost govora.

Mozak

Nije moguće uticati na sve faktore! | Foto: foter.com

Neurolozi ističu da je od najvećeg značaja da se osobe sa tim tegobama što pre obrate lekaru, jer pacijenti koji, za vreme od sat do sat i po od početka simptoma, uspeju da budu prevezeni do specijalizovanih ustanova za lečenje akutnog moždanog udara, imaju znatno veće šanse za povoljniji ishod bolesti.
Kada su u pitanju faktori rizika, stručnjaci ukazuju da među te faktore spadaju mnoge bolesti, stanja, okolnosti i životne navike pri čemu na pojedine faktore rizika, kao što su uzrast, pol i genetsko nasleđe, nije moguće uticati, ali je zato na mnoge faktore rizika moguće delovati i smanjiti njihov uticaj.

Mozak

Stres, nepravilna ishrana, pušenje... Vodite računa o sebi! | Foto: foter.com

Uzrast je značajan faktor rizika, jer starije osobe češće obolevaju, ali čak 46 odsto moždanih udara nastaje u produktivnijoj životnoj fazi, što moždani udar čini velikim zdravstveno - ekonomskim problemom. Pacijenti se upozoravaju da mogu da utiču na povišen krvni pritisak, pušenje, srčane bolesti, poremećaj ritma srčanog rada, šećernu bolest, povišene masnoće u krvi, kao i da se zdravije hrane, izbegavaju stres, vode računa o težini i upražnjavaju fizičku aktivnost. Načelnik Odeljenja dijagnostike Klinike za rehabilitaciju u Sokobanjskoj primarijus dr Biljana Stojanović ukazuje da savremen način života, česti stresovi, borba za egzistenciju, nezdrav način života koji podrazumeva neredovnu ishranu, pušenje... Ali i genetski faktori utiču na sve češću pojavu tih oboljenja uglavnom u mlađoj populaciji.
Prema rečima neurologa i fizijatra doktorke Stojanović, pre oko 30 godina, šlogovi su uglavnom bili karakteristični za stariju populaciju, za osobe koje su imale oko ili više od 80 godina.

Mozak

Poslušajte lekara! | Foto: foter.com

- Međutim s godinama se ta starosna granica pomerala, tako da je sad najveća učestalost cerebrovaskularnih insulta sve češća u populaciji izmedju 45. i 55. godine - dodala je ona. Na pitanje šta se može uraditi na polju prevencije, Stojanović je kazala da pojedinac mora da vodi računa o redovnoj i pravilnoj ishrani, smanjenju ili prestanku pušenja, kontroli krvnog pritiska...
Stojanović je takođe upozorila da bi stručna javnost trebalo više pažnje da obrati na cerebrovaskularna oboljenja, koja dovode do veoma teške onesposobljenosti i invaliditeta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP